Grekiska Notiser: Perfekt start på Nations League, ny förbundsordförande och Lodygin till Panathinaikos
Bakasetas blev matchvinnare mot både Nordirland och Kosovo.

Grekiska Notiser: Perfekt start på Nations League, ny förbundsordförande och Lodygin till Panathinaikos

Landslaget har fått en fin start på Nations League där det blivit två raka bortasegrar mot Nordirland och Kosovo. Ytterligare två NL-matcher väntar. Bägge hemma i Volos. Tasos Baltakos är namnet på förbundets nya ordförande och Panathinaikos har gjort klart med Yury Lodygin.

* Det blev seger för förbundskapten Gustavo Poyet i sin första match som ansvarig för landslaget i en tävlingsmatch.  Nations Leagues inleddes nämligen i torsdags (2/6) och det med en seger borta Nordirland med 0-1. Matchens enda mål kom mot slutet av den första halvleken när Dimitris Limnios efter fint förarbete serverat lagkapten Tasos Bakasetas som fint tog emot och la upp bollen till sig själv för att sedan avsluta med ett distinkt skott med sin högra fot i bortre hörnet. Poyet formerade laget helt väntat i ett 4-3-3 system. Insatsen från landslaget var kontrollerad, fokuserad och stabil. En riktig laginsats. Bäst på planen var formstarke Manolis Siopis, [Highlights].

Vinsten i Belfast följdes upp med ännu en vinst med samma siffror mot Kosovo i Pristina under söndagskvällen (5/6). Även denna gång dessutom via ett Bakasetas mål i den första halvleken. Mantalos som i denna match spelade i en av de sittande rollerna på mittfältet (vilket Poyet använt honom i under sin tid i AEK) spelade fram Bakasetas som med ett distinkt tillika patenterat skott fann nätmaskorna. Kaptenen visade ännu en gång sitt mycket fina tillslag på bollen men även förmåga att komma till avslut, [Målet]. Landslaget stod för en ny stabil samt effektiv insats. Allra bäst i denna match var Dimitris Limnios. Fler spelare kan nämnas. Däribland målvakt Vlachodimos, mittlåset Mavropanos/Hatzidiakos som blir alltmer samspelta och givetvis Bakasetas som varit vår som varit landslagets kanske bästa spelare de senaste 1,5-2 åren. Baldock gjorde sin debut från start. Efter en lite halvtung första halvlek spelade han upp sig rejält i den andra där han även var nära att bli målskytt. Två raka relativt trygga 0-1 segrar på kontot i Nations League där resolute Poyet t.ex. visat upp en logisk och vaken matchcoachning. Resultat är prio ett. Urugyanen har byggt vidare på de bra  saker han ärvt från jobbet van ´t Schip gjorde. Han har också börjat hittat en kärna av spelare att förlita sig på. Spelargruppen känns riktigt sammansvetsad vilket också märks på planen där de varit väldigt beslutsamma.

För övrigt fick Taxiarchis Fountas tyvärr lämna återbud på grund av ryggproblem innan Nordirlandmatchen. Han ersattes i truppen av Christos Tzolis. Den sistnämnde är på väg bort från Norwich vilket inte har blivit någon lyckad flytt. Den engelska klubben som nyligen åkt ur Premier League gav honom aldrig något riktigt förtroende men del i det hela har även hans agentur Wasserman som tog honom till klubben. Två av fyra Nations League matcher är avklarade denna samling. Det intensiva matchandet gör att vi sannolikt kommer få se lite mer ruljangs på spelarna inför nästa match. Två hemmamatcher i Volos står på schemat. Cypern på torsdag (9/6) och Kosovo igen på söndag (12(6).

* Nottingham Forest är tillbaka i Premier League. De tog hem playoff-finalen förra helgen mot Huddersfield med 1-0 på Wembley. Ägare Vangelis Marinakis som också bekant äger Olympiakos blir således första grekiske klubbägare genom tiderna i den prestigefyllda engelska förstaligan. Den klassiska engelska klubben återkommer till Premier League för första gången på 23 år och det ger ytterligare möjligheter samt fördelar kring samarbetet i stort mellan just Nottingham och Olympiakos. Hårt arbete inom Nottinghams organisation har betalat av sig. Vangelis son, Miltiadis har haft en hel del ansvar för att driva klubben. Med kompetenta personer runtomkring sig har framgången blivit ett faktum. VD:n Dane Murphy och dataanalytikern George Syrianos är två exempel. Vidare kan vi nämna fotbollsdirektören Koulis Dourekas som var mannen bakom anställningen av succétränaren Steve Cooper som både är en tilltalande tränare men även person. Dourekas fick tips från Pep Segura (jobbat i bl.a. Olympiakos, Liverpool och Barcelonas organisation) om Cooper efter den sistnämndes tid i Merseysideklubbens U-lag. Cooper har gjort braksuccé i Nottingham med fokus på taktisk disciplin, dominera bollinnehav, effektivt presspel med mera.

* AEK har gjort klart med ny teknisk direktör vilket är en del av planen i ännu en omorganisation inom ”Enosis”. Polacken Radoslaw ”Radek” Kucharski tar över posten efter Panagiotis Kone som troligen kommer fortsätta inom klubben fast med ett annat arbetsuppdrag. Kucharski har länge jobbat inom Legia Warsawa men även en hunnit med en kort sejour i Manchester United där han var scout med ansvar mot central och östeuropa. Även portugisen Bruno Alves är på väg in i AEK:s organisation. Han offentliggjorde nyligen att han avslutar sin aktiva karriär efter att han senaste säsongen spelat i Apollon Smyrni. Vilken roll han kommer att få i AEK är ännu inte känt.

* Tasos Baltakos är namnet på EPO:s (fotbollsförbundet) nya ordförande. Det handlar om en erfaren advokat som röstades fram med slående majoritet. Han ersätter Panagiotis Dimitriou som var tillfällig ordförande efter att Thodoros Zagorakis avgått från posten. Olympiakos var starkt emot Baltakos eftersom dem framförallt menar att AEK kommer kunna dra fördelar av hans ordförandeskap. Även regeringen har uttryckt tveksamheter kring valet och huruvida Baltakos förmår att leda förbundet in i framtiden men att de oavsett samtidigt är ett självstyrande organ. Mycket skillnad lär det i vilket fall som helst inte göra rent fundamentalt förens vi får in personer som också besitter kunskap kring fotboll överlag i förbundsstyrelsen.

* PAS Giannena har gjort klart med ny tränare inför nästa säsong. Den f.d. assisterande tränaren Thanasis Staikos tar över efter Iraklis Metaxas som lämnar Epirusklubben efter en fin säsong. Metaxas har ryktats att eventuellt kunna bli Milan Rastavac ersättare i Asteras Tripolis. Ny tränare i Volos inför den kommande säsong är fransmannen Oswald Tanchot.

* PAOK har värvat in den offensiva mittfältaren Nicolás Quagliata. Den 22-årige uruguayanen ansluter från Wanderers och kostar närmare två miljoner euro. Vidare har de också signerat Ivan Näsberg samt vänsterbacken Rafa Soares. Panathinaikos har knutit åt sig PAS duktige målvakt Yury Lodygin på free transfer. 32-åringen kommer från en mycket stark säsong där han var en av ligans absolut främsta på sin position. Han har tecknat ett tvåårskontrakt och kommer att utgöra en stark målvaktsduo med Alberto Brignoli. Ionikos har gjort klart med den f.d. stortalangen Zinedine Machach.

Andreas Mitsis2022-06-06 12:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland