Lagbanner
Nykomlingen som tar Portugal med storm

Nykomlingen som tar Portugal med storm

Efter sju ligaomgångar av säsongen 19/20 har Porto sex vinster, en förlust och 18 poäng. Benfica har samma ligafacit men ligger före tack vare bättre målskillnad, trots att Porto slog dem borta med 2-0 i augusti. "Kvartersklubben" Famalicão ligger dock före båda, och leder ligan en femtedel in på säsongen, och det är inget annat än en stor skräll.

När Famalicão bortaslog Sporting med 2-1 den 23 september, efter ett självmål av den förre Liverpool-backen Sebastián Coates i den 88:e minuten, tog man sin tredje raka seger och befäste sin ligaledning i Portugal. Detta var då den sjätte matchen i rad utan förlust för den lilla, men nysatsande, klubben från norr.

Precis som drygt hälften av ligans lag kommer man från den norra delen av Portugal som gränsar till Galicien, och precis som de andra lagen där hör man hemma bara ett par mil ifrån Porto. Men till skillnad från de andra klubbarna är man en nykomling som på allvar verkar vilja ställa till det för de stora lagen.

Även om det är tidigt in på säsongen har man redan nu förstört året för det alltjämt "krisande" Sporting (som nu ligger sexa) och inför matchen mot Porto om ett par veckor är det många som nu höjer ett varningens finger för att man på allvar kan komma att utmana.

Med en tidigare assisterande tränare till Evertons Marco Silva (João Pedro Sousa) vid rodret, en israelisk finansiär som har stora andelar i Atlético Madrid, och ett antal spelare med koppling till Atlético, har Famalicão under inledningen av hösten gjort kaos med de flesta portugisernas fördomar.

På grund av den ekonomiska uppbackningen har man fått ta emot en hel del kritik, men oavsett om de tas emot väl eller ej så har lagets inledning av säsongen inte gått att undgdå. För det är inte direkt ett all-star team man har ställt på banan.

Spelare som Fábio Martins, Nehuén Pérez, Ruben Lameiras och Gustavo Assunção har inte särskilt många hört talas om tidigare men de ligger allihop i toppen av spelarstatistiken i ligan. Och även om de bästa målskyttarna som vanligt finns i Benfica och Porto, så finns många av Famalicãos spelare i toppen av betygsligan också.

Anfallaren Anderson Silva har gjort fyra mål i ligan som inhoppare, och om man lite random ska nämna någon annan spelare som har gjort det bra så har tidigare nämnda Ruben Lameiras varit riktigt stabil. Han har spelat i Åtvidaberg tidigare, vilket var poängen, men har för det mesta tillhört Tottenham under sin karriär (mellan 2011 och 2015) vilket nog beskriver honom som fotbollsspelare lite bättre.

De flesta i Portugal tror inte att Famalicão kommer kunna behålla sin förstaplacering i ligan resten av säsongen, men deras framfart i ligan är oavsett vilket en väldigt frisk fläkt i landet som de senaste åren har fallit längre och längre ned på Europa-rankingen.

Visst kanske det inte är så jättebra att ett nytt lag börjar fajtas om Europaplatserna om man som liga och land siktar på att spela till sig fler koefficientpoäng, men det ger ändå lite nytt liv i en liga som har varit extremt förutsägbar tidigare. Till och med storlaget Sporting, som under de senaste säsongerna har blivit sämre och sämre (trots att storstjärnan Bruno Fernandes är kvar), har varit långt ifrån att kunna utmana Porto och Benfica de senaste åren.

Sedan 2002 har inget annat lag än Porto och Benfica vunnit ligan, och även om det som sagt inte är så troligt att Famalicão skulle gå och göra det i år, så går deras spel såhär långt faktiskt att jämföra med Leicesters Premier League-vinst 2016. För ingen hade kunnat vara i närheten av att kunna förutse deras succé så här långt.

Den portugisiska ligan har just nu ett uppehåll för cupspel, europaspel, parlamentsval och europaspel igen. Men när ligan drar igång igen i slutet av månaden är det många portugiser som kommer titta när Porto tar emot Famalicão i ett renodlat toppmöte den 27 oktober.

Även om jag såklart hoppas att Porto vinner där så skulle jag faktiskt inte bli så ledsen om Famalicão ändå gjorde det. För det enda sättet för den portugisiska ligan att få lite publicitet verkar ju vara att något konstigt händer. Och det är ju ändå väldigt mycket kvar av ligan efter den matchen.

Tidningarna i både Portugal och Spanien har skrivit om Famalicão den senaste tiden, och som nykomlingar i den portugisiska högstaligan för första gången sedan början av 90-talet har de skakat om många lag i Portugal så här långt.
Om de fortsätter som de har börjat kanske de till och med kan vara med och slåss om titeln i vår.

Om nill ni läsa mer om klubben kan ni göra det här:
https://www.marca.com/primera-plana/2019/10/05/5d90d1e522601d7b488b45a4.html
(kör på google translate)




Famalicão     7     6     1     0     16-7     +9     19p
Benfica         7     6     0     1     16-3     +13     18p
Porto            7     6     0     1     16-4     +12     18p
Vitória SC    7     3     3     1     12-8     +4       12p

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2019-10-08 00:05:00
Author

Fler artiklar om Porto