Säsongsinledning och spelarbetyg

Säsongsinledning och spelarbetyg

Det första halvåret av säsongen 20/21 har snart gått och Porto ligger tvåa i ligan efter 14 matcher. Än så länge har man Benfica bakom sig tack vare bättre målskillnad, men det är inte bara dem som Porto får slåss med i år.

I stället är det Sporting som leder ligan med fyra poäng efter en väldigt stark höst, och det är första gången på väldigt länge som Lissabonklubben är med i toppen så långt in på säsongen. Laget som slutade fyra förra året har bara släppt in nio mål och väntar fortfarande på sin första förlust i ligan. Man slog även Porto i ligacupen senast, som man brukar göra, och det enda som verkar kunna stoppa dem just nu är att man går in i ett lite tajtare och tuffare schema nu i slutet av januari.

Porto själva har förutom förlusten i ligacupen varit väldigt stabila också sedan november. Man gick vidare i CL efter 0-0 mot Manchester City och vann sen sju raka matcher i ligan och fick med sig 1-1 hemma mot Benfica senast. Spelarna som har varit bäst hittills är Otávio, Sérgio Oliveira, Wilson Manafá och Mehdi Taremi. Den sistnämnda, som är ny från Rio Ave, inledde precis som laget lite trögt men har nu gjort fem mål på sina fem senaste matcher. Dock så blev han även utvisad mot Benfica.

Men han har varit bäst av nyförvärven tillsammans med kometspelaren Zaidu Sanusi, som har kommit lite från ingenstans och som spelade division 3-fotboll för bara 18 månader sedan. Han var som bäst i början men spelar relativt mycket i backlinjen nu när vissa spelare som Pepe har varit borta en del. De tre Premier League-lånen Malang Sarr, Marko Grujic och Felipe Anderson har tyvärr varit lite av en besvikelse och den enda som har gjort fler än två starter är Malang Sarr. Jag trodde själv att Felipe Anderson skulle komma in och stärka offensiven när han blev klar för laget, men antingen har han varit usel på träning eller så har Conceicao något emot honom för han har knappt ens fått chansen i cuperna.

Sérgio Oliveira är lagets bäste målskytt med hela 12 mål från sin centrala mittfältsposition och han har verkligen tagit rollen som lagets store mittfältsledare efter Héctor Herrera och Danilo Pereira. Yttrarna Luís Diaz och Jesús Corona är som vanligt stabila men båda två har varit bättre tidigare säsonger. Moussa Marega har sjunkit lite och gör inte särskilt många mål längre så om inte Taremi fortsätter sin storform efter avstängningen ser det ganska tunt ut i anfallet.

Men det är mycket kvar av säsongen och jag tror att Porto kommer vara med och slåss om guldet ända in i slutet som vanligt. Jag tror inte Sporting kommer hålla hela säsongen, även om Pedro Gonçalves öser in mål och João Palhinha städar rent på mitten. Deras bredd kan inte jämföras med Benficas, med alla stjärnförvärv, eller Portos, som trots lite oprövade spelare i vissa lagdelar har en otroligt stabil grund. De närmsta veckorna skulle kunna bli avgörande för framförallt Sporting, med exempelvis ett derbymöte med Benfica den 31 januari. Porto har ett lite enklare schema men ska ju sen in och möta Juventus i CL i mitten av februari. Jag tror Juventus kan skakas om lite grann där men inte att Porto går vidare.
Däremot tror jag att Porto står som ligasegrare för andra året i rad när säsongen väl är över. Men då krävs det att man kan klara sig undan covid vilket vissa spelare tyvärr har börjat testa positivt för nu på slutet.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-01-21 20:04:17
Author

Fler artiklar om Porto