Lovrens första mål när Zenit tog andra raka
Första målet för Lovren

Zenit tog andra raka segern när Rostov besegrades på bortaplan i en chansrik match med 2-0. Dejan Lovren gjorde sitt första mål för klubben när han nickade in 2-0 med ett par minuter kvar att spela och Zenit har nu maximala sex poäng efter de inledande två omgångarna.

Artem Dzjuba saknades i startelvan och inledningsvis hade Zenit det riktigt svettigt i Rostov. Hemmalaget kom ut aggressivt så som Valerij Karpins lag brukar göra och kunde definitivt ha varit i ledning efter den inledande kvarten. Zenit har trots seger i Supercupen och tre poäng i premiären inte sett alltför bra ut spelmässigt men efter en trög start på lördagskvällen blev det bättre och efter c:a 20 minuter kombinerade sig Malcom fram med Azmoun och prickade stolpen. Bollen dröjde sig kvar kring Rostovs straffområde och på det efterföljande inlägget träffade bollen armen på Mathias Norrmann och efter en c:a 90 sek lång VAR-kontroll valde domaren att peka på straffpunkten. Serdar Azmoun klev fram, sköt bollen i princip rakt på målvakten men returen kunde han enkelt slå i mål och Zenit var i ledning.
Att påstå att Zenit hade kontroll efter ledningsmålet vore en överdrift, men samtidigt släppte man inte till speciellt många farligheter. De gånger Rostov kom nära var efter slarv och det höll på att gå riktigt illa i den andra halvleken efter ett dåligt uppspel men Pavel Mamajev brände hemmalagets bästa chans till en kvittering. Åt andra hållet hade Zenit själva chanser nog att stänga matchen och Serdar Azmoun borde definitivt ha gjort det efter pausen men misslyckades. Istället blev det extra dramatiskt när Jaroslav Rakitskij drog på sig sitt andra gula kort efter en feltajmad tackling och Zenit fick avsluta med tio man. Rostov försökte men skapade inga stora farligheter och istället kunde Dejan Lovren nicka in 2-0 i den 87:e minuten efter Douglas Santos perfekt slagna frispark.

Även om insatsen inte var bländande var den ändå ett steg framåt jämfört med premiären mot Rotor. Visst släppte Zenit till en del chanser men Rostov är ett bra lag och speciellt på hemmaplan är man svåra att tas med. Inramningen är inte vad den brukar vara här, men 11000 åskådare fanns ändå på plats och gav hemmalaget ett bra stöd från läktarplats.

Postivt för Zenits del var att Malcom fortsatt ser riktigt bra ut. Brassen låg bakom mycket av det Zenit skapade framåt och bara stolpen stoppade honom från att bli målskytt här. Magomed Ozdojev bar kaptensbindeln i Dzjubas frånvaro och fortsätter att imponera på mittfältet, utvecklingen Ozdojev haft de senaste två åren är smått otrolig med tanke på hur långt ner han var i rangordningen när Semak tog över som tränare.
Dejan Lovren var bra, och kryddade en fin insats med ett mål. Men i Branislav Ivanovic frånvaro har Jaroslav Rakitskij inte alls sett lika trygg ut som tidigare och idag var han direkt dålig. Första varningen är vad det är, att stoppa en kontring gör inte Rakitskij till en dålig spelare, men det var flera dåliga uppspel och dålig kommunikation med lagkamrater och det andra gula kortet var en riktigt dålig tackling från Rakitskij som har långt upp till sin bästa form.

Glädjande då är att Zenit kan vinna svåra bortamatcher trots att man inte är på topp och inför onsdagens match mot CSKA finns det ingen anledning att tvivla på att Zenit är stora favoriter till att ta sin tredje raka ligatitel.