De Kuip, 2023-06-18 20:45

Kroatien - Spanien
4 - 5

Kroatien förlorar efter straffsparksläggning

Kroatien förlorar efter straffsparksläggning

Efter hundratjugo tunga minuter och en chansfattig match, lyckas Kroatien inte vinna för femte gången på raken efter straffsparksläggning. Lyckohjulet vände ryggen och den här gången kunde inte Livakovic rädda Kroatien.

Det var en lång söndagsnatt, en av dom längsta på länge. Igen blev det förlängning följt av straffsparksläggning och nagelbitning som vanligt när Kroatien spelar. Matchen i sig var stängd och inget av lagen vågade riskera allt för mycket. 


 


//

Spanien respekterade Kroatien och vice versa. Första halvleken startade som förväntat med mycket försiktighetsåtgärder där båda landslagen hade sina bra och dåliga perioder. La roja kvävde bollen när de hade bollinnehav och tiden rann iväg varenda gång man rullade bollen från den ena planhalvan till den andra.

Ibland lyckades Kroatien bryta bollen för att påbörja med snabb omställning, men för ofta fyllde man inte straffområdet med spelare och Spanien lyckades försvara sig bra. Första 45 minuter är inget att minnas och man undrade om matchbilden gick ens att ändra på under andra halvlek.

Spanjorerna startar andra halvleken med självförtroende och kommer allt mer närmare straffområdet men fortfarande är man ofarliga. Sedan gör De La Fuente Castillo ett geni drag när han byter in Ansu Fati. En kvick och så lätt spelare från Barcelona, skulle vara enormt svår att försvara sig mot och det skulle visa sig att man valde spela på vänsterkanten desto längre matchen gick. 

På andra sidan gör Dalic för en gångs skull ett fel byte när han satsar korten på Petkovic som avgjorde matchen mot Nederländerna. Men den här gången var Dinamo Zagreb anfallaren ett grått moln som stod där hela dagen och skymde solen för oss. Det blev aldrig den effekten man hoppades på och till slut var Spanien nära att vinna i slutminuterna när Ansu Fati får matchens enda målchans. Namnet Ivan Perisic står på vakt på mållinjen och skickar bollen ut mot hörna! 

Den där bollen hade säkert gått in i mål. Nu behöver vi höja oss inför förlängningen och det var som att schackrutorna uppfattade det ganska snabbt. 

Väl i förlängningen var Kroatien det förande landslaget under första halvleken och man vågade komma på Spaniens planhalva med många spelare. Glädje varade kort för den arga tjuren skulle återigen gömma bollen i andra halvlek och nu påminde det om ordinarie tid när Spanien kvävde sönder bollen. 

Straffsparksläggning kom som på en beställning. Det här är en rysk rullet där vilket lag som helst kan vinna eller förlora. Nu spelade det ingen roll att försvarsmakten Sutalo och Erlic gjorde ett häst jobb under 120 minuter, att Luka Modric spelar två gånger  120 minuter på fyra dagar, nej nu var det upp till Fortuna. Alla ögon var på Dominik Livakovic, som den här kvällen lyckades inte rädda en enda straff. 

På den andra sidan växte Unai Simon efter Kroatiens första straffmiss av Lovro Majer. När Spanien hade allt i egna händer och Laporte klev fram för att ta den femte och sista straffen, var det inte många som trodde att han skulle missa. Nu föddes hoppet på nytt och jag tänkte en hel minut, det här kan inte vara sant, är det så här vi kommer att vinna? 

Bruno Petkovic skulle bli syndabock ikväll, om det ens går att leta efter en syndabock, och även om han slår en helt okej straff, så gissade Unai Simon rätt sida och räddade återigen. Sista och avgörande straffspark skulle Carvajal ta och den satte han uppe i krysset, precis som alla hans kollegor. I efterhand är det solklart att spanjorerna fick i uppgift att skjuta bollarna högt under ribban. Där var Livakovic chanslös, straffarna var helt enkelt perfekt slagna.

//

Förlusten innebär att Kroatien gick miste om första bucklan. Efter VM finalen 2018, så var vi den här gången ett steg närmare. Det går inte att skylla på någon och precis som vi nämnde tidigare så är den här turneringen inte i rank med fotbolls EM eller VM. Trots detta fick landslaget sjukt mycket stöd från fans runt omkring hela Europa. 


Det kändes som att segern skulle betyda mycket mer för Vatreni än La roja. Hur mycket det skulle betyda visade läktarna på De Kuip arenan senaste fyra dagarna. Men för att vinna en final för första gången krävs det att kämpa sig igenom tröskeln och någonstans hoppades man på att Luka Modric skulle avsluta landslagskarriären med stil. Nu låter vi emotionerna sätta sig ner och att Real Madrid legendaren avslutar landslagskarriären efter fotbolls EM 2024. 

Kvällens bilder efter straffdramatik var rörande när fansen sjöng för Luka: ”Stanna här, det här är ditt hem…” 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-06-19 07:33:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!