Lagbanner
Säsongsguide Portugal – Benfica knappa favoriter
Pepe är 'still going strong' i Portugal.

Säsongsguide Portugal – Benfica knappa favoriter

Säsongen 21/22 drog igång i helgen och för första gången på 20 år är Sporting med som en av titelkandidaterna redan på förhand. Laget vann ligan förra året och för förhandsfavoriten Benfica och vice-mästaren Porto innebär det att man har mer att se upp med än vanligt. Benfica är dock oddsfavoriterna till att vinna ligan just nu

Med sin namnstarka trupp bör Benfica vara med i guldstriden till åtminstone de sista omgångarna för att det inte ska räknas som ett totalfiasko.

Med namn som Vertonghen, Otamendi och Grimaldo i backlinjen samt João Mário, Rafa Silva, Pizzi och Éverton i offensiven ska man inte ha några problem med att slåss om guldet ända in i det sista.

För Sportings del gäller det att bevisa att förra året inte var någon tillfällighet utan att man kan fortsätta på det inslagna spåret och bygga vidare på sin talangfulla och defensivt starka trupp.

Det som är tungt för huvudstadsklubben är dock att en av nyckelspelarna förra året, João Mário - som var inlånad från Inter - har värvats av just rivalen Benfica.

Tillsammans med bl.a. Palhinha, Nuno Mendes och Pedro Gonçalves skulle han ha varit en av lagets viktigaste och förmodligen bästa spelare det här året men nu blir det Benfica som får ta del av innermittfältaren.

En ganska uppseendeväckande övergång eftersom Benfica är största rivalen och eftersom João Mário dessutom är född i Porto. Men hur som helst så är han tillsammans med Soualiho Meïté och Roman Yaremchuk anledningen till att Benficas transferfönster har sett starkast ut på försäsongen, precis som förra året.

Benfica, som förra sommaren bland annat värvade Otamendi, Vertonghen och Darwin Núñez.

Sporting har i sommar värvat Ricardo Esgaio från Braga, Manuel Ugarte från Famalicão och Rubén Vinagre från Wolves (lån).
Porto har värvat Pepê från Grêmio, Fabio Cardoso från Santa Clara och Bruno Costa från Portimonense.

Alla tre lag har tagit in ett par spelare till, där utlånade spelare som har kommit tillbaka räknas in, men spelarna ovan är de mest namnstarka övergångarna.

Säsongen inleddes i fredags, där Sporting tog en 3-0-seger hemma mot Vizela, och omgång 2 - där allt fler spelare kommer tillbaka från ledighet osv - börjar nu på fredag den 13:e.

Benfica vann sin första match borta mot Moreirense med 2-1 och Porto slog Belenenses med 2-0.
Spelarna som var bäst i den första omgången var Sportings Pedro Gonçalves (förra årets skyttekung), Portos Otávio och Benficas Rafa Silva.

Det första stormötet för säsongen blir när Sporting och Porto möts i den femte omgången i Lissabon den 12 september.

Nedan följer en ranking av de tre storlagen:

Målvakter:
1. Sporting - Antonio Adán - Spansk veteran och tidigare Real Betis-målvakt som bara släppte in 20 mål förra säsongen.
2. Porto - Augustín Marchesín - Argentinsk landslagsman som är tvåa bakom Emiliano Martínez i landslaget. Spektakulär.
3. Benfica - Odysseas Vlachodimos - Benficas svagaste lagdel, men som trots det håller en helt okej nivå.

Backar:
1. Benfica - Till åren komna men det räcker med att nämna Otamendi och Vertonghen för att man ska förstå nivån. Grimaldo och Veríssimo håller topp 3-ligenivå också.
2. Sporting - Portos Pepe till trots, Sporting är tvåa och släppte bara in 20 mål i ligan förra året. Sebastián Coates (veteran), Pedro Porro och Nuno Mendes är ruggigt stabila och de två sistnämnda otroligt talangfulla. Dessutom tog man in Ricardo Esgaio under sommaren.
2. Porto - Pepe är still going strong och backlinjen är inte dålig. Men Mbemba, långtidsskadade veteranen Marcano, och offensiva Zanusi och Manafá håller inte riktigt samma klass som rivalernas backlinjer.

Mittfältare:
1. Porto - Sérgio Oliveira och Mateus Uribe är, tillsammans med de offensiva spelarna Corona, Otávio och Luis Díaz, faktiskt det överlägset bästa mittfältet i den portugisiska ligan. Oliveira tog *enorma* kliv förra året och är den centrala bjässen och kaptenen som Benfica och Sporting saknar. Lägg till Marko Grujic från Liverpool som kan kliva fram i CL.
2. Benfica - har inget pjåkigt mittfält heller, där antalet namnstarka spelare sticker ut. Tidigare nämnde João Mário, och Julian Weigl samt Rafa Silva, Pizzi, Gabriel Pires och Éverton gör att man egentligen inte hamnar så långt efter Porto ändå.
3. Sporting - João Palhinha och Nuno Santos gjorde det otroligt under guldåret förra året. Men det ska mycket till om man ska kunna upprepa bedriften. Även fast Matheus Nunes och nye Manuel Ugarte är med nu också.

Anfallare:
1. Sporting - Pedro Gonçalves, ny från Famalicão förra året, öste in mål (23), dessutom har man förre Braga-anfallaren Paulinho och Bruno Tabata i laget. Finns potential till många mål.
2. Benfica - Haris Seferovic är "stjärnan" då han gjorde 22 mål förra året. Dessutom har man Darwin Núñez som jag ser större potential i, Luca Waldschmidt* och tidigare utlånade Carlos Vinicius (Tottenham) samt nye Roman Yaremchuk. Tvåa enbart pga att man inte vet vilka som får speltid.
3. Porto - Moussa Marega har lämnat, men det är inget jättetapp. Mehdi Taremi, som gjorde en grym första säsong förra säsongen och är bra, men dock inte tillräckligt elit för att man ska häpna. Toni Martínez och Evanilson finns i truppen, men det krävs att minst en av dem ska leverera ordentligt i år för att man ska kunna se Porto som farligare än någon av Sporting och Benfica i offensiven (bland just anfallarna iaf).

Allt som allt tyder lagdelarna på att Sporting eller Benfica ska vara favoriter, och Benfica är ju det, men jag ser ändå Porto som bättre än åtminstone Sporting. Det ska mycket till för att Sporting ska kunna upprepa fjolårets bedrift och dessutom är många spelare i Porto på gränsen mellan mittfältare och anfallare. Ser man strikt till "mittfältare" är Porto bäst i ligan, men många av dem kan även spela offensiva wingers som gränsar till anfallare.

Framför allt är jag spänd på yttern Luis Díaz, som gjorde ett brutalt Copa América för Colombia, där han gjorde fyra mål varav ett bicacletamål mot Brasilien och två i bronsmatchen, och jag är även intresserad av nya yttern Pepê från Grêmio. Det kanske tar ett tag innan han acklimatiserar sig men han har stor potential.

Oddsmässigt är Benfica knappa favoriter före Porto medan Sporting ligger på tredje plats en bit bakom.

*Luca Waldschmidt blev såld till Wolfsburg.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-08-10 21:55:00
Author

Fler artiklar om Porto