Lagbanner
Ligan avgjord

Ligan avgjord

0-0 i "seriefinalen" under lördagen och tiopoängsförsprånget som Sporting fortsatt har ser helt omöjligt ut att ta i kapp med 13 omgångar kvar. Porto förde matchen under stora delar men bortalaget stängde igen.

Hellre Sporting än Benfica brukar jag säga, men att Porto är såpass långt efter - trots att den senaste ligaförlusten kom i oktober känns sådär. Sporting ser ut att vinna ligan komfortabelt och även om de såklart inte hade särskilt mycket annat att spela för än att stänga igen i den här matchen så var resultatet frustrerande. Porto tryckte på både under början av den första halvleken och i slutet av den andra men lyckades aldrig göra mål.

Jag trodde på en hemmavinst inför matchen, för Sporting har inte vunnit på Dragão i ligan sedan 2016, men å andra sidan är årets Sporting experter på att spela på resultat i år - både vid ledning och vid oavgjort. Dom vann inte, men en större seger för dem än denna är det längesen man skådade. Deras senaste ligaförlust kom i juli förra året och nu har de 14 raka matcher med som högst två mål gjorda tillsammans med en segerprocent på 80% under den tiden.

Porto ställde upp med samma elva som mot Juventus, med Taremi och Marega på topp och med Corona och Otávio på kanterna. De två förstnämna såg vassa ut i början och framförallt Marega från sin högerposition var nära att göra mål. Men det ville sig inte och Sportings matchplan slog in. Sporting var till och med nära att kontra in en och annan boll, men Porto var ändå närmast. Nu spelar det dock ingen roll eftersom matchen slutade 0-0.

Det är såklart möjligt för Porto att ta igen försprånget som Sporting har (bara att titta på förra säsongen samt Sportings nittonåriga segerlösa svit), men med tanke på hur säsongen har sett ut hittills så är det rätt enkelt att räkna ut hur det kommer, eller i alla fall borde, sluta. Det skulle behövas ett otroligt haveri av Sporting och framför allt en fortsatt supersvit från Portos sida för att något ska ändras. Fjärdeplacerade Benfica har det värst med som bäst 13 poäng upp till Sporting, beroende på hur deras match mot Rio Ave på måndag slutar.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-02-27 23:52:00
Author

Fler artiklar om Porto