Krånglande Porto möter Leverkusen

Krånglande Porto möter Leverkusen

Efter fyra omgångar av Europa League låg Porto sist i sin grupp, men två omgångar senare hade man lyckats vinna den. Nu väntar Bayer Leverkusen i slutspelets första omgång i februari.

Porto inledde Europasäsongen i höstas med att åka ur mot Krasnodar i CL-kvalet och hamnade därför i en EL-grupp med Young Boys, Feyenoord och Rangers.
 
Man började med 2–1 hemma mot Young Boys men förlorade sen de två bortamatcherna i Skottland och Holland. Det blev 1–1 hemma mot Rangers och med kniven mot strupen lyckades man sen slå Young Boys borta och Feyenoord hemma.
 
Gruppen var jämn men Porto hade lite större problem än vad de borde ha haft. Samtidigt som Rangers och Feyenoord är rätt bra tror jag det mest hade att göra med motivationen och att det finns så många nya spelare i laget. Startelvan hade inte satt sig riktigt.
 
Leverkusen är i alla fall ett snäpp upp och det känns ganska bra att den första matchen är borta eftersom Porto kan avsluta starkt hemma. Leverkusen åker även rätt ofta ur CL och EL i första rundan också.
 
Samtidigt har Leverkusen haft ganska lätt mot portugisiska lag de senaste åren för de slog ut Benfica och Sporting varsitt år för några säsonger sen. Och senast Porto mötte ett tyskt lag i slutspel var när man åkte ur mot Dortmund i Europa League för några år sen.
 
Men det är väl inte det som avgör utan det som avgör tror jag kommer vara lagens disciplin och målskytte. Leverkusen har en lite bättre trupp med riktigt fina talanger men de känns lite kortbenägna och inte särskilt effektiva.
 
Kevin Volland är deras bäste målskytt och assistplockare på 6+5 i ligan+cl, men bakom det är det ganska dåligt. Det konstigaste är att 3 av deras 5 mål i CL räknades som självmål, även om gruppen var svår.
Porto har inte heller varit så starka offensivt, men Zé Luís har ändå gjort 7 totalt och ett par till är uppe på 4-5st. Och om man ska jämföra mot tyska klubblag igen så gick man ändå plus i CL-gruppen mot Schalke förra året och Leipzig året innan.
 
Det är ganska långt kvar, men jag tror Porto tar sig vidare. 55% chans kanske. Man är lite mer vana med Europa-spel och Dragão kan hjälpa till ordentligt i en avgörande match.
Det som talar för Leverkusen är att Volland, Kai Havertz, Leon Bailey och inhoppande Lucas Alario + några till kan vara otroligt farliga om de har en bra dag, samtidigt som de som sagt inte verkar ha några jätteproblem med just Portugal.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2019-12-16 18:05:00
Author

Fler artiklar om Porto