Opus Arena, 2023-10-12 20:45

Kroatien - Turkiet
0 - 1

EM-kval Kroatien - Turkiet 0-1: oväntad förlust!

Turkiet vinner förtjänat efter bragd insatsen. Kroatien har fortfarande allt i egna händer och en seger på söndag mot Wales kommer skölja bort usla insatsen mot Turkiet!

Kroatien - Turkiet = 0-1 (0-1)
Yilmaz 30' 0-1.

Matchen i Osijek öppnades enligt traditionen med nationalsången som blev utförd av en operadödare den här gången som nästintill fick Kovacic och Brozovic bryta ihop. Bättre att lämna över ordet till supportrarna som kan nationallramsorna i sömnen - tack! Värt att nämna är att det här var Luka Modrics 169:e landskamp - som han inte vill minnas. Och på tal om rekord, Kroatien var det sista kvarvarande landslaget som aldrig någonsin förlorat en EM-kvalmatch på hemmaplan. Obesegrade i 37 raka kvalmatcher (28-9-0), tyvärr tog förlustfriasviten slut ikväll.

Montellas signum var tydlig redan i debuten där varje anfall eller kontring var hårt inkörd. Även när Kroatien pressade högt, om man nu kan kalla det en hög press, så spelade man sig ur svåra situationer från fot till fot utan att panikrensa bollen. Kroatien hade verkligen inget att komma med, bara att trycka ”delet” på den första halvleken.

Matchceremonin öppnades dåligt och schackrutorna fortsatte på samma spår eftersom matchen var en deja vu från Bursa där Turkiet dominerade ut Kroatien i första tjugo minuterna. Skillnaden den här kvällen var att Turkiet var mer på tårna medan Modric och hans kamrater var brutalt sömniga och gjorde otroligt många felpass.

Turkiet pressade högt och gjorde stora problem för kroatiska mittfältet som hade svårt att flytta över spelet på motståndarnas planhalva. Livakovic fick agera flertal gånger för att rädda skinnet innan pausvilan. Yilmaz var nära att ge gästerna ledningen redan i andra minuten men Dominik räddade försöket ut till en hörna. Montellas trupp fortsatte att rada upp en handfull med målchanser och man hoppades att det här var bara en tillfällighet . Tyvärr fick vi smaka på ett mål efter halvtimmen spelad när Josip Brekalo slår en felpass högt uppe på plan och gästerna slår tillbaka med blixtsnabb kontring på Yilmaz som avslutar vackert med en lobb över Livakovic som utan förklaring går trettio meter upp för att stoppa anfallaren! Yilmaz är snabb men han hade Sutalo i hälarna och hade dessutom svår vinkel , utan tvekan är det här Livakovics stora svaghet då han suger på att göra rätt avvägningar.

Ett stort minus för Dalic och spelarna som för ett enda skott på mål under en halvlek och detta på hemmaplan inför en tystlåten publik som kom igång som en gammal dieselmotor. Beviset på att Turkiet var mer dominanta var tack vare ett uselt Kroatien då matchbilden skulle snabbt vända i fortsättningen. Modric, Kovacic och Brozovic skruvade på tempot och Montellas försvarsmur trycktes nästan in i eget straffområde.

Tyvärr saknade Kroatien spetskompetens och Musa byttes ut mot en halvskadad Bruno Petkovic som gör tio gånger bättre insats med ett friskt ben på trettio minuter. Petkovic är en target spelare som enkelt plockar ner bollarna, han är stark i luftduellerna och tekniskt skicklig och två gånger under matchen var han nära att kvittera, samtidigt som han serverade en boll till inhopparen Beljo som tyvärr avslutar uselt. Gvardiol gör också en monster insats i andra halvleken när han skär igenom Turkiets mittfält och hittar en Majer fristående som dribblade förbi målvakten men hans försök rensades från mållinjen.

Bruno Petkovic till vänster, byttes in för sent

När klockan slog nittio minuter tändes hoppet då Kroatien tilldelades en straffspark av domaren Taylor som självklart gjorde en grov miss. Tur för engelsmannen att VAR existerar idag, annars är han en medelmåttig domare som kan irritera en till gränserna.

Summering
Första förlusten i EM kvalet och det är bara att gratulera Turkiet som säkrat EM biljetten. Mest troligt tar Kroatien tre poäng på söndag efter en bortaseger mot Wales och då kommer det se lite ljusare ut. Vincenzo Montella gör en drömdebut med seger mot bronsmedaljören från VM 2022 och håller i traditionen då Turkiet förblir obesegrade på bortaplan mot Kroatien. Man klättrar dessutom upp på förstaplats i grupp D med tre poäng mer än Kroatien men också med en match mer spelad. Tyvärr så ställer vi till det för oss själva med en oväntad förlust och när det kommer till Kroatien så ska kvalspelet alltid vara dramatiskts. Faktum är att Kroatien nu tappat fyra poäng på hemmaplan, vi är mest effektiva på bortaplan och man hoppas att traditionen håller i mot Wales och Lettland. Som ni hör på motståndar namnen så är det ingen omöjlig uppgift men det gäller också att ha rätt inställning från matchstart och inte endast i en halvlek! Zlatko Dalic behöver tänkta till inför Wales matchen eftersom för tillfälle behöver vi inte sätta igång larmsystemet, men en förlust som jag inte ens vill tänka på, vore förödande för landslaget. En del ändringar i startelvan lär komma, för att börja med Petar Musa som är slöseri och en av dom där verktygen i skåpet som du aldrig någonsin kommer att använda men du har verktyget i skåpet bara för att det är bra att ha. Bruno Petkovic måste starta mot Wales och för att inte nämna ytterbackarna Sosa och Juranovic som fick se matchen från bänken ikväll. Nästa match spelas redan på söndag med matchstart klockan 20:45.