Silly Season 2011/2012 - Arsjavin klar

Då matcherna lyser med sin frånvaro fram till Februari så blir det stort fokus på Januari månads transferfönster. Här nedan sammanställer vi alla sannolika och osannolika rykten kring spelare från och till klubben.

Klara övergångar in:
Andrej Arsjavin (Arsenal)
Zenit hyr Arsjavin säsongen ut.

Klara övergångar ut:
Sebastian Puygrenier (Nancy)

Mittbacken lånas ut till Nancy för de sex månader som återstår av hans kontrakt med Zenit. En av klubbens sämsta värvningar i historien har alltså gjort sitt i Sankt Petersburg. Den bästa julklappen kom sent! (30/12-2011)

Alexej Ionov (Kuban)
Zenit säljer yttermittfältaren till Kuban där han har skrivit på ett tre års kontrakt. Zenit har rätt att köpa tillbaka Ionov under de närmsta tre åren för en redan fastställd summa.

Michael Lumb (Freiburg)
Den danske ytterbacken lånas ut till Freiburg till säsongens slut.

Igor Tjeminava (Sibir)
Zenit lånar ut försvararen till Sibir till slutet av säsongen.

Rykten in:
Mauro Zarate (Inter)
Sport-Express skriver idag att Zenit vill ta över Inters låneavtal med Lazio för Zarate. Desperat var ordet....(8/2-2012)


Denis Glusjakov
(Lokomotiv Moskva)
SovSport.ru skriver att Zenit har den ryske landslagsmittfältaren högst upp på sin önskelista och att man ska vara beredda att betala stora pengar för att lösa honom från kontraktet i Lokomotiv. Glusjakov själv säger att han inte mottagit något kontraktserbjudande och att han inte hört något från Lokomotiv ang. bud på honom. (30/1-2012)

*Ryktena kring Glusjakov fortsätter. Nu skriver SovSport att Zenit kan slänga in Danko Lazovic i affären. (31/1-2012)

*SovSport skriver att Zenit backar ur förhandlingarna med Lokomotiv p.g.a prislappen de satt på Glusjakov. Uppgifter gjorde gällande att Zenit kunnat tänka sig att betala 15 miljoner Euro för mittfältaren men Lokomotiv ska kräva minst 20. (1/2-2012)

Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund)
Polsk media skriver att Zenit har lagt ett bud på sex miljoner euro. (3/2-2012)

Dortmund säger att Zenit har hört sig för kring Blaszczykowski men att man inte har några planer på att sälja honom. (5/2-2012)

Juan Vargas (Fiorentina)
Ett rykte som inte dör ut. Spalletti är väldigt förtjust i Vargas och har försökt att locka över honom till Sankt Petersburg under ganska lång tid. Nu ska Zenit ha erbjudit Fiorentina 8 miljoner euro plus Alessendro Rosina enligt Sport-Express. (31/1-2012)

Gary Hooper (Celtic)
Ryktena fortsätter att hagla in. Enligt engelska Sky Sports så är både Zenit och CSKA väldigt intresserade utav Gary Hooper och vill inleda förhandlingar med Celtic kring anfallaren. Hooper har ett imponerande målsnitt de senaste säsongerna men de målen har kommit i betydligt svagare ligor än den ryska. (31/1-2012)

Milos Krasic (Juventus)
*Serben som gjorde succé i CSKA har inte alls lyckats i Juventus som sägs vilja bli av med honom. Enligt La Stampa så är Zenit och Manchester City de två mest intresserade klubbarna.
*Krasic agent säger att spelaren kommer lämna Juventus i Januari. Zenit har inte bekräftat intresse för Krasic men de uppges vara en av klubbarna som följer hans situation. (27/12-2011)
*Gazzetta Dello Sport skriver idag (29/1-2012) att Zenit kommer att hyra serben fram till i sommar. Juventus vill i första hand sälja men ska inte ha hittat någon klubb som kan matcha den prislapp man satt på Krasic.
*Krasic vill inte lämna Juventus på lån utan vill ha en permanent flytt. Serbiska medier skriver att Zenit har tänkt om och har erbjudit Juventus 9 miljoner Euro för spelaren. (1/2-2012)
*Sport-Express skriver att Juventus inte vill släppa Krasic redan i vinter utan vill vänta med övergången tills i sommar. (3/2-2012)
*Mediaset och Sport-Express skriver att Zenit lagt ett nytt bud på Krasic. Klubben vill göra klart övergången så fort som möjligt för att slippa ett budkrig med andra klubbar till sommaren. (6/2-2012)
*Serbiska medier skriver att Juventus mottagit ett bud på 9 miljoner Euro för Krasic. Juventus ska dock i samband med Dannys skada insett att Zenit blivit mer och mer desperata och kräver nu runt 15 miljoner Euro för att släppa Krasic. Gazzetta dello sport skriver dock att Krasic vill lånas ut till Zenit under våren för att sen utvärdera sina alternativ i sommar. (8/2-2012)
*Ria.ru skriver att Milos Krasic är klar för Zenit och hänvisar till en källa inom klubben. Zenit lånar Krasic fram tills sommaren och har därefter möjlighet att köpa loss spelaren för ett fastställt pris. (16/2-2012)
*Krasic har inte ändrat ståndpunkt. Han vill bara göra en permanent flytt medans Zenit bara vill hyra. Serben blir med all sannolikhet kvar i Juventus (24/2)


