Süpertalangen Arda Güler till Real Madrid
Arda Güler förstärker Los Galacticos.

Süpertalangen Arda Güler till Real Madrid

Det är inget nytt att Turkiet älskar fotboll och att fotboll älskar Turkiet. Ibland till den grad att det tyvärr varit på bekostnad av människoliv. Med en nation på 85 miljoner inom landets gränser och miljoner med turkar i diasporan runt om i världen, kan ni tänka er vilket eko ryktena om en övergång till toppklubbar i Europa skapade. Det snackades om allt ifrån Milan, till Napoli, till PSG, till Dortmund och Barcelona. Snart skrevs det om att självaste Deco befann sig i Turkiet för att ro affären i hamn där Barcelona skulle aktivera utköpsklausulen på 17,5 miljoner euro spritt över två år. Länge dominerade Arda Güler sportnyheterna både i Turkiet men också i Spanien. Det blev inte mindre skriverier efter att även Real Madrid gav sig in i jakten på supertalangen och i Turkiet skrev man om hur en 18-årig fick två av världens största klubbar att ge sig in i ett budkrig om Arda.

"Det var flera europeiska storklubbar som visade intresse för mig men när Real Madrid hörde av sig var det ingen tvekan om vart jag skulle. Det är en självklarhet att jag valde att gå till Real Madrid." Ungefär så var Ardas ord kring övergången på 20 miljoner euro + bonus upp till 10 miljoner euro som kan komma att betalas. Fenerbahce har dessutom 20% på vidareförsäljning i framtiden.

Även om Arda hade en utköpsklausul på 17,5 miljoner euro, ska han ha övertalat Florentino Perez om att betala mer för att Arda ville att hans klubb i hjärtat, Fenerbahce, skulle göra en bra ekonomisk affär.

I och med övergången till Real Madrid, placerar sig Arda Güler på en tredje plats över dyraste försäljningar genomförda i Fenerbahces historia. Listan toppas av Vedat Muriqi som såldes till Lazio säsongen 2020-2021 för 21 miljoner euro. Precis framför Arda ligger ännu en försäljning till just Real Madrid och denna gång är det Elvir Balic som gjorde flytten 1999-2000 för också 21 miljoner euro. I närtid till idag följs Arda av Min-jae Kim (18 miljoner euro + bonus) och Eljif Elmas (16 miljoner euro + bonus) som båda gick till Napoli inom loppet av tre år. Noterbart är att Min-jae Kim nyligen såldes till Bayern Münich för 50 miljoner euro och valdes till Serie As bästa back säsongen 2022-2023.

Arda, som är alltså född 2005, lämnar alltså Fenerbahce och flyttar till Bernabeu för 20 miljoner euro (30 miljoner euro med bonusar). Inget märkvärdigt sett till övriga Europa men en enorm framgång för turkisk fotboll och ett ännu större hopp för alla nya Ardas som fostras i Turkiet i detta nu. 

Harun Budak2023-07-10 19:40:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce