Islands fotbollshistoria
Knattspyrnusamband Islands - Isländska fotbollsförbundet.

Islands fotbollshistoria

Undertecknad har grävt en aning i historieböckerna för att finna information om Isländsk fotbollshistoria. En kort sammanfattning redovisas här, där du kan läsa om Islands första landslagsmän, hur nära Island var EM 2004 och hur det gick i första matchen mot Sverige. Håll till godo!

Tre år efter Islands självständighet 1918 bildades landets fotbollsförbund. Knattspyrnusamband Íslands. Landet blev 1923 medlem i FIFA och 1954 i UEFA. Island är Europas glesast befolkade land, vilket har försvårat möjligheterna att kvalificera sig för ett stort mästerskap. Någonting som Island aldrig gjort. Fram till 1990-talet låg Island i facket för blåbärslagen i Europa, trots att man haft ett antal duktiga spelare genom åren. Man har som sagt aldrig deltagit i något stort slutspel men man var faktiskt på god väg mot ett Play Off till EM i Portugal 2004. Det skiljde endast en poäng mellan Island och Skottland i en direkt svag grupp bortsett suveräna Tyskland. En poäng från Play Off kan tyckas retfullt men att gräma sig särskilt mycket över denna lilla marginal är inte nödvändigt. Skottarna var långt ifrån EM då man gick på alla möjliga minor mot Holland och förlorade med sammanlagt 6-1. Efterföljande kvalspel har varit mindre lyckade. Samma kvalgrupp som Sverige både till VM 2006 och EM 2008 hade inverkan i att man kom näst sist i bägge grupperna. De två senaste kvalen har man inte heller varit speciellt nära slutspel.

Landslagets smeknamn är Strákarnir Okkar (våra pojkar), flest landskamper har Runar Kristinsson med 104 matcher och Eidur Gudjohnsen har gjort flest mål i landslaget, 24 stycken!  Bortsett kvalspelet till VM 1958 ställde inte Island upp till något stort mästerskapskval förrän 1974.

Laugardalsvöllur
Landets hemmaarena, Laugardalsvöllur i huvudstaden Reykjavik byggdes 1958 och har idag plats för dryga 15 000 åskådare varav 9 800 sittplatser som alla finns på huvudläktaren. Andra långsidan byggdes 1977 och varken den eller någon av kortsidorna har ståplatser. Kortsidorna sägs ha plats för 1 500 platser var. Laugardalsvöllur är även Islands hemmaarena för damfotboll och friidrott samt Islands U21-landslag. Klubblaget Fram från spelar också sina hemmamatcher här. Det största antalet åskådare som någonsin bevittnat en fotbollsmatch på arenan var 20 204 till antalet. Den 18 augusti 2004 spelades en träningsmatch mellan Island och Italien där hemmalaget vann med 2-0. Målen gjordes av Gylfi Einarsson och Eidur Gudjohnsen.


Den 24 april 1996 hände någonting som aldrig tidigare hänt i världsfotbollen. Island mötte Estland i en vänskapsmatch i Tallinn. Den då 35-årige Arnor Gudjohnsen byttes ut i mitten av andra halvlek till förmån för sonen Eidur Gudjohnsen. Detta är enda gången som en far och son har spelat en landskamp ihop. Sedan denna vårdag är Eidur den ända spelare som gjort över 20 mål i landslaget. Närmast Eidur är den idag 83-årige Rikhardur Jonsson som gjorde 17 landslagsmål, främst under 1950-talet. Lägg dock märke till att Gudjohnsen har gjort mer än dubbelt så många landskamper som Jonsson. 




Förbundskaptener
Island har sedan 1946 avverkat 28 förbundskaptener. Varav 12 stycken från utländska länder. Dessa har varit från. England, Skottland, Danmark, Sverige, Tyskland och Sovjet. Första förbundskaptenerna var en duo från England som bestod av Freddie Steele och Murdo McDougall. Efter detta har man gått igenom fyra tyskar, två svenskar, två skottar, två britter, en ryss och en dansk. Märkligt nog var den förste som satt mer än tre år Asgeir Eliasson som satt från 1991-1995. Han är en av två, den andra är Lars Lagerbäcks företrädare Olafur Johannesson. Island har en förmåga att anställa tränare under en kortare tid och gärna ta tillbaka de. Det tydligaste exemplet är Karl Gudmundsson som tränade laget 1954-1956, för att sedan återgå som landslagstränare tre gånger om under 1960-talet. Fram tills 1958 spelades landslagsfotbollen på Melavöllur i reykjavik som idag är riven.

