Efterlängtad urladdning när Zenit körde över Ufa

Efterlängtad urladdning när Zenit körde över Ufa

Efter ett gäng svagare insatser var Zenit tillbaka på banan i lördags när man krossade Ufa på hemmaplan med 6-0. Artem Dzjuba blev stor segerregissör med sina tre mål och Zenit toppar återigen tabellen inför nästa helgs stormöte med Spartak Moskva.

Att det skulle bli tre poäng hemma mot Ufa var ingen överraskning. Gästerna har såhär långt sett ut som ett av de svagare lagen i serien och på förhand handlade det mest om hur mycket Zenit skulle vinna med. Efter en rad sämre insatser och med Zenits mått mätt dåliga resultat så var lördagens urladdning efterlängtad hos både spelare och fans. Det tog nästan 25 minuter innan Zenit skulle ta ledning, Wilmar Barrios spelade fram Serdar Azmoun som bjöd på ett klassavslut när han gjorde kvällens första av sex mål. Artem Dzjuba ökade på strax efteråt från straffpunkten och Dzjuba spelade sen fram Azmoun när han gjorde 3-0 efter en dryg timmes spel. Därefter så var det som att Ufa mer eller mindre kapitulerade och Zenit kunde göra lite som de ville och springa iväg med resultatet. Dzjuba gjorde fyra och fem noll innan Alexej Sutormin fastställde slutresultatet till 6-0 på övertid. Siffrorna speglar inte riktigt hur överlägset Zenit var, däremot hur vansinnigt effektiva man var den här gången. För även om man hade 20+ avslut var det inte speciellt många, eller ens några, stora målchanser utöver målen. 

Segern blev en fin avslutning på en vecka som redan var ganska positiv för Zenits del. Både Jaroslav Rakitskij och Sebastian Driussi som missat flera matcher i rad är tillbaka i full träning och i alla fall Rakitskij borde vara aktuell för spel mot Spartak Moskva nästa helg. Mer oroväckande var att Dejan Lovren, Malcom och Azmoun alla lämnade arenan i lördags med skador men ingen av dem verkar speciellt allvarlig. Det såg dock illa ut för Azmoun till en början men den första diagnosen visade att det inte rörde sig om någon allvarlig skada. 

Det ryska transferfönstret stänger först den 17:e Oktober och även om det ryktas friskt om spelare till Zenit och klubben i princip bekräftat att man kommer göra en etablerad värvning innan fönstret stänger så är behovet av nya spelare inte lika desperat nu när framförallt Driussi ser ut att vara nära spel igen efter sin skada. Samtidigt känns det tunnt ifall Zenit ska gå in i Champions League med nuvarande trupp och samtidigt försöka försvara sin ligatitel. För även om man med all rätt fortfarande är storfavorit att vinna sin tredje raka ligatitel så har både Spartak Moskva och Krasnodar sett tillräckligt bra ut under de första nio omgångarna för att säkert ge Zenit en kamp om titeln ganska långt in på våren 2021. Ett första test på hur bra Spartak verkligen är får vi på söndag när Zenit reser till Moskva för vad som är tveklöst årets största match i rysk fotboll.

Mål:
1-0 Serdar Azmoun (Wilmar Barrios) 24 min
2-0 Artem Dzjuba (Straff) 32 min
3-0 Serdar Azmoun (Artem Dzjuba) 61 min
4-0 Artem Dzjuba (Alexander Jerokhin) 72 min
5-0 Artem Dzjuba (Magomed Ozdojev) 88 min
6-0 Alexej Sutormin (Andrej Mostovoj) 90+2 min

Laguppställning:
Mikhaijl Kerzjakov

Vyatjeslav Karavajev
Dejan Lovren (Danila Prokhin 46)
Jaroslav Rakitskj (Alexej Sutormin 80)
Douglas Santos

Alexander Jerokhin
Magomed Ozdojev
Wilmar Barrios (Leon Musajev 64)
Malcom (Jurij Zjirkov 52)

Serdar Azmoun (Andrej Mostovoj 79)
Artem Dzjuba 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-09-29 21:04:59
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare