Efterlängtat ryck i toppstriden efter 3-1 mot Dinamo

Inför veckans toppmöte med Spartak Moskva passade Zenit på att rycka i tabelltoppen. 3-1 hemma mot Dinamo ger att avstånd på minst två poäng till tvåan (CSKA spelar i morgon) och tre poäng ner till Spartak när omgång 18 sammanfattas. Två mål av Artem Dzjuba och ett av Serdar Azmoun såg till att Zenit tog sig andra raka seger i ligan och den svaga formkurvan börjar återigen peka uppåt.

Dinamo har varit en av de positiva överraskningarna den här säsongen och vid en seger idag hade man blandat sig i toppstriden på allvar. Det kunde mycket väl ha slutat så, för Dinamo var riktigt bra den första kvarten och borde haft ledningen efter en jättechans och en hyfsad innan Zenit vaknade till liv. På det egentligen första lyckade anfallet jobbade Sutorimin, återigen passerad till högerbacken, fram bollen till Artem Dzjuba som drog in 1-0 i den 14:e minuten. Sen klev VAR in i handlingarna och lyckades hitta en straff åt hemmalaget. Douglas Santos fick visserligen en tackling precis när han slog sin pass inne i straffområdet men det kändes extremt billigt och det var lätt att förstå ilskan hos Dinamospelarna när domaren pekade på straffpunkten. Det var f.ö. bara ett av tre mycket tveksamma VAR-beslut under lördagen som blev ännu en svart dag hos den ryska domarkåren som den här säsongen slagit inofficiellt världsrekord i uselhet. Straff blev det hur som helst och Artem Dzjuba var iskall från elva meter när han väntade ut Sjunin i gästernas mål och rullade bollen retfullt långsamt i det andra hörnet.

Någon enkel resa mot tre poäng i andra halvlek som man hade hoppats på blev det dock inte. Dinamo reducerade från straffpunkten i den 56:e minuten och sen böljade spelet fram och tillbaka i stora delar av matchen. Zenit hade det mesta och det bästa i chansväg men Dinamo var verkligen inte ofarliga och även om det inte varit rättvist med en kvittering var det inte särskilt långt borta. Zenit fick dock döda matchen i den 84:e minuten när Serdar Azmoun var först på en retur och nickade in 3-1 och fastställde slutresultatet.

Efter en riktigt dålig sväng i Champions League så är ligan Zenits chans att rädda säsongen. Även om Sergej Semak lär ifrågasättas till den dagen han tar Zenit långt i Europa så skulle en tredje raka ligatitel åtminstone köpa honom lite extra tid. 3-1 mot Dinamo är ett steg på vägen och i ligaspelet har Zenits form sett klart bättre ut den senaste tiden. Man har fått tillbaka spelare från skador och åtta mål på de två senaste matcherna vittnar om att laget är på rätt väg. Samtidigt förlorade Spartak Moskva med 1-0 borta mot Sotji i en match där man blev av med ett mål då VAR hittade en högst tveksam hands på Jordan Larsson i en sekvens som hade gett Spartak ledningen. Fram till onsdagens match i Sankt Petersburg lär domardebatten fortsätta och även den är tröttsam så är det skrämmande låg nivå på domarna i Ryssland den här säsongen, en nivå som faktiskt bara blivit lägre efter att man införde VAR.

Zenit och Spartak möts alltså på onsdag i ett möte som betyder extremt mycket vanligtvis, men ännu mer nu när bägge lagen slåss uppe i toppen. En seger för Zenit innebär att man skulle gå på vinteruppehåll sex poäng för Spartak som av de flesta ses som den enda rimliga utmanaren och sex poäng på 11 matcher tvivlar jag starkt på att Spartak skulle hämta in.