Poängtapp efter usel andra halvlek

Zenit tappade överraskande två poäng borta mot Ural efter en usel andra halvlek där laget knappt förmådde att skapa en målchans. Artem Dzjuba hade gett Zenit ledningen före paus innan f.d. Zenitspelaren, Andrej Panjukov, kvitterade i mitten av den andra halvleken.

Även om 3-1 segern mot Arsenal Tula förra helgen var ett steg framåt från de två mållösa matcherna i Moskva så var det inte mer än en godkänd insats för Zenits del. Och formen rent spelmässigt har varit tveksam den senaste månaden och det såg inte mycket bättre ut mot Ural. Första halvlek var ändå helt OK och Zenit fick en drömstart efter att Artem Dzjuba gjorde 1-0 på Danil Krugovojs inlägg redan i den fjärde minuten. Därefter skapade Zenit inte jättemycket men absolut tillräckligt för att göra ett 2-0 mål innan paus, Andrej Mostovoj och Serdar Azmoun missade båda bra lägen att utöka ledningen. Ural skapade knappt någonting farligt före paus och det var inte direkt så att hemmalaget radade upp chanser i andra halvlek heller. Så defensivt såg det ändå rätt tryggt ut för Zenit, trots att man återigen tvingades spela utan Jaroslav Rakitskij på ena mittbackspositionen. Men spelmässigt så var andra halvlek stundtals riktigt dålig och Ural tilläts ha onödigt mycket bollinnehav och i den 69:e minuten kom kvitteringen efter att Andrej Panjukov fått fritt skottläge i straffområdet och enkelt överlistade Mikhaijl Kerzjakov.
De flesta väntade sig en anstormning från Zenit men den kom aldrig och faktum är att man inte skapade en enda vettig målchans under hela den andra halvleken och även om man borde ha gjort ett andra mål före paus är det svårt att argumentera för att Zenit förtjänade att vinna det här.

Vad den svaga spelmässiga formen beror på kan såklart förklaras med att man spelat ett absurt högt antal matcher sedan ligan kom igång igen i mitten på Juni. Dessutom har Sergej Semak satt ett otroligt högt värde i att spela med samma startelva så långt det bara går och inte alls litat på bredden i truppen vilket naturligtvis kan ha påverkat formen hos de elva som startar vecka ut och vecka in. Samtidigt sammanfaller också den svaga formen med att Sebastian Driussi inte längre finns att tillgå. För även om Argentinarens målskörd inte är vad den borde så är han viktig med sin rörlighet och för att han hela tiden drar på sig bevakning vilket öppnar upp för Malcom på andra kanten. Utan Driussi i laget är det lättare för motståndarna att sätta två man på Malcom och sen bara lita på att Dzjuba och Azmoun inte är kapabla att skapa speciellt mycket på egen hand vilket verkligen varit fallet de här senaste veckorna.

Nu ska det här inte tolkas som någon kris, det är fyra matcher varav Zenit har förlorat en. Samtidigt har man också bara vunnit en av dem och i en klubb av Zenits storlek och i en liga där man nu förväntas vinna år efter år så är fem poäng av tolv möjliga naturligtvis något som leder till rubriker. Nästa vecka väntar ett av seriens hittills sämsta lag, Ufa, på hemmaplan och då ska det inte spela någon roll egentligen vilket lag som Sergej Semak mönstrar utan det måste bara bli en komfortabel seger innan säsongens stora möte borta mot Spartak spelas i början på Oktober.