Skadeskjutet Zenit inför höstens viktigaste match
Skador har präglat hösten i Sankt Petersburg

Skadeskjutet Zenit inför höstens viktigaste match

Förutsättningarna inför onsdagens match mot Club Brügge är långt ifrån optimala för Zenits del. Inte nog med att man antagligen måste vinna med två mål för att ha en chans att få spela vidare i Europa efter nyår, men laget är hårt drabbat av skador och avstängningar.

I lördagens match mot Arsenal Tula gjorde Zenit sin spelmässigt bästa insats på länge. Man radade upp målchanser men fick ändå nöja sig med 0-0 i en match man borde ha vunnit med minst ett par mål. Insatsen blev mer imponerande då man saknade hela sin ordinarie backlinje. Skadorna har varit ett stort problem under hösten och en del av förklaringen till den usla poängskörden i Champions League. Det har ljusnat lite offensivt men blivit värre defensivt och inför matchen mot Club Brügge saknas Dejan Lovren (avstängd) samt högerbacken Vyatjeslav Karavajev. Dmitrij Tjistjakov som startade i ligan i helgen är inte registrerad för spel i Champions League, Wendel är fortfarande skadad och på tisdagens presskonferens uttryckte Sergej Semak en del tvivel om Artem Dzjubas medverkan. "Vi får se senare ikväll" meddelade tränaren då. 

Alla lag har spelat mycket de senaste månaderna, men Zenits spelschema har varit extremt. P.g.a. det påtvingade vinteruppehållet i Ryssland så finns det inte utrymme att komprimera säsongen på samma sätt som i stora delar av Europa. Det gjorde att Zenit fick avsluta förra årets fördröjda säsong i slutet av Juli och påbörja den nästa 2 veckor senare. Sen dess har det i princip varit match var fjärde dag och lägg där till att lagen i Ryssland flyger och reser betydligt mer än andra och det är inte konstigt att det tillslut skulle börja kosta i form av skador och slitna spelare. Sergej Semak har fått kritik för sin ovilja att rotera i startelvan, men när han nu tvingats göra det har det varit påtagligt att bredden inte varit tillräcklig. Spelare som Sutormin, Mostovoj, Musajev & Tjistjakov fungerar i enstaka ligamatcher men när de behöver spela vecka ut och vecka in så är det tydligt att de inte är i närheten av samma klass som den ordinarie elvan. 

Samtidigt har skadeläget ljusnat en aning offensivt och det var glädjande att se både Sebastian Driussi och Malcom från start i helgen. Bägge två lär finnas med från start mot Brügge också. Serdar Azmoun gjorde en halvtimme mot Arsenal Tula och närmar sig full form och om Dzjuba är skadad så lär Azmoun slängas in från start även om han kanske inte orkar 90 minuter. 
På mittfältet ser det OK ut även om Wilmar Barrios uppenbart är sliten och inte alls i samma form som han egentligen var från dag ett i Zenit till slutet av förra säsongen. Daler Kuzjajev har gjort det OK på sistonde men lär få spela högerback i morgon. Douglas Santos vilades helt från spel i helgen men lär spela mittback bredvid Rakitskij nu när Lovren saknas. 

Zenit har trots skadorna ändå klarat sig hyfsat i ligan. Man leder serien på samma poäng som CSKA och Spartak men avslutar nu med tre hemmamatcher (en av dem mot Spartak) innan lagen går på vinteruppehåll. Klarar man sig bara igenom de här tre sista matcherna och sen får möjlighet att vila upp sig under vintern så är jag övertygad om att man kommer vara starka nog att vinna ligan igen i vår. 
Champions League är svårare och slutspelet är redan bara att glömma. Men en tredjeplats i gruppen är onekligen bättre än fjärde och det vore en smärre sportslig katastrof om Zenit inte kommer ur den här gruppen. Nu är man i ett läge där man måste slå Club Brügge med två mål på bortaplan (3-2 funkar också) för att gå om på inbördes möten och sen hoppas att Brügge inte tar fler poäng i den avslutande omgången mot Lazio än vad Zenit gör hemma mot Dortmund. Det är onekligen inget lätt utgångsläge och det blir inte lättare med alla skador. Men skulle Zenit åka ur redan nu är det ett stort fiasko och något som Sergej Semak kommer konfronteras med oavsett om det blir en tredje raka ligatitel i vår eller inte. 

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-12-01 16:42:16
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare