Poängtapp på mardrömsarenan

Poängtapp på mardrömsarenan

Historiskt har Zenit haft det svårt i Groznyj och lördagens möte med Akhmat var ingen annorlunda historia. Trots två ledningar tappade Zenit poäng men med tanke på alla offensiva avbräck får det ändå ses som ett godkänt resultat.

Utan tre av sina främsta offensiva spelare har Sergej Semak den senaste månaden fått sätta ihop ett anfall av det som finns kvar, vilket inte är särskilt mycket. Med Azmoun, Malcom och Driussi alla skadade så har Zenit ändå fått saker och ting att fungera i November och anfallsduon Dzjuba och Jerokhin må inte vara den estetiskt vackraste men de har helt klart sina fördelar. I gårdagens match borta mot Akhmat fick de återigen bilda anfallspar med Azmoun och Driussi fortsatt borta men med Malcom åtminstone på bänken. Zenit har historiskt haft det väldigt svårt i Groznyj med bara en seger på de åtta senaste besöken (2 om man räknar med en cupseger i förlängningen) och inte bara för att besöken i Tjetjenien sällan är särskilt roliga men också för att Akhmat har ett kompetent lag som kan ställa till det för vilket lag som helst i den här serien. 
Ändå började det lovande den här gången. Douglas Santos spelade fram Daler Kuzjajev som prickade in 0-1 efter en kvart, Kuzjajev som verkat hitta formen igen efter att ha missat hela försäsongen p.g.a kontraktsdispyter (spelaren ville utomlands och när ingen utländsk klubb ville ha honom gjorde han vad han kunde för att mjölka ut så mycket som möjligt från de ryska klubbarna som var intresserade) har tagit chansen när han fått den och målet mot Akhmat var hans andra på lika många matcher. Glädjen blev dock kortvarig, Zenit tappade bort Bernard Berisha på ett inlägg och så var det kvitterat. Gästerna fick en drömstart på den andra halvleken när Dejan Lovren nickade in Santos frispark till 2-1 men ledningen höll sig inte i mer än fem minuter, inhoppande Tjistjakov drog på sig en straff och Berisha satte 2-2. Därefter var det faktiskt Akhmat som var det bättre laget även om de hade svårt att skapa något från öppet spel. Zenit skapade i princip ingenting och även om man lyckades göra två mål här så var offensiven trubbig och det var tydligt att man saknade kreativitet. Glädjande ändå att Malcom kom in den sista kvarten och åtminstone borde vara redo för ett längre inhopp när Zenit reser till Rom i veckan för bortamatch mot Lazio. 

I ligan innebär krysset att Zenit är kvar på andraplats men CSKA som spelar först idag (söndag) har chansen att göra ett litet ryck i tabellen. Ändå får man se Zenits första halva av säsongen som godkänd med tanke på alla de offensiva avbräck man har haft under året. Artem Dzjuba har varit den enda friska anfallaren i truppen den senaste månaden och även om Kuzjajev, Sutormin, Mostovoj och Jerokhin är kompetenta spelare så har ingen av dem samma spetsegenskaper som Azmoun, Driussi och Malcom har. Om Zenit bara kan hänga på CSKA i toppen innan vinteruppehållet och sen få tillbaka sina skadade spelare till 2021 så är jag fortfarande rätt övertygad om att Zenit har det starkaste laget och bör kunna ta hem ligatiteln ändå. Men CSKA är bättre i år än vad man varit de senaste säsongerna och Zenit har verkligen inte råd att ge dem ett för stort försprång inför vårsäsongen. 

Laguppställning:
Mikhajl Kerzjakov

Vyatjeslav Karavajev (Dmitrij Tjistjakov 46)
Dejan Lovren
Jaroslav Rakitskij
Jurij Zjirkov (Andrej Mostovoj 67)

Douglas Santos
Wilmar Barrios

Daler Kuzjajev
Alexander Jerokhin (Stanislav Krapukhin 87)
Alexej Sutormin (Malcom 79)

Artem Dzjuba 

Mål:
0-1 Daler Kuzjajev (Douglas Santos) 16 min
1-1 Bernard Berisha 26 min
1-2 Dejan Lovren (Douglas Santos) 48 min
2-2 Bernard Bersiha (Straff) 53

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-11-22 12:07:18
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare