Stor besvikelse när Champions League sparkade igång
Dzjuba missar en av matchens stora chanser

Efter 45 minuter som ingen vill minnas så vaknade både Zenit och Club Brügge till liv i den andra halvleken och när slutsignalen gick hade belgarna vunnit med 2-1. En stor besvikelse för Zenit som dominerade stora delar av den andra halvleken och skapade tillräckligt med målchanser för att vinna matchen.

Att Zenit och Club Brügge skulle konkurrera främst om tredjeplatsen i gruppen var nog de allra flesta överens om. Dortmund och Lazio får fortfarande gälla som storfavoriter till att ta slutspelsplatserna och därför var kvällens inledande Champions Leaguematch oerhört viktig, inte minst för Zenits del eftersom att den också var på hemmaplan.
Men första halvlek gick dessvärre som det brukar göra för Zenit i Europacupsammanhang. Laget är alldeles för passivt och stod egentligen nere på egen planhalva och väntade på att Club Brügge skulle gå bort sig, ett Club Brügge som hade exakt samma inställning till matchen och den första halvleken bjöd egentligen inte på någonting nämnvärt. Att gästerna hade den inställningen till matchen var väntat, att Zenit skulle ha det var tyvärr inte oväntat men en stor besvikelse. Förra säsongen gjorde man i princip samma sak och det är obegripligt att ett lag med Zenits erfarenhet alltid ska kliva in med en så stor respekt för motståndet så fort det vankas Europacupfotboll.

I andra halvlek blev det dock mycket bättre. Det var som att Zenit insåg efter 45 minuter att Brügge inte var Barcelona 2010/2011 utan att man faktiskt kan ställa sig 10 meter högre upp i plan, våga gå fram med fler än 2-3 spelare åt gången och spela samma typ av fotboll som man gör varje vecka i ligan. Det resulterade i en handfull stora målchanser och det är sällan Zenit skapat så många bra möjligheter på en halvlek i en europacupmatch. Problemet var bara att mellan Zenitanfallen så lyckades Brügge göra ett bisarrt ledningsmål där bollen var på väg ut över sidlinjen men Barrios snubblade till i en närkamp och lyckades stoppa bollen med sin arm. Det ledde till ett jätteläge och efter tre försök från nära håll så fick gästerna bollen i mål.
Det satte bara ännu mer fart på Zenit som hade två bra chanser att kvittera innan Dejan Lovren, med hjälp av stolpen och målvaken, fick bollen i nät i den 74:e minuten. Därefter var det stort tryck mot gästernas mål som mer och mer såg ut att nöja sig med en poäng. Artem Dzjuba fick den bästa chansen att avgöra men hans avslut från nära håll räddades av Horvath i Brüggemålet. En poäng skulle väl Zenit ändå fixa, men i matchens absoluta slutminuter fick Brügge till sitt bästa anfall och Charles de Ketelaere kunde enkelt sätta 2-1 i öppet mål och se till så att gästerna flyger hem med alla tre poängen. En massiv missräkning för Zenits del som nu redan efter en omgång hamnat i ett snudd på hopplöst läge i gruppen. En seger hade gett hopp om slutspel, ett kryss åtminstone hållt liv i jakten på tredjeplatsen och spel i Europa League men en förlust var inte acceptabelt på något sätt.

Med tanke på hur man tog sig an matchen i första halvlek kan man säga att Zenit får skylla sig själva, men med tanke på hur bra man faktiskt spelade i stora delar av den andra halvleken var 1-2 målet en rejäl chock och inte det minsta rättvist.
Problemet för Zenit är att man inte verkar kunna komma över respekten man har för utländskt motstånd, det ser ut såhär varje gång som det är Champions Leaguespel i Sankt Petersburg. Man står för långt ner, man låter motståndarna dominera spelet och sen hoppas man på att det ska gå vägen ändå. Sergej Semak pratar konstant om hur bra motståndet på den här nivån är och att man straffas för sina misstag etc. Men Club Brügge är inte bättre än lagen Zenit möter i ligaspelet varje vecka och det finns ingen anledning att ändra taktiken så pass mycket som Semak alltid gör när det handlar om europacupspel och det hela blir bara än mer irriterande när man spelade som man gjorde i andra halvlek när Semak uppenbarligen släppte på handbromsen.

Nu får Zenit ladda om för spel i ligan på lördag då Rubin Kazan kommer på besök. Redan nästa vecka spelar man återigen i Champions League men efter kvällens resultat känns det vettiga att lägga allt fokus på ligaspelet så att man åtminstone är tillbaka i turneringen till nästa säsong.