Förlust under absurda förhållanden i Kazan
Azmoun målskytt men också stor målsumpare

Trots ett massivt spelövertag och en straff i den 99:e minuten förlorade Zenit borta mot Rubin och helt plötsligt är titelracet öppet igen. Zenit dominerade spelet på en gräsmatta som var under all kritik men lyckades inte få med sig några poäng trots en straff och två bollar i stolpen.

Egentligen är det onödigt att oroa sig för Zenits skull. Men varje gång laget tappar poäng i ligaspelet så är krisrubrikerna framme i rysk press och så även den här gången. Men tittar man på själva matchen var det precis som mot Rostov förra veckan, helt obegripligt att Zenit inte får med sig alla tre poängen. Zenit radade upp målchanser mot Rubin och Serdar Azmoun borde ha gjort minst två innan han i den andra halvleken tillslut nickade in en frispark som då betydde 1-1. Artem Dzjuba missade sen en straff i den 99:e minuten som hade betytt 2-2 men Zenit fick resa hem tomhänta från ett iskallt Kazan och en match som egentligen aldrig borde ha spelats. För förutsättningarna var bedrövliga, planen i Kazan var inte ens nära den nivå som man ska kunna kräva. Att rulla bollen upp längs planen var i princip omöjligt och även om inget lag såg ut att dra någon fördel av gräsmattan (eller det som fanns kvar av den) så var skaderisken enorm och alla tv-tittare rånades på någon chans till en bra fotbollsmatch.

Zenit lyckades bemästra det usla underlaget genom att spela många längre bollar och etablera tryck genom att Dzjuba och Azmoun fick fast i dem. Stora delar av matchen, och speciellt den andra halvleken, spelades inne på Rubins planhalva och när kvitteringen tillslut kom kändes det bara som en tidsfråga innan Zenit skulle sätta segermålet. Istället lyckades Rubin kontra in 2-1 på övertid i en 1 mot 2 attack där Dejan Lovrens försvarsspel lämnade väldigt mycket att önska. För andra veckan i rad släpper Zenit in två mål i en match där man knappt släpper till några målchanser och även om alla missade målchanser får mest uppmärksamhet så är det värt att nämna att Zenits försvarsspel inte varit lika bra under 2021 som under första halvan av säsongen.

Artem Dzjuba fick sen chansen att kvittera på straff i matchens absoluta slutskede men han slog en direkt usel straff där han försökte vänta ut målvakten och det var nästan ett passande slut på en helt absurd fotbollsmatch som egentligen aldrig borde ha satts igång.

Förlusten innebär att Zenit nu bara har två poäng ner till närmast jagande lag (CSKA) och 2021 har sannerligen inte börjat så som någon hade planerat. Men någon större anledning till oro tycker jag inte är befogad. Spelmässigt har Zenit sett bra ut i de här två matcherna och sett till antalet målchanser man har skapat är det ett under att man inte har sex poäng efter omstarten. Fortsätter Zenit spela på samma nivå de kommande veckorna kommer segrarna automatiskt och man lär kunna bygga upp ett nytt försprång i toppen igen.