Inför supermatchen: Olga Smorodskaja - avskydd, men nu också hyllad

Inför supermatchen: Olga Smorodskaja - avskydd, men nu också hyllad

11:30 på söndag gör Lokomotiv Moskva & Zenit upp i en match som antagligen avgör var ligatiteln hamnar. Fram tills dess tänkte jag med en artikel om dagen gå igenom varför lagen har tagit sig till den här positionen. Idag har turen kommit till Lokomotiv Moskvas ordförande, Olga Smorodskaja, som på fyra år hunnit göra sig ovän med i princip allt och alla genom sina aktioner. Men trots all kritik är det klubben hon ansvarar över som nu bara är tre matcher ifrån en ligatitel.

Hon är en av de flitigaste förespråkarna för hårdare huliganlagar i Ryssland. Hon har gjort sig ovän med samtliga aktiva supportrar i Lokomotiv Moskva och hon har tagit en rad märkliga och direkt felaktiga beslut som klubbens ordförande. Olga Smorodskaja är inte bara känd som den enda kvinnliga ordföranden i Ryssland - hon är även den minst omtyckta. 

57-åriga Smorodskaja gjorde karriär i bankvärlden i början av 2000-talet och 2010 valdes hon till ny ordförande i Lokomotiv Moskvas fotbollssektion. Hon placerades där utav VD:n för klubbens ägare, RZD och har sedan dess gjort sig ovän med stora delar av klubbens supporterskara p.g.a. sina märkliga beslut i sportsliga frågor och sina krigsförklaringar mot klubbens aktiva supportrar. 
Ingen annan ordförande i rysk fotboll har t.ex. varit lika drivande i att upprätta register och nya lagar för supportrar som Smorodskaja har varit och fortfarande är. 
I fjol var Lokomotiv den första klubben i Ryssland som krävde att biljettköparna skulle uppvisa legitimation när de köpte matchbiljetten och tog sig in på arenan. Och Smorodskaja var kritisk mot att de nya lagar som kom till för att stävja brott inne på fotbollsarenor, var för klena. 
- Jag har alltid sagt att vi behöver hårdare straff för brott inne på arenorna. Men de som nu presenterats är för svaga och för otydliga, sa hon i November.

Klubbens supportrar har varit allt annat än positivt inställda till Smorodskaja. I fjol när Lokomotiv gjorde sin sämsta säsong i rysk historia, dök nya banderoller upp i nästan varje match som riktade kritik mot ordföranden. Smorodskaja svarade genom att tömma vissa sektioner av kritiska fans under matcherna och varje gång som nya banderoller sattes upp, var klubbens vakter snabbt framme och slet ner dem. Under Smorodskajas fyra år som ordförande har över 100 supportrar fått längre avstängningar från klubbens hemmaarena. 
Men spänningarna mellan Smorodskaja & fansen hade börjat redan under hennes första tid som ordförande. Under ett möte med supportrarna inför säsongen 2010 bar hon en Lokomotivhalsduk på scenen. Under tiden hon talade råkade hon spilla ut lite vatten och använde sedan halsduken för att torka upp vattnet. Kanske inte det smartaste att göra inför en samlad supporterskara?

På den sportsliga sidan har hennes tid som ordförande präglats av felaktiga och märkliga beslut. Även om Smorodskaja inte är den enda beslutsfattaren, är hon förutom ägaren RZD, den med mest makt i klubben. Det första hon gjorde på posten som ordförande var att plocka in Kirill Kotov som ny chefscout och värvningsansvarig. Enligt Smorodskaja var Kotov bäst lämpad för jobbet, men med tanke på att Kotov är gift med en av Smorodskajas döttrar var det ingen som köpte den motiveringen. 
2011 lade Lokomotiv ut närmare €7m för mittfältaren Senijad Ibricic. “En av Europas bästa på sin position” sa Smorodskaja när hon presenterade bosniern. Det blev 10 matcher från start innan han lånades ut i 1,5 år till olika turkiska klubbar för att sedan säljas för en i sammanhanget, betydelselös summa. 

