Italien - Bulgarien
1 - 0

Algeriet - Slovenien 0-1: Koren avgjorde
Koren avgjorde

Slovenien tog sin första seger i ett VM någonsin då man besegrade Algeriet med 0-1 efter en jättetavla av Faouzi Chaouchi. En oerhört viktigt match där Robert Koren kunde avgöra med ett sent mål efter att Algeriet fått en spelare utvisad.

Förbundskapten Matjaz Kek valde att matcha samma startelva som i genrepet mot Nya Zeeland. Med undantag för Zlatan Ljubijankic som väntat ersattes av Zlatko Dedic.

Både Slovenien och Algeriet öppnar matchen relativt passivt och det syns tydligt att båda lagen är tagna av stundens allvar. Sloveniens enda målchans i den första halvleken kom i den 43:e matchminuten då Valter Birsa drog på ett skott från distans som Algeriet målvakten Chaoichi kunde styra ut till hörna.

Från Algeriets sida så hade laget också egentligen bara en enda vettig målchans under den första halvleken i form av Rafik Halliche som nådde högst mot Bostjan Cesar på en hörna men nickade utanför.

Stundtals vare Slovenien på väg att jobba till några målchanser vindsnabbe Zlatko Dedic vid ett par tillfällen sprang offside. Hade Dedic varit onside så hade Slovenien haft betydligt fler målchanser efter matchens första halva.

Andra halvleken inleds på samma sätt som den första slutade. Det vill säga ett stillastående och passivt spel. I den 52:a minuten tar Kek ut Zlatko Dedic och ersätter honom med Gent spelaren Zlatan Ljubijankic. I och med bytet flyttar Milvoje Novakovic något framåt i banan och Slovenien får två mer renodlade anfallare.

I den 73:e minuten tar Algeriets Siena anfallare Abdelkader Ghezzal onödigt med handen i Sloveniens straffområde och får sitt andra gula kort och visas helt korrekt ut av domaren Pablo Pozo från Chile.

Slovenien trycker på efter utvisningen och det ger resultat. I den 80:e minuten tar lagkapten Robert Koren emot en passning från Andraz Kirm och drar på ett mediokert skott strax utanför straffområdet. Men en målvaktstavla i klass med den svenske Ronnie Hellström svarade för under Mexico-VM 1970, gjorde att Robert Koren kunde göra matchens enda mål.

Efter Korens mål flyttar Algeriet upp laget men Keks lag visar varför laget bara släppte in fyra mål på tio matcher i kvalet till VM och lyckas utan några större problem hålla tätt.

En oerhört viktig match där Slovenien nu klivit upp på första plats i gruppen och vid vinst mot USA så luktar det åttondelsfinal lång väg för slovenerna.