Lagbanner
Leonardo de Oliveira - Framtidens målskytt

Leonardo de Oliveira - Framtidens målskytt

Det är kanske inte många som hört talas om Leonardo de Oliveira men på senare tid har han fått uppmärksamhet både på Twitter men även på andra svenska fotbollssidor.

Oliveira började sin karriär i division 2 klubben IFK Österåker. Anfallaren är född 2005 alltså 17 år grammal. Oliveira flyttade till Portugal när han var 12 år gammal för att spela för den portugisiska storklubben FC Portos akademilag. Han har nu bott i Portugal i flera år. Inför denna säsongen så gick flytten till FC Famalicão där ingen svensk tidigare spelat. Ska de Oliveira bli den första? Det får vara osagt då han i en intervju med Fotbollskanalen nämnde att klubbar som Arsenal, Juventus, Fiorentina och Bologna hört av sig men även portugisiska storklubbar. Det var under denna säsongen det verkligen explodera för anfallaren, 19 mål på 18 matcher i U17 ligan, mest anmärkningsvärt var matchen mot Limianos där han gjorde hela sju mål. Utöver detta har han även fått spela med Portugals U17 landslag. Detta har fått mig att få upp ett extra ögon för honom då vi verkligen behöver en anfallare som gör en del mål så jag tog kontakt med de Oliveira och ställde honom några frågor.

Många svenska ungdomsproffs utomlands har tidigare fått frågan om det är stor skillnad att spela i till exempel Portugal än i Sverige och hur det är att spela utomlands. De flesta har då svarat att det är större kvalité på träningar och att det är tuffare motstånd. Detta kan även Leonardo understryka:

— Det är speciellt. Var alltid en dröm att få kunna spela utomlands så tidigt som möjligt. Det är väldigt stor skillnad både på kvalitén på fotbollen och också hur mycket mer seriöst det är på ligorna i ungdomsfotbollen, mer konkurrens.

Vi har sett många unga svenska spelare ta ett steg ut i Europa för fotbollen, där vissa har lyckats medan vissa har fått det jobbigt. Några har vänt hem igen till Sverige till någon av de större klubbarna medan vissa har gått ner till de lägre ligorna i Sverige. Så är det bra att ta steget ut i Europa som ung?

Det är inte bara att ta steget ut i Europa. Det måste finnas en anledning, sen måste man ha vilja och lite fotboll i sig för att lyckas. Jag var 12 när jag flytta och för mig var det självklart, så det var ett lätt val för mig, men för någon annan, kanske det inte hade varit lika lätt. Att spela ute i Europa så tidigt är inte alltid det bästa, men jag kände att det var det för mig.

Att gå från en storklubb till en mindre klubb är inte alltid det roligaste men det kan öppna möjligheter, men hur stor kan egentligen skillnaden vara mot en storklubb och en lite mindre klubb?

— FC Porto är FC Porto och kommer alltid vara det, men man ska inte underskatta dom mindre lagen. FC Porto har vissa bättre spelare, men vi spelar i samma liga och mötte dom för fyra veckor sen och det slutade 0-0, så vi är bättre än vad man tror att Famalicão kanske är.

Hur mycket tränar man som ungdomsproffs i en portugisisk klubb kan man undra, jo det besvarar Leonardo såhär.

— Vi har träningar fyra gånger om veckan, där vi också har gym innan varje träning. Sen har vi matcher i helgen som är på söndagar.

Man kan ju undra vad just Leonardo tränat på mest under sina fotbollsår, men tanke på hur många mål Leonardo gör så borde avslut vara högt upp på träningslistan. 

— Har tränat mycket under alla dessa år. Har såklart tränat teknik och avslutning, men det räcker inte. Har också tränat mycket agility, snabbhet, konditions träning och sen är även styrketräning viktigt för att bygga styrka och skadeförebyggande men det måste vara konsekvent, annars hjälper det ingenting.

Hur viktig är kosten egentligen, måste man äta bra för att kunna bli en bra fotbollsspelare. Många av dagens fotbollsspelare har en väldigt strikt eftersom de anser att just kosten gör en till en bättre spelare.

Maten är viktig vilket alla vet. Jag är väldigt noggrann med vad jag äter och hur mycket osv. Försöker undvika kött så mycket som möjligt och drucken endast vatten.

Det är inte jättemånga som har koll på de unga talangerna ute i Europa så jag bad Leonardo beskriva sig själv som fotbollsspelare, detta är hans beskrivning.

— Jag är en spelare som tror mycket på mig själv och är aldrig nöjd. Spelar ingen roll om jag har gjort hattrick, jag vill alltid göra mer. Jag är aggressiv, stark, snabb och skjuter hårt! Tar mig förbi bra och är väldigt stark i djupledslöpningar.

Den kanske mest frågade frågan till en fotbollsspelare är om man skulle få ta en egenskap från en spelare vilken egenskap skulle det vara och från vem. Med tanke på vilket land Leonardo de Oliveira spelar i så hade man nästan kunnat ana vem han vill ha sin egenskap ifrån.

— Är nöjd med vem jag är som spelare, men om jag behövde hade jag tagit Ronaldos mentalitet, inte för att jag inte har det.

Vart kan man se sig själv som fotbollsspelare om fem år och vilket landslag vill man välja när man har två val?

— Jag ser mig själv i en toppliga helst Premier League. Spela så mycket som möjligt och göra många mål. Ett drömlag hade varit Manchester  United. Båda länderna betyder mycket för mig, så hade varit stolt och lycklig att kunna representera vilken som helst av dom.

Att Oliveiras framtid är intressant är det inget tvivel om efter en riktigt bra 2021/2022 säsong, där han verkligen visat att han är en fantastisk fotbollsspelare med en stor potential.

***

Den här artikeln är tidigare publicerad på fmonside.com

Isac Strömblad@sverige022022-07-28 19:15:00
Author

Fler artiklar om Porto