En annan av hennes första aktioner som ordförande var att inte förnya kontraktet med klubbens legendariska tränare, Jurij Semin. Både fansen och spelarna protesterade mot beslutet, men Smorodskaja vägrade att ändra sig. 
När beslutet togs kändes det dock rimligt sett till hur trögt säsongen hade gått, men Semin & Lokomotiv avslutade säsongen med tio raka matcher utan förlust och hamnade tillslut på en Europa Leagueplats men Smorodskaja hade redan kontaktat Jurij Krasnozjan för att bli ny tränare för säsongen 2011. Krasnozjan hann sitta på sin post i några månader innan han under märkliga omständigheter fick sparken. Enligt Smorodskaja berodde det på att tränaren medvetet hade ställt upp ett svagare lag för att förlora matchen mot Anzji. Ordföranden anklagade tränaren för att ha sålt matchen till Anzji och det gick så långt att hon hotade med att tvinga Krasnozjan genomgå ett lögndetektortest för att få reda på sanningen. Startelvan roterades förvisso en aning inför matchen, men det var absolut inget B-lag som Krasnozjan ställde på planen. Efter några veckors diskussioner fram och tillbaka fick tränaren tillslut gå och in kom istället portugisen, José Couceiro. 
“En smart tränare som följer de senaste trenderna inom fotbollen”, motiverade Smorodskaja sitt beslut. Ett år senare hade han fått sparken. Couceiro var inte imponerad av klubbledningen och i en intervju efter avskedet berättade han att under ett möte med en av klubbens höjdare hade han fått frågan varför anfallaren så ofta har ryggen mot målet. 
- Hur ska jag kunna förklara för en person med en sån bristfällig insyn i fotboll vad jag vill uppnå på planen? Jag vill inte namnge personen, men den hade givetvis inte förstått ett ord om jag vill förklara hur en forward i ett 4-3-3 ska agera, sa portugisen. 

När Jurij Semin fått sparken sa han att Smorodskaja inte borde lägga sig i det sportsliga då hon inte förstår sporten. Couceiro var inne på samma spår.
- Det här är en stor klubb, men de måste förstå att ingen klubb når framgång om man byter tränare och filosofi varje år. Det Semin säger, det är helt sant. De har människor i toppen som inte förstår ett dugg av sporten.

Efter Couceiro kom Slaven Bilic. Han ledde klubben till dess sämsta ligaplacering i rysk historia när Lokomotiv avslutade säsongen 2013 på en niondeplats. Spelarna var kritiska mot Bilic taktiska brister och menade att hans enda egenskap var att hoppa och skrika på sidlinjen. Ingen förstod egentligen varför Bilic fick sitta kvar året ut när Smorodskaja och Lokomotiv tidigare varit så snabba med att trycka på avfyrarknappen med tidigare tränare. Det visade sig i efterhand att Bilic hade en klausul i kontraktet som gjorde att Lokomotiv varit tvungna att betala närmare €10m för att bli av med honom. I slutändan löste det sig ändå när Bilic hittade ett nytt jobb i turkiska Besiktas, och valde att inte plocka ut full kompensation från Lokomotiv. Smorodskajas chef, Vladimir Jakunin, som är chef över RZD som i sin tur äger Lokomotiv Moskva, försvarade anställningen av Slaven Bilic och beslutet att inte sparka honom med “vi har anställt Europas bästa tränare, varför ska vi sparka honom?” 
Ingen förstod vad Jakunin menade, till dess att han plockade fram en ranking över de tränare i Europa med högst segerprocent under en viss period. Där toppade visserligen Bilic listan, men att det räckte för att kallas Europas bästa tränare, det var det nog inte fler än Jakunin som höll med om. 

Ett annat stort problem i klubben har varit den usla gräsmattan som länge förpestade en annars fin arena. Mellan 2012 & 2013 var planen så pass dålig att Fabio Capello förbjöd sitt landslag att träna på arenan p.g.a. skaderisken. Andrej Arsjavin kallade den i en intervju för “ett slagfält från andra världskriget”, Roman Sjirokov tackade högre makter för att han inte spelade i Lokomotiv och enbart behövde spela på den en gång per säsong. Smorodskaja viftade bort kritiken och sa att “vi har landets bästa gräsmatta”

Men kanske får Smorodskaja sin revansch i år? Hon har hyllats av fotbollsledare runt om i Ryssland för sina tuffa beslut. F.d. spelaren, Valerij Reingold, har tidigare sagt att Smorodskajas arbete mot huliganism & matchfixning är exakt vad rysk fotboll behöver.
- Hon har gjort allting rätt. För att ta i tu med sådana problem behöver man mod och det har hon visat.

Alisjer Aminov, som tillsattes av förbundet för att bekämpa uppgjorda matcher menar att ingen annan klubbledare har hjälpt till så mycket som just Smorodskaja.
- Tidigare så har klubbledare i det här landet bidragit till köpta domare och uppgjorda matcher. Smorodskaja har gått emot det systemet från dag ett och bidragit till att vi idag har en renare fotboll. 

I somras var hon drivande i att tillsätta Leonid Kutjuk som ny tränare och den här säsongen prickade Lokomotiv rätt med nästan alla nyförvärv. Man högg snabbt när Anzji började montera ner och värvningarna av Boussoufa & Lass Diarra har bidragit till klubbens fina ligaposition. 
F.d. ordföranden, Nikolaj Naumov, gick ännu längre i sitt beröm för Smorodskaja. 
- Ja hon har kritiserats, men titta på resultaten de gör nu. Det är hon som gjort jobbet för att klubben ska ha den tränaren och de spelarna de har.  Fansen borde sluta gnälla och istället bygga en staty över henne. 

Källor: Sports.ru. The Moscow News. Football Rumble & Wikipedia.ru.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2014-05-01 14:19:00
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare