Mållöst för Zenit i omstarten
Försvarsspelet med Ivanovic, lika stabilt som vanligt.

Mållöst för Zenit i omstarten

Zenit startade om ligaspelet i helgen med 0-0 hemma mot Lokomotiv Moskva. Trots ett stort spelövertag hade man svårt att skapa klara målchanser och avsaknaden av Artem Dzjuba visade sig vara enorm.

Redan när laguppställningen släpptes fanns det en känsla av obehag. Det hade ryktats i veckan om att Artem Dzjuba inte skulle bli spelklar och Zenits tveklöst bästa spelare under säsongen fanns inte heller med i truppen. Dessutom saknades Serdar Azmoun från start då anfallaren dragits med en förkylning under veckan och inte klarade av att spela 90 minuter. Och även om det var ett spännande anfallspar i Malcom och Sebastian Driussi så skrämde Zenit knappast slag på motståndet när man mönstrade ett mittfält med i princip noll kreativitet. Ozdojev, Barrios, Jerokhin och Sutormin har alla sina bra egenskaper men att öppna upp defensiva lag är inte en av dem, och trots att Zenit hade ett stort bollinnehav (59%) skapade man knappt en farlig målchans på 90 minuter. 
Det gjorde å andra sidan inte Lokomotiv heller, men på övertid var gästerna nära att sno alla tre poängen när Aleksej Mirantjuk flöt igenom och blev fri med Andrej Lunev men målvakten kom ut snabbt och räddade skottet. Det hade inte varit rättvist alls ifall Lokomotiv vunnit matchen där på övertid, utan 0-0 var ett rimligt resultat sett till målchanserna som skapades.

För Zenit är det ingen större oro trots att man startar om ligan med ett poängtapp. Speciellt inte när man saknade sina två bästa målskyttar. Malcom värvades visserligen in för stora pengar men det här var brassens första hela tävlingsmatch sen han skrev på för Zenit och det är inte helt rättvist att ställa krav på honom redan nu. Sebastian Driussi har många bra egenskaper han med, men någon stor målskytt är han inte än och i lördags syntes det tydligt att han saknade Dzjuba att kombinera sig fram med. 

Postiivt är dock att Zenit håller nollan igen och att man knappt släpper till någonting bakåt mot ett av ligans topplag. Att Zenit bara släppt in 9 mål på 20 matcher den här säsongen är helt enastående siffror och den största anledningen till varför man kommer att vinna ligan senare i vår. Försprånget i toppen minskade nu till åtta poäng men spelschemat framöver ser minst sagt överkomligt ut och det är ingen stor skräll ifall Zenit har säkrat ligatiteln redan i April. 

Laguppställning:
Andrej Lunev

Vyatjeslav Karavejev
Branislav Ivanovic
Jaroslav Rakitskij
Douglas Santos

Malcom
Wilmar Barrios
Magomed Ozdojev
Alexej Sutormin (Daler Kuzjajev 88)

Alexander Jerokhin (Jurij Zjirkov 77)
Sebastian Driussi (Serdar Azmoun 69)

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-03-02 11:42:29
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare