Dåligt resultat trots ännu en godkänd insats

Dåligt resultat trots ännu en godkänd insats

Zenit hade långa stunder full kontroll på händelserna men fick i slutändan ändå bara med sig en poäng hemma mot Lazio. Efter tre omgångar ser läget ganska hopplöst ut i vad som måste vara turneringens svagaste grupp.

Grupp C & E kanske vill ha ett ord i debatten om turneringens svagaste grupp, men efter att ha sett vad först Club Brügge och nu Lazio haft att komma med efter tre omgångar är det inte svårt att kalla Grupp F för turneringens svagaste. Det gör bara Zenits skrala poängskörd efter tre matcher ännu värre, även om insatserna hittills varit helt OK. 
Mot Lazio fanns det gott om ursäkter på förhand, för precis som gästerna så saknade man en rad spelare. Tre fjärdedelar av Zenits offensiv fanns kvar på skadelistan och när Alexander Jerokhin framstår som det kanske farligaste offensiva hotet på plan, då är det ganska skralt med offensiva alternativ. 

Zenit gjorde dock vad man kunde mot Lazio. Man utnyttjade att man åtminstone hade sina starkaste defensiva alternativ tillgängliga och även om man inte gjorde mycket framåt så höll man det oerhört tätt bakåt. I första halvlek hade Lazio inte en chans värd namnet och när Alexander Jerokhin satte dit 1-0 efter en dryg halvtimme på vad som var Zenits första riktiga möjlighet så kändes det absolut som att turneringens första trepoängare var på väg. 
I andra halvlek fortsatte Zenit att försvara sig väl och nu öppnade matchen också upp sig en aning. Alexander Jerokhin och Artem Dzjuba hade ett bra två mot ett läge efter en kontring men Jerokhins brist på snabbhet sabbade den möjligheten. 
Alexej Mostovoj kom i andra halvlek och hade ett jätteläge att stänga matchen men hans skott gick precis utanför. Lazio hade mer och mer boll efter paus men fortsatt inga farliga målchanser, men med c:a 10 minuter kvar tog man vara på den bästa som man skapade. Felipe Caicedo placerade in 1-1 vilket också blev slutresultatet som förkunnar att Zenit är sist i gruppen efter tre omgångar.

Det är naturligtvis en oerhörd besvikelse med tanke på att motståndet visat sig vara allt annat än starkt. Zenit lyckades slänga bort alla tre poängen efter att ha fegspelat sig igenom en halv match mot Club Brügge, man var nära att försvara sig till en poäng borta mot Dortmund och idag gör man antagligen sin bästa match i gruppspelet men det räcker ändå inte till seger. 
Med tanke på skadeläget kanske man inte kan kräva mer, det är inte många lag som skulle klara sig i Champions League om man tar bort tre av deras fyra ordinarie offensiva spelare, men det är oerhört irriterande att Zenit redan nu verkar ha slängt bort slutspelschanserna när man sett vad motståndet går för. För trots skadorna skulle Zenit ha vunnit idag och hur man lyckades förlora hemmamatchen mot Brügge är smått ofattbart med tanke på hur svagt det laget ändå känns. 
Nu väntar två raka bortamatcher mot först Lazio och sen Brügge, kan Zenit få tillbaka Malcom, Azmoun och Driussi till de mötena bör man ändå ha en hyfsad chans att hänga med i striden om slutspelsplatserna för ingenting skrämmer hos det man har sett hos de här två lagen i de första mötena.

Mål:
1-0 Alexander Jerokhin (Artem Dzjuba) 32 min
1-1 Felipe Caicedo 82 min

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-11-04 21:02:00
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare