Lagbanner
Portos svar på João Félix

Portos svar på João Félix

Förra säsongen slog Benficas 19-årige anfallare João Félix igenom med dunder och brak. I somras gick han till Atlético Madrid och nu hoppas Porto få fostra nästa superstjärna. Fábio Silva är tre år yngre men har redan nu gjort mål i både cupen och ligan.

João Félix (1999) föddes i Viseu och började faktiskt sin karriär i Porto, men 2014 blev han dumpad på grund av sin storlek. Han tog då steget över till Benfica och resten är så att säga historia.

Anfallaren Fábio Silva (2002) inledde också sin karriär i Porto och gick 2015 över till Benfica han också, men till skillnad mot Félix har han nu kommit tillbaka till drakarna.

Den 10 augusti i år gjorde han debut för Porto i rekordung ålder.

I ett fotbollsland som Portugal är det rätt logiskt att Silva därför jämförs med Félix och speciellt med tanke på siffrorna i U17 och U19. Grejen är dock att Silva till och med är ganska överlägsen Félix där.

Som 16-åring gjorde han 33 mål i U19-ligan medan Félix gjorde 15 som 17-åring. I ungdomslandslagen har han gjort 17 mål jämfört med Félix 6, och han ses som en av Portos största talanger någonsin

Det som är den största skillnaden är såklart João Félix superexplosion som förstaårssenior förra året, där han gjorde 20 mål för A-laget på 43 matcher, men om man tittar på Fábio Silvas matcher såhär långt är det svårt att inte se likheterna.

Mot Famalicão den 27 oktober, som ledde ligan då, gjorde Silva sitt första ligamål, och de få minuterna han har fått spela utöver det den här säsongen har han sett mycket äldre och mognare ut än vad han är.

Om Silva kan fortsätta få speltid kommer han garanterat sätta fler mål. Och om han sen kan slå igenom så som João Félix gjorde förra året kommer han definitivt bli ett av de stora namnen inom världsfotbollen de närmsta åren.

Det handlar dock om att få den där ordentliga skjutsen in i seniorfotbollen, och om det kommer funka i Porto eller inte återstår att se, framförallt med tanke på att tre spelare går före i anfallet och att Benfica ofta är bättre på att släppa fram talanger. Men av det jag har sett av Fábio Silva hittills så är det mycket som talar för att han åtminstone borde få chansen, och det dessutom ganska snart.

Fábio Silvas "Félix-säsong", där han ska göra typ 15 ligamål i så fall som 19-åring, kommer bli först säsongen 21/22, så håll koll på Porto och Fábio Silva det året och se om han kan komma upp i några liknande siffror. För med tanke på att han är en del av A-truppen redan nu så känns det inte särskilt otroligt att det kommer att hända, och i så fall lär han bli nästa stora portugisiska export.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2019-12-27 18:41:00
Author

Fler artiklar om Porto