Den bästa någonsin blir också den dyraste någonsin

Den bästa någonsin blir också den dyraste någonsin

Han gjorde 77 mål & 66 assist på 148 matcher, han fick medelmåttiga lagkamrater att se ut som världsstjärnor och han satte i princip på egen hand Zenit på kartan bara genom att skriva på för klubben i September 2012. Idag blir Hulk den dyraste spelaren någonsin att lämna Ryssland.

€40m kostade han att värva från Porto för fyra år sedan, idag lämnar han Zenit för osannolika €55.8m - den tveklöst största transfern i rysk historia. Visst har Hulk tjänat stora penar i Zenit, men all den PR han gjort för klubben i framförallt Sydamerika men även i Europa går inte att undervärdera. Enligt Zenits VD har man tjänat €19m på sålda souvenirer med Hulks namn och i Brasilien har Zenits matcher sänts ända sedan han skrev på för klubben så även om Zenit sannerligen tog en stor ekonomisk risk när man värvade Hulk så har han betalat tillbaka både på och utanför planen.

Men det givetvis vad han gjorde på planen som kommer att bli ihågkommet. En trög första höst där han ofrivilligt drogs in i en av rysk fotbolls största såpor och sen ställde till det för sig själv genom att protestera över att bli utbytt borta mot Milan i Champions League, följdes av 3,5 år där han gång efter gång bevisade sin klass. Den säsong han hade 2015/2016 räckte inte till något ligaguld, men ingen spelare i den ryska ligan har någonsin presterat på en liknande nivå som Hulk gjorde i fjol där han producerade 23 mål och 22 assist i liga, cup och Europaspel. 
Men framförallt, han gjorde sina lagkamrater bättre. Hulk låg bakom c:a 70% av Artem Dzjubas ligamål den gångna säsongen, han fick Oleg Sjatov och Igor Smolnikov att se ut som världsstjärnor (deras riktiga nivå såg vi i EM) och även om han aldrig lyckats tygla sitt humör som bidrog till så många onödiga gula kort och avstängningar så kan hans tid i Zenit inte sammanfattas med något annat ord än succé. Han klev oftast fram när det behövdes som mest i ligaspelet, sex mål på åtta matcher mot rivalen Spartak Moskva vittnar tydligt om det. Han gjorde de avgörande målen på hemmaplan mot CSKA Moskva tre säsonger i rad och när Zenit säkrade cuptiteln mot CSKA i våras var det Hulk som låg bakom även den med sina två mål.

Förhoppningen när Hulk (och Axel Witsel) köptes in hösten 2012 var att Zenit skulle etablera sig bland de bästa lagen i Europa. Trots två åttondelsfinaler i Champions League på fyra år samt en kvartsfinalplats i Europa League går det inte att säga att man lyckats med just den målsättningen. Givetvis hade man förväntat sig mer av Hulk och de andra spelarna när det vankats slutspel i Europa men Zenits uteblivna framgångar kan skyllas lika mycket (eller ännu mer) på utlänningsregler, tränarbyten och idiotiska lagkamrater. (läs; Igor Denisov)

Spelare som inte är födda i staden blir sällan ihågkomna som de största. Hulk kommer aldrig få samma status i Zenit som t.ex. Andrej Arsjavin eller Vyatjeslav Malafejev - men det är svårt att argumentera för att Zenit någonsin haft en individuellt bättre spelare än vad man hade i Hulk.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2016-06-30 14:31:33
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare