Bosnien & Hercegovina - Wales
2 - 0

Slovenien - USA: 2-2: Domartavla räddade Slovenien
Birsa lossade kanonen

Efter en första halvek där Slovenien var det klart bättre laget och hade en 2-0 ledning så ryckte USA upp sig. Amerikanerna kom tillbaka, kvitterade, och gjorde också 3-2, trodde alla. Den maliske domaren Koman Coulibaly dömde konstigt nog dock bort målet.

Sloveniens förbundskapten Matjaz Kek hade inte gjort några större förändringar i startelvan jämfört med segern mot Algeriet senast. Den enda förändringen var att Zlatko Dedic petades i anfallet i förmån för Zlatan Ljubijankic. Däremot så hade Kek sannerligen sagt några väl valda ord efter den mediokra Algeriet matchen för Slovenien såg ut som ett helt annat lag i denna match.

Till skillnad från matchen mot Algeriet i första omgången innehöll öppningen i denna match mot USA en extrem fart och väldigt högt tempo. I ett böljande spel så var det Valter Birsa som redan i den 13:e matchminuten laddade vänsterkanonen en bit utanför straffområdet och USA målvakten Tim Howard kunde bara se på när skottet seglade in bakom honom.

Slovenien fortsätter att trycka på men det hindrar inte USA från att sticka upp och jänkarna har också ett par chanser att kvittera. I den mest intensiva kvitteringsjakten i slutet på den första halvleken rensar Slovenien backen Miso Brecko undan bollen i sista stund där Landon Donovan annars hade kunnat slå in bollen i öppet mål.

Minuten efter är det istället Slovenien som genom Milvoje Novakovic på en kontring gör matchens andra mål i den 42:a minuten.

I den andra halvleken ruskar USA:s förbundskapten Bob Bradley om ordentligt i laget då han tar ut José Torres och Robbie Findley och sätter in Maurice Edu och Benny Feilhaber. Bytena fick stor effekt och amerikanerna kom ut som ett helt nytt lag och tog över spelet mer och mer.

I inledningen på andra halvlek går Bostjan Cesar bort sig i försvarsspelet mot Landon Donovan som bara någon meter framför Handanovic kan avlossa katapulten, helt otagbart för Handanovic och USA reducerar. Därefter flyttar amerikanerna upp positionerna, och inte helt ologiskt kommer också kvitteringen i den 82:a minuten genom Bob Bradleys son, Michael Bradley.

I den 85:e minuten har USA en boll i nät genom Maurice Edu men den domaren från Mali, Koman Coulibaly, lyckas på något sätt hitta en anledning till att döma bort målet.

Sett ur slovenska ögon så får man nog vara nöjda med den här poängen, trots en mycket bra första halvlek och tappad ledning, främst med tanke på den situation i slutet på matchgen som borde resulterat i ett amerikanskt mål.

Matchfakta: Slovenien-USA 2-2 (2-0)
1-0 Birsa (13)
2-0 Ljubijanic (42)
2-1 Donovan (48)
2-2 Bradley (81)
Varningar Slovenien: Cesar, Suler, Krim, Jokic
Varning USA: Findley
Domare: Koman Coulibaly
Slovenien: Handanovic - Brecko, Suler, Cesar, Jokic - Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm - Ljubijankic, Novakovic
USA: Howard - Cherundolo, Onyewu, Demerit, Bocanegra - Donovan, Torres, Bradley, Dempsey - Findley, Altidore