Lagbanner
Porto övertygar

Porto övertygar

Porto har återigen inlett säsongen på ett övertygande sätt. Efter tolv ligaomgångar leder laget ligan med två poäng före Sporting, och gruppen i Champions League vanns enkelt med nästintill full pott.

Förra säsongens ligaseger var viktig och även om transferfönstret i somras inte direkt var något dunderfönster har det gått bra ändå. Nye backen Éder Militão har övertygat och tillsammans med Felipe och Alex Telles förfogar laget inte bara över ligans bästa backlinje utan även en nästintill helbrasiliansk sådan. 34-årige Maxi Pereira hänger fortfarande i och utgör den sista fjärdedelen. Förlusten av Iván Marcano (Roma) blev inte så påtaglig som man kanske hade trott men å andra sidan har de resterande försvarsnyförvärven, Jorge, Chancel Mbemba och João Pedro knappt spelat förutom i B-laget, så det återstår att se vad som händer om någon i startelvan går sönder.

Vidare är de mer offensiva nyförvärven Riechedly Bazoer (defensiv mittfältare) och anfallaren Marius Mouandilmadji nästan de som spelat minst av alla i truppen än så länge, så Militão är egentligen det enda nyförvärvet som har slagit sig in i laget. Detta, tillsammans med hur många som lämnade Porto i somras kanske ger lite varningssignaler, men samtidigt blir säsongsledningen till följd av detta ännu mer imponerande.

Förra säsongens främste målskytt Vincent Aboubakar är skadad och i hans frånvaro har förra säsongens främste ligamålskytt Moussa Marega fortsatt på inslagen väg. Han har gjort flest mål, tio (+ tre assist), i alla tävlingar följd av Tiquinho Soares (sex) och Otávio (fem). Otávio och Alex Telles är de som har gjort flest assist (fem) och Alex Telles är tillsammans med Marega, Corona, Felipe och Militão de som har spelat bäst enligt mig. Yacine Brahimi är som vanligt den med högst högstanivå men också den som alltid byts ut efter 55-60 minuter samtidigt som han är ojämn. Annars framstår Alex Telles mer och mer som den bäste spelaren i laget, och följaktligen en allt mer fullvärdig ersättare till de tidigare ytterbacksstjärnorna Alex Sandro (Juve) och Danilo da Silva (Man City)

Slutligen en liten sammanfattning över de spelare som tillhör Porto men som är utlånade. Av de tolv spelare som tillhör A-laget är det förmodligen endast ett fåtal som skulle ha något där att göra:
- Unge Wenderson Galeno har tidigare säsonger varit B-lagets stjärna och han gör det nu bra i sjätteplacerade Rio Ave genom tre mål och två assist.
- Mittbacken Yordan Osorio kom till Porto förra året och är nu utlånad till Vitória Guimarães där han gör det bra. Skulle förmodligen vara ett bra alternativ på bänken.
- Mikel Agu har varit utlånad hur många säsonger som helst men gör det alltid bra. Denna gången är det i Vitória Setúbal han håller till och även om han kanske inte skulle spetsa till Porto håller han ändå god portugisisk klass.
- Juan Quintero. Det enda stjärnnamnet. Antagligen minns ni att han avgjorde supermötet mellan Boca och River i Copa Libertadores-finalen som spelades i Madrid förra helgen. Och kanske minns ni även VM:et han gjorde för Colombia i somras (ett mål och två assist). I så fall är jag nog inte den enda som hoppas på en återkomst till Porto men med tanke på att han inte har spelat i klubben sedan säsongen 14/15, och det stora intresset från andra klubbar, är det oklart hur stor chansen är att han är kvar i Porto till sommaren. Men han har hur som helst kontrakt till 2021 och lånet går, som det ser ut nu, ut nu i slutet av december.

                             matcher mål assist klubb
Juan Quintero       7            1    1        River Plate
José Sá                6              -     -       Olympiakos
Kelvin                   19            1    2       Vasco da Gama
Yordan Osorio      8              1    0       Vitória Guimarães
Majeed Waris       15            1    1       Nantes
Walter Henrique   15            0    2       CSA
W. Galeno            12            3    2       Rio Ave
Ewerton da Silva  11            1    3       Portimonense
Saidy Janko          5             0    0       Nottingham Forest
João Costa            -              -    -        Cartagena
Jorge Fernandes  6             0     0       Tondela
Mikel Agu              8             1     0       Vitória Setúbal

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2018-12-15 00:06:00
Author

Fler artiklar om Porto