Porto säsongen 19/20
Efter silver i ligan, cupen och ligacupen förra året vill Portofansen fira igen

Porto säsongen 19/20

Kan Porto sno tillbaka ligatiteln från Benfica i år och visa att säsongen 17/18 inte bara var en tillfällighet? Eller kommer Benfica vinna ligan för andra året i rad och ta sin sjätte ligaseger på sju år? Det återstår att se, men här kommer en liten sammanfattning av försäsongen och inledningen av ligan för Porto.

Det har som vanligt varit många spelare som har lämnat Porto under sommaren, men kanske lite extra många i år. Redan i våras blev det klart att nyckelspelarna Felipe och Éder Militão på mittbacken var klara för en varsin Madrid-klubb, och lite senare blev det klart att kaptenen Héctor Herrera gick till Atlético han också. Samtidigt lämnade även spelare som Yacine Brahimi, Maxi Pereira, Adrián López, Hernâni och Óliver Torres klubben i juli.
 
Eftersom Alex Telles och Moussa Marega ryktades bort också förstod man redan innan förra säsongen var slut att Porto skulle behöva göra många värvningar. Och det har man gjort också, i tur och ordning: Agustín Marchesín, Renzo Saravia, Iván Marcano, Mateus Uribe, Luis Díaz, Shoya Nakajima och Zé Luís - samtidigt som man har plockat upp några spelare från B- & U19-lagen (+ tagit hem Sérgio Oliveira efter lån). Nyförvärven är definitivt inte lika namnstarka som spelarna de ersätter, men flera av dem har sett väldigt bra ut under inledningen av säsongen.
 
Försäsongen började i juli och Porto spelade fyra träningsmatcher, mot Fulham (1-0), Real Betis (5-4 efter straffar), Getafe (2-1) och Monaco (0-1). Under de matcherna gjorde man inte så många mål, men målskyttarna var Otávio, Zé Luís, Pepe och supertalangen från U19 Fábio Silva. Man spelade ett antal inofficiella träningsmatcher mot lokala lag också men de som spelade mest under försäsongen var Danilo Pereira, Telles, Pepe, Marcano (tillbaka efter ett år i Roma) och Corona – alltså några av dem som definitvt kommer fortsätta vara givna i startelvan den här säsongen.
 
Andra spelare som har spelat mest sedan dess är Marchesín i målet, Mateus Uribe på mittfältet, Luís Díaz på yttermittfältet och Zé Luís+Marega i anfallet. Unge Romário Baró från B-laget har fått mycket speltid som högerytter också och då har Corona gått ner på högerbacken då varken Wilson Manafá eller nya Saravia har övertygat öht tyvärr. Marchesín, Uribe, Luís Díaz och Zé Luís har varit bäst av nyförvärven sedan de kom och är riktigt roliga att kolla på.
 
Iker Casillas la ju av i våras efter hjärtproblem men är fortfarande inte officiellt pensionerad än utan har blivit registrerad i ligatruppen till och med, men antagligen kommer han inte spela särskilt mycket mer. Dels pga hjärtat och med tanke på hur gammal han är men också pga hur bra Marchesín har visat sig vara. Han har ruggiga reflexer och har redan gjort en hel del tv-räddningar.
 
Tyvärr åkte ju Porto ur i CL-kvalet mot Krasnodar efter en katastrofhalvlek hemma, men det kanske går att se något positivt i det ändå eftersom EL-gruppspelet antagligen kommer bli enklare än vad ett CL-gruppspel hade varit. Det betyder såklart inte att man kommer få det enkelt i gruppen (Feyenoord, Rangers och Young Boys), men ligan borde bli enklare att fokusera på i alla fall. Förra veckan slog man även Benfica borta med 2-0 i den tredje ligaomgången, vilket man inte har gort på väldigt väldigt länge, så det som började så dåligt ser faktiskt ganska bra ut nu. Sen har man fått behålla Telles och Marega också.
 
Matcher än så länge:
Krasnodar (B) (1-0)
Krasnodar (H) (2-3)
Gil Vicente (1-2)
Vitória FC (3-0)
Benfica (2-0)
Vitória SC (3-0)
 
Målskyttar:
Zé Luís 5
Moussa Marega 3
Luis Díaz 2
Alex Telles 1
Iván Marcano 1
Sérgio Oliveira 1
 
Assists:
Alex Telles 2
Jesús Corona 2
Otávio 2
Pepe 1
Luis Díaz 1
Moussa Marega 1
 
Porto ligger trea i ligan på 9 poäng, efter Benfica (9p) och Famalicão (10p). Sporting har 7 poäng och Braga har 4 poäng. Benfica är favoriter att vinna ligan men Porto är inte så långt bakom. Sporting är absolut ett lag som trots kaoset i klubben kan vinna de också. Man har precis innan transferfönstret stängdes lånat in tre fina spelare i Jesé från PSG, Bolasie från Everton och Fernando dos Santos från Shakhtar. Och innan det värvade man bl.a. Luciano Vietto och Luís Nieto samtidigt som man har fått behålla ligans bästa spelare Bruno Fernandes, så de har ett bra lag.
 
