Lagbanner
Estádio da Luz, 2022-05-07 19:00

Benfica - Porto
0 - 1

Porto ligamästare borta mot Benfica

Porto ligamästare borta mot Benfica

Det hade kunnat bli klart redan för två veckor sedan men Porto valde att vänta in hatmötet med Benfica innan man säkrade ligasegern. Efter 1-0-seger på bortaplan under lördagen är det nu spikat.

Porto vinner ligan och tar tillbaks titeln från Sporting.

Innan matchen ledde Porto ligan med sex poäng före Sporting med två matcher kvar och det hade alltså räckt med en poäng. Benfica låg trea och var borträknade sedan länge.

Zaidu Sanusi såg till att Porto inte bara vann ligan utan även matchen. En kontring, och en pass från Pepê, i den 93:e minuten avgjorde.

Av de två poängkungarna Darwin Núñez (Benfica) och Mehdi Taremi (Porto) var det därmed den sistnämnda som gick från matchen segrande, även om ingen av dem gjorde mål.

Benficas Núñez ser dock ut att vinna skytteligan (26) före Taremi (20) och han har varit en av få spelare i Benfica som har presterat riktigt, riktigt bra det här året.

Förra året var det Sporting som vann ligan och Benfica, med bland andra Vertonghen och Otamendi i backlinjen, slutar nu trea för andra året i rad och har bara vunnit ett guld på fem år nu (senast 2019) efter fyra titlar i rad innan dess.

Porto övertygade som aldrig förr med bland annat ett slaget rekord gällande antal ligamatcher utan förlust.

Spelarmässigt den här säsongen så var såklart Luis Díaz den klart bäste spelaren i både Porto och hela ligan. Men han lämnade ju för Liverpool i slutet av januari.

Och trots det kunde Porto utöka serieledningen med tre poäng till efter att han lämnade, och altså slå rekordet för antal ligamatcher i rad utan förlust under tiden: 58 stycken totalt vilket var en tangering av Milans rekord från 90-talet.

(Sviten tog för övrigt självklart slut när Porto hade chansen att säkra likasegern borta mot Braga för två veckor sedan och förlorade med 0-1.)

Men hur som helst så har Porto bara förlorat två matcher av totalt 20 i alla tävlingar sedan Díaz lämnade, även om uttåget i Conference League mot Lyon kanske kändes lite onödigt och även kanske hade slutat lite annorlunda med honom i laget.

Men nu har den 30:e ligatiteln bärgats, och det är väl en bit kvar till Benficas 37 ligaguld, men på 2000-talet har Benfica bara tagit sju guld och Porto nu tolv. Och att säkra det tolfte på Benficas hemmaplan var ju såklart extra trevligt.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2022-05-07 20:57:00
Author

Fler artiklar om Porto