Xherdan Shaqiri (Basel)
*Mittfältstalangen har ansetts vara klar för en flytt till Galatasaray men klubbens president avslöjar nu att Zenit lagt ett högre bud på Shaqiri, ett bud de inte kan matcha. Basel sägs kräva 15 miljoner Euro för spelaren, Zenit sägs ha erbjudit 12. (25/1-2012)
*Schweiziska tidningen, Blick, skriver att Basel mottagit ett bud på 12 miljoner Euro från Zenit. (27/1-2012)
Igår kom dock uppgifter om att Zenit inte ville betala de pengarna som Basel kräver samt att Spalletti ska ha varit tveksam till att Shaqiri skulle passa in i laget. De uppgifterna kom dock från en av de mindre trovärdiga ryska fotbollssajterna.
*Engelska Daily Mail skriver att Zenit lagt ett nytt bud på Shaqiri och att Galatasaray har dragit sig ur budgivningen. Att Zenit återigen ställt in siktet på Shaqiri beror antagligen på att förhandlingarna med Lokomotiv Moskva om Glusjakov brutit samman. (3/2-2012)
*Klar för Bayern München (9/2-2012)

Willian (Sjaktar)
Sjaktars VD berättar för rysk media att Chelsea inte är det enda laget som jagar Willan. Zenit ska ha gjort en intresseförfrågan och ska inte skrämmas utav prislappen som Sjaktar har satt på brassen. Något bud har inte kommit än. Tveksamt dock om Willian vill flytta till Sankt Petersburg då han tidigare uttalat sig väldigt positivt om en flytt till Chelsea.

Dani Hatakka (Honka)
Ryska medier skriver idag att Zenit har scoutat Hatakka under hösten och vill nu köpa loss honom från Honka. Hatakka som bara är 17 år gammal har redan slagit sig in i det finska U19 landslaget där han varit ordinarie under EM-Kvalet.

Pavel Savitskij (Neman Grodno)
*Bobsoccer.ru skriver idag (9/1-2012) att 17-årige, Savitskij, är klar för Zenit. Anfallaren gjorde 5 mål på 27 framträdanden i vitryska högstaligan den senaste säsongen och ses som en av landets största talanger.

Artjoms Rudnevs (Lech Poznan)
*Har vräkt in mål de senaste säsongerna i Polen och ska nu vara på väg mot en större liga. Enligt Gazzetta dello sport så jagas han av bl.a Zenit men tros hamna i Serie A.

Stevan Jovetic (Fiorentina)
*Ett internetrykte som florerat ganska länge. Spalletti ska vara mycket förtjust i Jovetic och hoppas kunna ta honom till klubben redan i Januari.
*Spalletti var på plats i Florens under lördagskvällen för att studera Jovetic närmare. Enligt italienska medier ska han nu försöka övertala mittfältaren att flytta till Zenit där han erbjuds Champions League spel. (19/12-2011)

Juan Vargas (Fiorentina)
*Enligt Corriere dello sport så ska Zenit ha erbjudit Fiorentina 12 miljoner Euro för vänsteryttern. Redan i somras ville Zenit köpa Vargas men kom inte överens om priset med Fiorentina. (15/12-2011)


Ezequiel Lavezzi (Napoli)
*Redan i somras ryktades det vilt om den här övergången och Zenit har i efterhand erkänt att man var nära ett kontrakt med argentinaren men Napolis prislapp på 31 miljoner Euro fick Zenit att backa. Lavezzi har knappast sjunkit i värde nu under hösten men ändå ryktas det om att Zenit kommer att göra ett nytt försök nu i Januari eller till sommaren.

Riccardo Montolivo (Fiorentina)
*Kontraktet går ut till sommaren och vill Fiorentina få in pengar för sin mittfältsstjärna så måste de sälja i Januari. Itailenska medier skriver att Zenit har träffat Montolivo men att inget kontraktsförslag har dykt upp ännu.

Giorgio Chiellini (Juventus)
*Mediaset skriver att om Juventus vill köpa loss Bruno Alves från Zenit så får de ge Chiellini i utbyte.

Radja Nainggolan (Cagliari)
*Italienska Sky Sports rapporterar att Zenit vill värva mittfältaren redan i vinter. Cagliari kontrar med att han inte är till salu för något pris.
*Olika italienska medier rapporterar om att CSKA Moskva har lagt ett bud på mittfältaren. Zenits intresse ska kvarstå men inte vara lika konkret. (27/12-2011)

Lukas Podoliski (Köln)
*Sades vara ganska nära Zenit förra vintern men blev kvar i Tyskland. Väldigt många klubbar är intresserade av anfallaren vars kontraktsförhandlingar med Köln har stannat av.

Ailton Almeida (APOEL)
*Mindre trovärdiga sajten, footballpress.net, skriver att Zenit blivit så förtjusta i brassen under Champions League gruppspelet att man nu vill ta honom till Sankt Petersburg.

Eduardo Vargas (Universidad de Chile)
*Sport-Express skrev för ungefär en vecka sedan att Zenit ska ha erbjudit c:a 80 miljoner kronor för den chilenska landslagsanfallaren som även jagats av Arsenal och Liverpool.
*Klar för Napoli.

Yoann Gourcuff (Lyon)
*Läggs också till högen av mer osannolika rykten. Gourcuff har fastnat på Lyons bänk och sägs vilja lämna klubben. Gourcuff ska dock inte vilja gå ner i lön och har därför tittat österut efter potentiella köpare.

Sergej Ignatjevitj (CSKA Moskva)
*Redan i fjol sades det att Zenit hade lagt ett bud på mittbacken. Skulle vara en stor prestigevärvning om man kunde sno honom från CSKA men Ignatjevitj har tidigare sagt att han inte vill spela för någon annan klubb.

Fabio Quagliarella (Juventus)
*Ryktet föddes i den intervju som Spalletti gav till Gazzetta dello Sport där tidningens reporter hävdade att Quagliarella stod högst upp på Spallettis önskelista i Januari.

Rykten ut:
Szabolcs Huszti (Monaco)
Zenit bekräftar på sin hemsida att man kommit överens med Monaco om en övergångssumma. Återstår nu för Huszti att komma överens om sina personliga villkor. (31/1-2012)

*Huszti och Monaco kom aldrig överens om lönen och ungraren blir kvar i Zenit. (1/2-2012)

Alessandro Rosina (Sporting Gijon)
*Sky Sports skriver att Rosina förhandlar med Sporting om en övergång. Prislappen ska ligga på 3 miljoner Euro (27/12-2011)


Aleksandar Lukovic (Röda Stjärnan)
*Zenit sägs vilja göra sig av med Lukovic och till Sport-Express säger Röda Stjärnans tränare, Robert Prosinecki, att man gärna tar emot Lukovic.
*Tyska tidningen Bild (en av de mer trovärdiga) skriver att Wolfsburg vill förstärka sitt försvar och att Lukovic står högt upp på deras önskelista. (27/12-2011)

Danko Lazovic
*Verkar inte komma överens med Spalletti och får sällan förtroendet i de större matcherna trots sin ändå rätt imponerande målskörd. Finns säkert flera intresserade klubbar i Ryssland.

Jurij Zjevnov
*Har hamnat på bänken efter Malafeevs fina säsong. Den vitryske landslagsmålvakten sägs jaga speltid för att behålla sin plats i landslaget och lär se sig om efter en ny klubb antingen i vinter eller efter säsongen.

Bruno Alves (Juventus)
*Serie A jätten var ute efter Alves redan i somras men då föll det hela på att man inte ville skicka Bonucci i utbyte. Nu när Alves hamnat på bänken i Zenit så känns en övergång mer trolig men antagligen först efter säsongen. Alves själv säger dock att han trivs utmärkt i Sankt Petersburg och verkar inte ha några planer på att flytta än.
*Zenits VD, Maxim Mitrofanov, erkänner att det finns klubbar som är intresserade utav Bruno Alves men att Zenit inte har mottagit några bud ännu. Trots att Alves hamnade på bänken mot slutet av säsongen så säger Mitrofanov att Spalletti ser portugisen som en viktig del av hans lagbygge. Alves har tre år kvar på sitt kontrakt. (19/12-2011)
*Enligt portugisisk media så ska Alves överväga en flytt hem till Portugal. Sporting sägs ligga närmast till hands för mittbacken. (27/12-2011)

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-02-24 17:30:00
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare