2023-11-18 18:00

Lettland - Kroatien
0 - 2

EM kval Lettland – Kroatien 0-2: rutinerad seger

EM kval Lettland – Kroatien 0-2: rutinerad seger

Efter mardröms månaden i oktober där Kroatien oväntat förlorade matcherna mot Turkiet och Wales så tog man en rutinerad seger borta mot Lettland. Kramaric och Ivanusec gjorde comeback och plötsligt såg schackrutorna stabilare ut. Dessutom hjälpte Armenien till genom att kryssa hemma mot Wales vilket betyder att Kroatien har ödet i egna händer i den sista kvalmatchen hemma mot just Armenien.

Lettland – Kroatien = 0-2 (0-2)
Majer 7’ 0-1, Kramaric 16’ 0-2.

Förberedelserna inför kvalmatcherna i november påminde om de i oktober när skadorna på nyckelspelare började radas upp. Först ut var Ivan Perisic med korsbandsskada som stoppar spelaren från spel i sex månader, ett stort bakslag för landslaget som är nästan lika mycket beroende av Ivan som Luka Modric. Ytterligare skador på Kramaric, Ivanusec, Petkovic och halvskadade Jurnaovic och Sosa resulterade med ett stort fiasko mot Turkiet (0-1) på hemmaplan och Wales (1-2) borta.

November fortsatte med skador på Mateo Kovacic och Josip Juranovic inför Lettland matchen och satte igång ännu en ond spiral där alla höll andetaget och bara väntade på nästa nyhet. Ersättaren till Mateo var Red Bull Salzburg mittfältaren Luka Sucic men även han fick kasta in handduken bara någon dag före matchen mot Lettland och stannade i Zagreb för flera undersökningar. På grund av situationen aktiverade Dalic kallelserna för Dinamos stortalang Martin Baturina och Rijekas offensiva höger ytter Marco Pasalic. Båda spelarna gjorde debut för A landslaget mot Lettland och man hoppas att det här är bara början, speciellt när vi pratar om en höger ytter som Pasalic där Kroatien inte har alls några alternativ att välja mellan. Jag vågar påstå att den här spelaren är mer än redo för en startplats hos Dalic, men i kroatiska landslaget behöver unga spelare gå över träsket för att slå sig in bland senatorerna som bossar i omklädningsrummet.
 


//

Formationen blev för en gångs skull anpassad till spelarmaterialet. Det säger jag på grund av senaste sejouren där Dalic sköt sig själv i foten genom att tvinga vissa spelare på onaturliga positioner där Mario Pasalic fick spela höger ytter och Brekalo vänster ytter. Då var mister Dalic världens sämsta tränare men den här gången när han ändrade till 4-2-3-1 formation där Brozovic och Modric regerade i mitten och Gvardiol fick vikariera som vänsterback, då blev vi plötsligt ett av världens vassaste landslag. Det är bara så det fungerar i Kroatien där nederlag krävs för att inse var felet begåts.

Matchen öppnades starkt av Kroatien som till skillnad från oktobermatcherna dominerade mot det lilla Lettland och letade efter tidigt mål. Det dröjde hela sex minuter innan Wolfsburg mittfältaren Lovro Majer öppnade upp hemmalaget efter en assist av Luka Ivanusec. Det var precis det som vi behövde och dagen fortsatte som planerat, Wales tappade poängen, schackrutorna skulle plocka tre rutinerade poäng, undvika dramatik och ytterligare onödiga skador inför den allra viktigaste matchen hemma mot Armenien. Nytt mål skulle komma redan i den sextonde minuten av Andrej Kramaric som enkelt skjuter tre poäng till Kroatien. Hoffenheim anfallaren är utan tvekan viktig för landslaget då kvällens mål var det fjärde på fem senaste matcher i schackrutorna för Andrej.

Första kvarten räckte för att släcka hoppet för Lettland som knappt kunde svara med något ikväll. Vi såg återigen starka och självsäkra ut och resten av matchen skapades det knappt några målchanser fram till nittionde minut när Marco Pasalic var nära att göra sitt första mål i sin allra första match för landslaget! Grattis till spelarna och förbundskaptenen men firandet får vänta tills på tisdag.
 
Positivt
-Smärtfri bortamatch som dominerades mästerligt utan att låta motståndaren skapa en enda målchans.
-Baturina och Pasalic gjorde äntligen debut för landslaget samtidigt som förbundskaptenen börjat inse att han måste anpassa systemet efter spelarmaterialet.
-Wales tappar poäng vilket innebär att Kroatien har allt i egna händer och vid seger mot Armenien blir man spelklara för EM 2024.

Negativt
-Oroande hur truppen ser fortfarande tunn och känslig utan Perisic och Petkovic i offensiven. Dalic har endast en renodlad anfallare i truppen och det är Budimir…
-Irriterande att se att under hela matchen slogs det endast två inlägg mot Budimirs panna, anfallaren behöver matas med bollar för att synas, verkar otroligt svårt för Dalic att ändra på vissa parametrar.
-Kroatisk supporter försökte storma planen men blev snabbt plockad av vakterna, detta trots flera varningar från UEFA som redan straffat Kroatien med böter och en del av Maksimir stadion avstängd inför kommande match.

 

TV: Höjdpunkter: Alla Kroatiens mål i Nations League
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-11-19 00:39:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!