Sporting klara mästare

Sporting klara mästare

Till slut blev det klart. Sporting Lissabon vinner den portugisiska ligan för första gången på 19 år.

Titeln bärgades efter 1-0, och ännu en uddamålsvinst, hemma mot Boavista under tisdagen. Nyförvärvet Paulinho från Braga satte det avgörande målet i den 36:e minuten.

Sporting har under nye tränaren Rúben Amorim (som är den fjärde dyraste managerövergången genom tiderna trots bara tio matcher som huvudtränare tidigare) varit extremt stabilt under året.

Fortfarande har man inte förlorat en enda ligamatch på 32 tillfällen, trots att man bara gjort 57 mål, vilket är sämre än både Porto och Benfica. Senast man gjorde fler än två mål i en ligamatch var i november.

Säsongen 12/13 gick Porto en hel ligasäsong utan att förlora, så en "perfect season" är ändå inte så ovanligt, men att det är Sporting som nu vinner, och eventuellt lyckas med bedriften (med två matcher kvar) gör det desto mer imponerande.

Man har haft en stabil grund och taktik, som påmint om AIK:s guldår 2009, tillsammans med en bra mix av rutin (Antonio Adán, Sebastián Coates och João Mário) och unga spelare/talanger (Pedro Gonçalves, João Palhinha, Pedro Porro och Nuno Mendes).

De flesta av dem är spelare som är nya för i år och man kan lugnt säga att ombyggnaden inför säsongen slog extremt mycket bättre ut än Benficas storsatsning och Portos rätt vanliga och tråkiga fönster.

Pedro Gonçalves, som kom från fem mål för Famalicão förra året, och nu har gjort 18+3 i år, och 02:an Nuno Mendes är de mest intressanta och överraskande spelarna.

För Portos del var det aldrig riktigt nära att man skulle plocka titeln i år, för Sporting sprang i väg rätt tidigt och sloknade aldrig. Frågan var bara just *när* Sporting skulle tappa egentligen, men det skedde aldrig och deras säsong har varit både imponerande och rätt häpnadsväckande trots att det mest har handlat om uddamålsvinster som sagt.

Porto själva har inte varit dåliga egentligen, och eftersom man snodde titeln från Benfica förra året och nu ser ut att få Benfica bakom sig igen så gör det inte så mycket att Sporting lyckades komma emellan och knipa ett ovanligt och förhoppningsvis tillfälligt guld.

Eric Hellqvisterichellkvist@live.se@ejhkvist2021-05-11 23:51:02
Author

Fler artiklar om Porto