Landets första officiella landskamp spelades på just Melavöllur, den 17 juli 1946 mot Danmark. Island mötte också Färöarna 1930 i en inofficiell landskamp vilken Islands tros ha vunnit med 1-0. 8 000 personer kom denna onsdag för att bevittna landets första officiella landskamp någonsin. Island förlorade med 3-0 och i Islands lag figurerade namn som storskytten Rikhardur Jonsson och den fotbollsspelande politikern Albert Gudmundsson.

Islands lag:
1.Hermann Hermannsson 
2.Karl M Gudmundsson
3.Sigurdur Olafsson
4.Saemundur Gislason
5.Brandur Brynjólfsson (Kapten)
6.Haukur A Oskarsson
7.Thorhallur Einarsson
8.Jon Örn Jonasson
9.Sveinn Helgason
10.Albert Gudmundsson
11.Ellert D Sölvason

Bänken:
12.Anton Sigurdsson 
13.Birgir Gudjonsson
14.Rikhardur Jonsson
15.Otto Jonsson
16.Hafsteinn Gudmundsson

Första landskampen gick man som sagt mållös ifrån. Andra landskampen (1947) också den på hemmaplan men denna gång mot Norge slutade 4-2 till norrmännen. Albert Gudmundsson gjorde mål efter fyra minuter och innan första halvlek var slut hade han kvitterat till 2-2. Island spelade en landskamp per år mellan 1946-1949. Man hann även möta Finland innan det 1951 var dags för första matchen mot Svíþjóð (Sverige). 4-3 blev slutresultat… Till Island! Mannen som innehar titeln landslagets bäste målsnitt genom tiderna har gjort mål varannan match, denna dag gjorde han fyra mål och han är givetvis nämnde Rikhardur Jonsson. I ett reservbetonat Sverige återfanns i alla fall Orvar Bergmark i startelvan som det stora namnet. En ganska intressant grej med just Rikhardur Jonsson är att hans dotterson, Rikhardur Dadason fintade bort Patrik ”Bjärred” Andersson i en träningslandskamp 2000 och gjorde 1-1. En match som Island senare vann, även den.

Isländska ligan:

Isländska ligan kanske intresserar alla människor på jorden. Men den är trots allt värd att få utrymme även i denna text. På grund av landets hårda vintrar spelas serien mellan Maj och September och innehåller tolv klubbar. Sålunda spelas 22 matcher per lag. Ligan är rankad på 37:e plats i Europa och namnet på högsta serien har varierat mycket genom åren. Landsbankadeild, Úrvalsdeild och Pepsideild har den kallats under 2000-talet och sedan 2009 är det det sistnämnda som gäller. Detta år tecknade nämligen Pepsi ett avtal med Isländska Fotbollsförbundet och skrev ett treårskontrakt med tillhörande namnrättigheter på ligan. Laget som vinner Pepsideildin går i i första kvalrundan till Champions League. Hittils har dock inget lag lyckats kvalificera sig för den stora turneringen. Tvåan och trean går samma väg till mötes fast i Europa League och cupvinnarna gör det samma. Elvan och tolvan tar steget ner till andradivisionen, nämligen 1. deild som den heter. Eller kort och gott Division 1. Knattspyrufelag Reykjavikur, eller enkelt förkortat KR innehar flest titlar på Island, 25 stycken, senast 2011. Stadskonkurrenterna Valur har vunnit ligan 20 gånger, senaste 2007. Akranes och Fram ligger på delad tredjeplats i vinstligan med 18 bucklor var. Lagen i Pepsideildin är främst baserade i eller i närheten av Reykjavik. Vill du spela fotboll på Island är det på västkusten du bör spela. I högsta serien är hela 10 lag från västra delarna av landet runt området Reykjanes. Dessa är Breidablik, Hafnarfjördur, Fram, Fylkir, Akranes, Stjarnan, Keflavik, Olafsvik, KR och Vikingur. Endast Akureyri i norr och Vestmannaeyjar i söder går ifrån det normala geografiska läget. I alla fall säsongen 2012. Sedan 1912 har bara 10 lag lyckats vinna ligan. Senaste lag att komma in på den eminenta listan är Breidablik som vann 2010.

Gustav Karlsson2013-01-17 22:08:00
Author

Fler artiklar om Island