Inför Sverige - Holland
Den mest ifrågasatta mannen i Holland just nu.

Inför Sverige - Holland

Läget är dystert i Holland inför kvalmatchen mot Sverige. Landslaget är hånat, ifrågasatt och förlöjligat. Det finns varken tro eller hopp. Danny Blinds ledarstab vittrar sönder och det viskas om att Blind själv får gå om det blir förlust mot Sverige.

Tro inte att Holland utnyttjat sommaren till att omgruppera och komma med nya tag till VM-kvalet. Det enda positiva som hänt det senaste året är att Henk ten Cate har tilldelats uppgiften att utreda hur holländsk fotboll bör omstruktureras, bland annat genom att snegla på de tyska och belgiska förbunden. Det må vara 15 år försent men nån gång så ska man väl börja. ten Cates rapport är dock inte klar än och så länge fortsätter förbundet och landslagsledningen att trampa kloakvatten. De senaste veckorna har varit turbulenta.

Till att börja med avgick Bert van Oostveen från sina poster som ordförande och direktör för proffsfotboll i Holland, men han sitter tills vidare kvar som generalsekreterare på förbundet och turneringsdirektör för EM 2017 som arrangeras i landet. van Oostveen har jobbat på förbundet sen 1996, blev chef för proffsfotbollen 2010 och generalsekreterare 2012. då förbundsordföranden Michael van Praag kandiderar till UEFA-ordförandeskapet är van Oostveen en nyckelfigur i förbundets framtid, men att han nu, efter att ha varit ifrågasatt i flera år, väljer att avgå från flera poster säger en del om hur det är ställt.

Samtidigt lämnade Dick Advocaat sin post som en av Danny Blinds assisterande tränare, för att ta över huvudtränarjobbet i Fenerbahce. Vidare läckte det sedan ut att den andre assistenten, Marco van Basten, efter Sverige-matchen kommer lämna jobbet för en ny post på FIFA som Gianni Infantino erbjudit.

På några veckor har alltså Blind förlorat en av sina toppchefer och båda sina assistenter. Cirkusen fortsatte med att Ruud Gullit först utannonserades som ny assistent, men några dagar senare tog förbundet tillbaka detta då man inte kommit överens om lönen med Gullit. Flera journalister har nu skojat om att Hans van Breukelen, teknisk direktör för landslaget, träna laget själv.

Danny Blind själv hänger efter fiaskot i träningsmatchen mot Grekland ytterst löst. Många spekulerar i att han får gå vid en förlust mot Sverige. Blind sa efter Grekland-matchen, som man tappade totalt efter att ha inlett första tjugo bra, att om man vinner mot Sverige så tystnar alla kritiker. Om han på riktigt tror det lever han i självförnekelse. Holländsk fotboll lider av strukturella fel som är större än hans ledning av landslaget, de kommer folk fortsätta kritisera. Och hans ledning av landslaget kommer också fortsätta kritiseras även om man mot förmodan skulle vinna på Friends.

Danny Blind har varit förbundskapten i 12 matcher. Han har vunnit 6, spelat oavgjort 1 och förlorat 5. Det är fler förluster än Louis van Gaal hade totalt sina förra sejour som förbundskapten. Man har förlorat 5 raka hemmamatcher för första gången sen 1933. Den första i den raden var under Guus Hiddinks ledning med Blind som assistent, Blind har sen själv förlorat 4 raka hemmamatcher vilket är lika många som Bert van Marwijk, Louis van Gaal (andra sejouren) och Guus Hiddink (andra sejouren) gjorde sammanlagt. I de 10 av de 11 senaste matcherna har man misslyckats med att hålla nollan. Landslaget var oerhört dåligt under Hiddinks andra sejour - Optas statistik visar att det är ännu sämre under Blind. Man gör färre mål, släpper in fler, skjuter mindre, skapar mycket färre chanser och har mindre bollinnehav.

Danny Blind har aldrig varit ett huvudtränarämne. Han var det inte när han blev det när han tog Ajax till en fjärdeplats i ligan för tio år sedan, VILKET ÄR DET ENDA HUVUDTRÄNARJOBB HAN HAFT TIDIGARE. Han blev förbundskapten mest för att ingen annan ville bli det. Det är en del av de strukturella problemen på förbundet som går långt tillbaka.

Hollands problem är att man blev bekväma. Man var fotbollens främsta innovatörer, men det var då det. Man fortsatte inte utveckla fotbollen utan stagnerade under senare delen av 90-talet. I början av 2000-talet var Tyskland missnöjda med hur deras fotboll utvecklats på sistone. Så de gjorde en grundlig omstrukturering av hela sitt system, från ungdomsfotbollen och uppåt, genom både klubb- och landslagsfotboll. Man hämtade inspiration från Holland och Spanien (som i sin tur givetvis fått sina influenser från Holland) och vidareutvecklade det. Nu skördar Tyskland frukterna av det, med världens bästa landslag och en blomstrande klubbfotboll med en underhållande liga med slagkraftiga lag som står sig bra i Europa, även utanför München.

I Holland inleddes det nya millenniet med att Louis van Gaal höll fast vid sina gamla spelare och idéer och misslyckades fatalt i kvalet till VM 2002. I EM 2004 tog Dick Advocaat laget till semifinal via en mer cynisk fotboll. Marco van Basten, som aldrig riktigt varit bekväm som huvudtränare, tog över till VM 2006 men lyckades inte. Bert van Marwijk tog vid och med en cynisk och destruktiv fotboll tog man Holland till VM-final 2010 men gav fotbollsnationen en identitetskris. van Gaal kom tillbaka och stod för vad som verkar ha blivit hans sista triumf Holland till brons i VM 2014, genom att bryta med 40 år av bildningstradition och spela cyniskt. Det har varit blandade stilar och resultat under 2000-talet för Holland, men något genomgående har varit att det inte funnits någon övergripande plan från förbundshåll - man har inte vetat vad man velat göra med holländsk fotboll. Resultatet blir att man nu står här utan någon att ta förbundskaptensjobbet, med en åldrad och sliten generation på väg ut och en ny oprövad på väg in, utan någon generation där emellan. Det finns knappt en spelare i åldern 25-30 i landslagstruppen just nu, en generation har gått förlorad. Holland har bland världens mest lovande 19-åringar, men när de blir 21-åringar händer något. Går spelare utomlands för tidigt? Numera sticker spelare som Memphis Depay utomlands när de är 21 och tappar bort sig. Dennis Bergkamp gick utomlands först som 24-åring, Edgar Davids som 23-åring, tvillingarna de Boer först när de var 29, Phillip Cocu när han var 28, Ruud van Nistelrooy när han var 25.

De Telegraaf hade en omröstning. 75 % av de som deltog tror att Sverige vinner mot Holland. Det finns ingen tilltro för landslaget längre.

Så, det är läget i laget. Party-Janne kan festa loss. Startelvan? Ptja, mot Grekland spelade: Zoet; Veltman, Blind, Bruma, Willems (80. Dost); Strootman (65. Hendrix), Wijnaldum (72. Klaassen), Sneijder (65. Pröpper); Berghuis, Janssen, Promes (72. Narsingh). Ungefär samma är väl rimligt, kanske med Jasper Cillessen i mål istället.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2016-09-05 17:48:01
Author

Fler artiklar om Holland