Surrealistisk poängförlust i omstarten
Azmoun med en av många missar

Trots 96 minuters dominans och nästan en hel halvlek med en man mer än Rostov lyckades Zenit på något sätt tappa poäng i omstarten av den ryska ligan. Rostov gjorde två mål utan att egentligen veta vad de höll på med samtidigt som Zenit radade upp målchanser men misslyckades med att förvalta dem.

Efter ett långt uppehåll så är den ryska ligan igång igen och få andra lag bör ha mått så bra av uppehållet som Zenit. Efter att i princip ha spelat nonstop sen ligan återupptogs igen i Juni efter coronapausen så gick Zenit i December på en nästan två månader lång ledighet. Men när tävlingsmatchandet skulle dra igång igen så saknades Sebastian Driussi, Serdar Azmoun och Malcom och en decimerad Zenitoffensiv åkte ur cupen förra helgen efter 1-2 hemma mot Arsenal Tula efter en minst sagt blek insats. Azmoun var tillbaka nu men Zenit saknar fortfarande Malcom och Driussi, något som tyvärr börjar bli mer av en regel än undantag.
Spelmässigt saknades dock ingen av dem mot Rostov, Zenit tog tag i spelet direkt och dominerade i princip matchen från start till mål. Rostov och deras tränare Valerij Karpin är ett passande motstånd för Zenit då man varken kan eller vill parkera bussen och bara försöka spela 0-0, något som antagligen varit ganska effektivt mot ett Zenitlag som saknade två av sina mest kreativa spelare. Nu blev matchen vidöppen och Zenits direkta spel och längre bollar upp mot Dzjuba och Azmoun ledde till flertalet bra målchanser matchen igenom och när det hela sammanfattades kändes det snudd på otroligt att Zenit bara mäktat med två mål framåt.

Speciellt då Rostov bara 10 minuter in i den andra halvleken fick mittbacken Maxim Osipenko utvisad. Då var gästerna i ledning med 1-0 efter ett bissart mål där nyförvärvet Ali Sowe fick bollen på sig och via stolpen och Douglas Santos på något sätt fick bollen över mållinjen utan att han själv verkade veta om det. Efter det röda kortet så försvann mycket av Rostovs anfallsspel men man lyckades hålla tätt till den 73:e minuten då Nikolaj Pojarkov omedvetet lyckades klacka in bollen i eget mål. Det var ganska talande att Zenit behövde den typen av hjälp för att göra mål då Azmoun och Dzjuba tidigare i halvleken bränt varsinn jättechans och när målet väl kom så hade det väldigt lite med Zenits egen offensiv att göra.
Bara minuter senare så tog Zenit också ledningen när Daler Kuzjajev avslutade ett anfall som sattes igång med en snabb frispark och från nära håll dundrade Kuzjajev in 2-1 vilket också borde ha varit segermålet.
Men i slutminuterna fick Bayramyan skottläge utanför Zenits straffområde, hans tama skott såg ut att gå bekvämt utanför men lyckades träffa Ali Sowe som stryde in 2-2. Än en gång utan att verka fatta hur han gjorde det. Rostovs andra mål för dagen som egentligen såg ut att vara helt oavsiktligt och trots en massiv Zenitdominans matchen igenom lyckades man släppa in 2 mål och tappa poäng på det mest oförklarliga av sätt.

Nu gör poängförlusten inte speciellt mycket för Zenits ambitioner. Man har fortfarande fem poäng ner till tvåan CSKA som förlorade idag mot Lokomotiv (även det helt missvisande sett till matchbilden) och det enda riktiga hotet för Zenit är Spartak Moskva som förstärkt med Quincy Promes under vintern och är sju poäng bakom (med en match mindre) efter dagens resultat. Att Zenit tappar poäng här är egentligen inte oroande, spelmässigt såg det tillräckligt bra ut och spelas den här matchen om 10 gånger så vinner Zenit åtminstone 9 av dom. Mest oroväckande är att Dzjuba och Azmoun behöver så extremt många chanser för att göra mål och missarna som de bjuder på idag är inte OK någonstans, speciellt inte för Azmoun som har minst en sån här jättemiss per match känns det som.
För Zenit väntar Rubin på bortaplan nästa helg och spelschemat i de avslutande 10 omgångarna ser ganska bra ut för serieledarnas del, speciellt då matchandet inte är speciellt tätt.