Lagbanner
2021-11-03 18:45

Milan - Porto
1 - 1

Vilka köper Luis Díaz?

Vilka köper Luis Díaz?

Det blev en ny poäng in på kontot borta mot Milan (1-1) och det blev återigen Luis Díaz som gjorde Portos mål. Ända sedan i somras har Colombianen varit i överlägsen form.

Man såg (hörde och läste om man ska vara ärlig) redan i sommarens Copa América att det var något explosionsartat på gång. Han gjorde fyra mål, varav ett bicycletamål mot Brasilien och två i bronsmatchen vilket säkrade medaljen för Colombia.

Han fortsatte och inledde sedan ligasäsongen för Porto på samma sett och har egentligen bara fortsatt sedan dess.

Sju mål och två assist på tio matcher i ligan och två mål på fyra matcher i Champions League har det blivit. Och det är ju inte bara poäng han producerar och skapar.

Díaz var bra förra säsongen också, men då såg jag honom fortfarande som relativt ny och spännande bara (efter att ha värvats 2019). Han startade bara 16 matcher och hoppade in 14 gånger. 5 mål och 6 assist på hela ligasäsongen och det har han i princip slagit redan.

Efter Copa América i somras har han blivit Portos bästa spelare.

Díaz lär ju säljas senast nästa sommar och frågan är vilka som köper honom. Det spelar väl ingen roll för Porto men det kommer ju såklart krävas mycket pengar. Kontraktet går ut 2024.

***
Dubbelmötet med Milan slutade med en ganska övertygande seger på hemmaplan och ett tapp på bortaplan. Milan visade ganska tydligt i inledningen av andra halvleken i dag att man till slut skulle göra det där kvitteringsmålet och det kom genom ett självmål i den 60:e. Sedan var hemmalaget närmast.

Efter lottningen skrev jag att jag lätt kan se Porto ta minst fyra poäng på hemmaplan mot Milan och Atlético och även om matchen mot Atlético inte har spelats än så tycker jag att dubbelmötet med Milan visar att jag hade rätt på sätt och vis. Porto kan ta poäng mot alla i gruppen (och vart som helst) förutom antagligen Liverpool.

Och efter matchen mot Liverpool, där engelsmännen så klart som vanligt vann stort, har Porto ryckt upp sig och visat sitt rätta jag. Även detta skrev jag om efter lottningen och jag var varken överraskad över Liverpools storseger eller orolig över Portos gruppmöjligheter.

Nu återstår det att se hur det går mot just Liverpool i returmötet (allt från en tvåmålsförlust och bättre är godkänt) och Atlético på hemmaplan, men än så länge har det inte sett ut på något annat sätt än man har kunnat förvänta sig av Porto.

***

Just i dag kanske inte Luis Díaz gjorde sin allra bästa match över båda halvlekarna men han gjorde ju återigen målet.

***

En intressant grej från ligaspelet är att engelsmannen Danny Loader (2000), som värvades till Portos B-lag förra sommaren, hoppade in och gjorde mål i sin A-lagsdebut hemma i derbyt mot Boavista.

Marcus Edwards har gjort succé i Vitória SC och allt fler Portugisiska lag har börjat kolla mot England (unga spelare på andrahyllan) och Porto också. Jag trodde dock inte Danny Loader skulle få chansen i A-laget så här tidigt.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-11-03 20:42:05
Author

Fler artiklar om Porto