Lagbanner
Portokollen: Bättre fönster men tudelad inledning
Porto har gjort jobbet på transfermarknaden men frågan är om det räcker.

Portokollen: Bättre fönster men tudelad inledning

Vilka är favoriter att vinna den portugisiska ligan? Vilka *vinner* den portugisiska ligan? Är Viktor Gyökeres en toppanfallare i Portugal? Här kommer en genomgång av säsongen i Portugal med fokus på Porto.

Benfica vann Primeira Liga med två poäng före Porto förra året, efter att ha börjat säsongen med tolv segrar på de 13 första matcherna. I år är Porto knappa favoriter, trots att säsongen har börjat lite halvdant.

Laget har vunnit fyra matcher och kryssat en hittills, men vinsterna har bara varit med uddamålet. Fyra av tio mål har kommit på övertid.

I truppen har man värvat innermittfältaren Nico González från Barcelona, ytterbacken Jorge Sánchez från Ajax, anfallaren Fran Navarro från Gil Vicente och lånat tillbaka Chico Conceicao.

Offensiva Iván Jaime och framför allt mittfältaren Alan Varela från Boca Juniors har också hämtats in, efter att Matues Uribe, Otávio och Wilson Manafá lämnat.

Benfica har värvat Ángel Di María, Juan Bernat, Orkun Kökcü och Arthur Cabral bland andra. Men man har också tappat tunga spelare i Gonçalo Ramos, Alejandro Grimaldo och Odysseas Vlachodimos.

Sporting har också tappat några spelare i Manuel Ugarte och Héctor Bellerín.

Deras värvning av Viktor Gyökeres är jättekul som svensk, och han gjorde också två mål i debuten, men sedan dess har han varit kall.

Lagkamraten Paulinho har redan gjort dubbel så många mål efter fyra matcher, och Sporting har även Francisco Trincão och Pote Gonçalves i laget.

Det är tidigt på säsongen men som svensk hoppas jag att Gyökeres gör mål snart igen, för annars tror jag att han kommer stanna på mellan 10 och 15 mål i ligan, max.

Vilket också är där den bäste Sporting-målskytten har slutat de senaste säsongerna (15). Men just därför, och för att Sporting har fler alternativ än honom, så känns det tveksamt om han kan nå upp till en toppspelarnivå i ligan.

De spelarna gör minst 20 eller väger upp med assists.

I tabellen tror jag tyvärr att Benfica kommer vinna ligan i år igen. Ángel Di María kommer vara tungan på vågen, som 35-åring. Det kanske säger något om den portugisiska ligan, men han är riktigt bra.

Både Benfica och Porto kommer spela CL, så där har Porto ingen fördel när det kommer till fokus, och Benfica har trots en oväntad förlust borta mot Boavista i premiären varit bättre än både Porto och Sporting i inledningen.

Det är en lång säsong, men Benficas trupp är mer spännande trots att Porto har kunnat göra ett bättre fönster (fler spelare) än på länge, efter ett par år med transferrestriktioner.

----------

F.ö. så är det roligt att se lite skandinaver i topplagen. Benfica har två danskar (Alexander Bah och Casper Tengstedt) och en norsk (Fredrik Aursnes) i laget. Sporting har förutom Gyökeres värvat in Morten Hjulmand (Lecce) från Danmark.

Det kanske också säger något om den portugisiska ligan i och för sig. Men hoppas Porto värvar någon svensk också. Det hade till exempel varit så mycket roligare om Jesper Karlsson hade valt att gå till Porto i stället för Bologna. Nu var det ju inte direkt något tal om att det skulle bli så ens, men förhoppningsvis kan Gyökeres och de andra skandinaverna visa vägen för nordiska spelare som är tillräckligt bra.

 

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2023-09-16 00:33:00
Author

Fler artiklar om Porto