Porto gör sig redo för Chelsea hemma - i Sevilla

Porto gör sig redo för Chelsea hemma - i Sevilla

Då var det dags för kvartsfinalspelet i Champions League och Porto siktar på ännu en skräll. På grund av olika covidprotokoll spelas dock dubbelmötet mot Chelsea inte hemma eller i England, utan i Spanien och Sevilla.

Vad talar då för Porto?

Inte mycket. Det har inte så mycket med spelplatsen att göra utan snarare att laget saknar sin bästa och viktigaste spelare i Sérgio Oliveira i det första mötet, och dessutom en av de starkaste offensiva spelarna i Mehdi Taremi.

Båda två är avstängda och var det något åttondelsfinalen mot Juventus visade så var det att just den duon, och framför allt Oliveira, var vital för avancemanget till kvartsfinal.

Chelsea har ända sedan Tuchel tog över dem i slutet av januari sett rätt ostoppbara ut, framförallt defensivt, och oavsett vilket egentligen så hade såklart Londonlaget varit favoriter ändå.

Nu åkte The Blues på en riktig smäll hemma mot West Brom senast i PL, men det är egentligen det enda som talar för ett visst darr hos engelsmännen.

Det som är så typiskt för Portos del är att man alltså återigen åker på avstängningar på nyckelspelare i CL-slutspelet, efter att ha saknat Pepe och Herrera i kvartsfinalen mot Liverpool 2019 och Felipe, Danilo Pereira och Aboubakar i åttondelsfinalen 2018.

Det påminner en hel del om BIK Karlskogas semifinal mot Björklöven i Hockeyallsvenskan om man får dra den parallellen, men det är såklart få lag som klarar sig helt undan problem i slutet av säsongen.

Nu tror jag i slutändan att det här dubbelmötet, och onsdagsmatchen, kan bli hyfsat tajt ändå. Men en vinst, eller till och med ett avancemang, för Porto skulle förstås vara i klass med Ajax super run 2019.

Min förhoppning står till Pepe (fortfarande världsklass), Moussa Marega (ofta skarp i CL) och Jesús Corona (inte lika bra längre, men förhoppningsvis påslagen i ett så här viktigt möte), för alla tre lär behöva vara på sin absoluta topp, tillsammans med målvakten Marchesín, för att det här ska kunna gå.

Tappet av Taremi är inte lika allvarligt som det av Sérgio Oliveira, framför allt eftersom han egentligen mest bara har varit i bra form från december till februari, och eftersom han i grunden inte är lika bra som Moussa Marega.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-04-07 00:48:00
Author

Fler artiklar om Porto