Mållöst igen för Zenit

Zenit följde upp 0-0 hemma mot Lokomotiv i omstarten av ligan med att återigen spela en mållös match hemma mot Gazprom Arena. Trots ett massivt spelövertag mot Ufa fick man aldrig hål på gästerna, men åtminstone den andra halvleken var ett fall framåt.

Det har inte direkt gått som på räls för Zenit efter omstarten av den ryska ligasäsongen. 0-0 mot Lokomotiv följdes visserligen upp med en seger i cupen mot Akhmat på bortaplan men det har varit skadebekymmer och även om Artem Dzjuba var tillbaka mot Ufa så kunde varken Azmoun eller Driussi spela 90 minuter vilket tvingade Semak till ett nytt spelsystem. Malcom droppade ner som släpande forward bakom Dzjuba och Rigoni och Zjirkov fick starta på kanterna, något som inte fungerade alls i den första halvleken. Zenit hade väldiga problem att skapa målchanser trots ett stort bollinnehav och det var faktiskt gästerna som var närmast att ta ledningen efter en omställning som slutade med att Lovro Bisjak sånär fick en tå på bollen och kunde styra in 0-1 i öppet mål.
I paus slängde Semak in Azmoun istället för Rigoni och gick tillbaka till 4-4-2, i alla fall på pappret. I praktiken såg det ut som 2-3-5 under stora delar av andra halvek då Zenit dominerade fullständigt. Ufa kunde stå emot bra i ungefär 20-25 minuter trots att man var djupt nedsjunket i eget straffområde, men man hindrade åtminstone Zenit från att komma till stora chanser. Men sista 20 rämnade det fullständigt och det är svårt att förklara hur Zenit inte gjorde mål. Alexander Jerokhin lär sova sämst av alla då han missade ett i princip öppet mål från 10 meters håll och sen hade ytterligare ett par chanser där han inte ens klarade av att träffa bollen. Artem Dzjuba brände ett friläge och Zenit hade i andra halvlek en mängd halvchanser och blockerade skott men fick inte in bollen.
Prestationen i andra halvlek var dock ett stort steg framåt jämfört med den första och även om avståndet i tabellen nu "bara" är sex poäng ner till Krasnodar så borde det inte vara någon större oro då Zenit ändå spelade riktigt bra efter paus. Men målen måste komma och det är lite oroväckande att alla tre anfallarna (Dzjuba, Azmoun & Driussi) är långt ifrån 100% då det inte kommer speciellt mycket mål från andra positioner i laget. Till helgen väntar Ural, även det på hemmaplan. Ett motstånd som vanligtvis inte är lika defensivt organiserat som Lokomotiv & Ufa har varit så möjligheten att det lossnar till helgen borde vara rätt god.