Förlust trots stark defensiv i Dortmund

Zenit såg länge ut att gå mot en överraskande poäng i Dortmund då Vyatjeslav Karavajev drog på sig en högst onödig straff som såg till att tyskarna kunde ta hem alla tre poängen.

Med tanke på skadeläget och Zenits dåliga form var det nog ingen som trodde på poäng här. Malcom och Serdar Azmoun saknades båda p.g.a skador och Zenit är som bekant oerhört tunna offensivt. Sergej Semak gjorde i princip vad han kunde med laguppställningen där Artem Dzjuba och Sebastian Driussi egentligen var de två offensiva spelarna som fanns med i elvan.
Defensivt så gjorde dock Zenit det riktigt bra långt in i matchen. Dortmund hade som väntat mycket boll och Zenit blev stundtals alldeles för passiva där man tidigt sjönk ner djupt på egen planhalva och tyvärr inte kunde sätta någon press på Dortmund när tyskarna startade sina anfall. Samtidigt hade Dortmund inte speciellt mycket att komma med offensivt och i första halvlek räknade jag det till två bra målchanser på 45 minuter samtidigt som Zenit också hade ett bra läge att ta ledningen när Sebastian Driussi kom före målvakten på ett inlägg men nicken gick över.

I paus valde Semak överraskande att byta ut Artem Dzjuba, i skrivande stund var ingen skada rapporterad, mot Alexej Mostovoj. Tanken var antagligen att få till mer av ett kontringsspel med ett par snabbare spelare längst fram men tyvärr blev konsekvensen att man inte längre kunde få fast bollen, något Dzjuba trots allt gjorde rätt bra innan paus.
Dortmund fick mer och mer boll, längre anfall och Zenit kom knappt in på tyskarnas planhalva efter paus och de få gångerna som man väl gjorde det tappade man bollen fort.
Samtidigt skapade Dortmund inte speciellt mycket i andra halvlek heller och lagom till de sista kvarten kändes det faktiskt som att Zenit skulle kunna flyga hem med en poäng.
Men så kom ett inlägg från höger, Vyatjeslav Karavajev drog omkull Hazard i straffområdet och domaren pekade korrekt på straffpunkten. Karavajevs försvarsspel lämnade onekligen en del att önska i den situationen då det knappt var en målchans för Hazard och Karavajev behövde absolut inte agera som han gjorde. Sancho satte straffen enkelt bakom Kerzjakov som chansade åt fel håll och efter målet så kom Zenit aldrig nära, trots att man hade mer boll mot slutet av matchen och istället kunde Håland kontra in 2-0 på övertid.

Egentligen är det inte mycket att säga till om här. Zenit gör vad man kan efter förutsättningarna. Utan Malcom och Azmoun i startelvan har man inte tillräckligt med offensiv kvalitet för att mäta sig med ett lag som Dortmund och då står hoppet till att man gör en snudd på prickfri defensiv insats. Det gör man också i stora delar och sett till hur mycket boll som Dortmund har så skapar man väldigt lite. Dejan Lovren framförallt gör en jättematch i försvaret och de flesta på planen idag kan vara nöjda med sin insats. Samtidigt visar den här matchen hur långt kvar Zenit har att gå och det oroväckande är att det egentligen inte ser ett dugg bättre ut nu mot europas bästa lag än det gjorde när Sergej Semak tog över för två år sen.

Zenit kan glädja sig en aning åt att den andra matchen i gruppen mellan Brügge och Lazio slutade oavgjort vilket gör att Zenit åtminstone inför dubbelmötet med Lazio fortfarande har häng på både slutspelsplatsen och Europa Leagueplatsen. Samtidigt är det svårt att se hur Zenit ska mäta sig med Lazio om man inte får tillbaka Malcom och Azmoun i full form lagom till dess.