Benfica har värvat ett par namn till offensiven också - t.ex. Raúl de Tomás, Chiquinho och Carlos Vinícius och man är som sagt som vanligt favoriter till att vinna ligan, även fast João Felix och Jonas bl.a. har lämnat såklart. Men pendeln kan ha svängt lite sen Porto slog dem förrförra veckan. Själv tycker jag absolut att Porto känns minst lika bra. Oavsett hur det går egentligen så blir det en spännande säsong i alla fall. Närmast för Porto efter landslagsuppehållet väntar Portimonense i ligan den 15 september och veckan efter det är det dags för Young Boys i den första EL-gruppmatchen. Drömmen den här säsongen skulle faktiskt vara att få möta MFF i ett Europa League-slutspel, förutom ett ligaguld då såklart och att man tar sig långt i EL överlag.
 
 
Nya Spelare i Porto:
Shoya Nakajima -- Vänsterytter -- Al-Duhail -- 126 000 000SEK
Mateus Uribe -- Innermittfältare -- Club América -- 96 000 000SEK
Zé Luís -- Anfallare -- Spartak Moskva -- 90 000 000SEK
Luis Díaz -- Vänsterytter -- Atlético Junior -- 90 000 000SEK
Agustín Marchesín -- Målvakt -- Club América -- 80 000 000SEK
Renzo Saravia -- Högerback -- Racing Club -- 59 000 000SEK
Mamadou Loum -- Def. Mittfältare -- Braga -- 53 000 000SEK (övergång efter lånet)
Iván Marcano -- Mittback -- Roma -- 32 000 000SEK
Sérgio Oliveira -- Innermittfältare -- PAOK -- Tillbaka efter lån
Romário Baró -- Mittfältare -- Porto B -- Uppflyttad
Tomás Esteves -- Högerback -- Porto U19 -- Uppflyttad
Fábio Silva -- Anfallare -- Porto U19 -- Uppflyttad
Diogo Costa -- Målvakt -- Porto B -- Uppflyttad
 
Spelare som har lämnat:
Éder Militão -- Mitt-/Högerback -- Real Madrid -- 534 000 000SEK
Felipe -- Mittback -- Atlético Madrid -- 214 000 000SEK
Óliver Torres -- Off. Mittfältare -- Sevilla -- 126 000 000SEK
Wenderson Galeno -- Ytter -- Braga -- 38 000 000SEK (50%) (utlånad förra säsongen)
José Sá -- Målvakt -- Olympiakos -- 27 000 000SEK
Adrián López -- Ytter -- Osasuna -- Fri Transfer
Kelvin -- Anfallare -- Fluminense -- Fri Transfer
Hernâni -- Högerytter -- Levante -- Fri Transfer
Yacine Brahimi -- Vänsterytter -- Al Rayyan -- Fri Transfer
Héctor Herrera -- Innermittfältare -- Atl. Madrid -- Fri Transfer
Mikel Agu -- Def. Mittfältare -- Vitória SC -- Fri Transfer
Maxi Pereira -- Högerback -- XX -- Avslutat kontrakt
Fabiano -- Målvakt -- XX -- Avslutat kontrakt
Walter -- Anfallare -- Avslutat kontrakt
Jorge -- Vänsterback -- Monaco(Santos) -- Avslutat lån
Iker Casillas -- Målvakt -- Avslutad karriär
André Pereira -- Anfallare -- Vitória SC -- LÅN
Fernando Andrade -- Anfallare -- Sivasspor -- LÅN
Diogo Queirós -- Mittback -- R.E. Mouscron -- LÅN
Vaná Alves -- Målvakt -- Famalicão -- LÅN
Chidozie Awaziem -- Mittback -- Leganés -- LÅN (utlånad på nytt)
Jorge Fernandes -- Mittback -- Kasimpasa -- LÅN (utlånad på nytt)
Saidy Janko -- Högerback -- Young Boys -- LÅN (utlånad på nytt)
Yordan Osorio -- Mittback -- Zenit -- LÅN (utlånad på nytt)
Ewerton da Silva -- Innermittfältare -- Urawa Reds -- LÅN (utlånad sen i vintras)
 
(Markerade spelare var start-/truppspelare)

Hela truppen

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2019-09-03 21:44:00
Author

Fler artiklar om Porto