Lagbanner
Krönika: Slovenien kan skrälla
Robert Koren måste lyckas

Krönika: Slovenien kan skrälla

Ett lag med stor potential i VM:s kanske enklaste grupp. Ett lag som slog ut semifinalisterna från Europamästerskapen 2008 i Playoff till VM. Det är Slovenien. Se upp!


November 2009. Slovenien har, efter att förlorat mot Ryssland med 2-1 på bortaplan i första matchen, vunnit returmötet på hemmaplan med 1-0 och kvalificerat sig för landets andra VM-slutspel under landets blott 20 år långa historia. Faktum är att Slovenien, med två och en halv miljon invånare, är den minsta nationen någonsin att kvalificera sig till två världsmästerskap. Det första mästerskapet var i Japan/Sydkorea då det blev respass hem efter gruppspelet med tre förluster i bagaget.

Några anledningar till att Slovenien kan lyckas bättre i detta mästerskap är:
1. En av VM:s enklaste grupper
2. Perfekt öppningsomgång
3. Kollektivet

Att Slovenien skulle ha flyt med lottningen var nästintill ett måste för att man skulle kunna ha en chans att ta sig vidare från gruppen. Men nu är det inte Brasilien, Elfenbenskusten och Brasilien som står för motståndet. Det är i tur och ordning Algeriet, USA och England.

England är givetvis jättefavorit i denna grupp med italienaren Fabio Capello vid rodret. På förhand tippas Algeriet och finalisterna från för-VM, USA, att göra upp om andraplatsen. Men att Slovenien får möta Algeriet i öppningsomgången den 13 juni är perfekt. Algeriet, som slog ut Egypten i Play-off till VM får absolut inte underskattas, men med interna konflikter och supportrar som brutit sig in på spelarhotellet så är deras uppladdning alltifrån optimal. Nås ett bra resultat även i omgången efter mot USA så kan det, för många, se förvånansvärt ljust ut inför den avslutande gruppspelsomgången där England förhoppningsvis redan är klara för avancemang i gruppen och inte ställer upp med bästa lag. 


Novakovic får ta ett stort ansvar 

För att Slovenien ska lyckas under den mycket populäre förbundskaptenen Matjaž Kek hänger mycket på lagkapten och tillika förre Norge proffset och Keks favorit, Robert Koren presterar på topp. Han har flera gånger jämförts med Sloveniens bäste fotbollsspelare genom tiderna Zlatko Zahovic. Är ankaret på mittfältet som ska servera anfallarna och Bundesliga proffsen Milivoje Novakovič och Zlatko Dedič med passningar. Tillsammans med Koren, Novakovič och Dedič är det också mittbackarna, Gent proffset Marko Šuler och den nyblivne Chievo spelaren Boštjan Cesar som bildar stommen laget. Mittbackarnas betydelse bekräftades i VM-kvalet då Slovenien bara släppte in ynka fyra mål på tio matcher.

Med denna stomme i laget och turen med spelschemat och gruppen bådar för en trevlig sommar ur slovensk synvinkel.

Erik Rydén2010-05-30 12:29:00
Author

Fler artiklar om Slovenien