Två mål av Azmoun när Zenit slog CSKA
Jubel efter Azmouns 2-1 mål

Zenit tog tredje raka segern i ligaspelet när CSKA besegrades på hemmaplan med 2-1. Serdar Azmoun blev stor matchvinnare med sina två mål i en match där Zenit spelade riktigt bra efter halvtidsvilan.

Medan konkurrenterna redan åkt på snöpliga och oväntade poängtapp så har Zenit gått rent under ligans inledande tre omgångar. Spelmässigt såg det OK ut mot Rotor, lite bättre ut mot Rostov och stundtals var det riktigt bra hemma mot CSKA. Ett tidigt ledningsmål, efter att Artem Dzjuba skarvat en långboll från Dejan Lovren vidare till Serdar Azmoun som dundrade in 1-0 på volley, och Zenit hade ledningen efter c:a 20 minuter mot ett CSKA som kom till Sankt Petersburg med två raka segrar. Och CSKA skulle inte lägga sig ner och dö efter tung start, Nikola Vlasic drog in 1-1 i den 26:e minuten från en position utanför straffområdet och resten av halvleken var det CSKA och Vlasic som kom närmast ett ledningsmål. I andra halvlek var det dock Zenit som tog över och man ägde de sista 45 minuterna där man radade upp målchanser och borde ha gjort mer än ett mål. Segermålet kom dock efter matchens klart bästa anfall där Karavajev och Barrios rullade upp CSKA på högerkanten, Ozdojev hoppade över bollen och Serdar Azmoun drog in 2-1 med ett välplacerat skott i den 69:e minuten och Zenit var återigen i ledning. CSKA hade ett par hyfsade anfall mot slutet men det var klart närmare 3-1 än det var ett kvitteringsmål från gästerna och framförallt Malcom, som i övrigt var en av Zenits bästa spelare för kvällen, borde ha satt en boll.

Spelmässigt imponerade Zenit som sagt rejält efter halvtidsvilan. Offensivt är det befriande att laget, med den nya utlänningsregeln, kan få in sina bästa offensiva spelare på planen samtidigt men det fungerar också att spela med Driussi, Malcom, Dzjuba och Azmoun samtidigt eftersom att innermittfältsduon, Ozdojev och Barrios, gör ett enormt defensivt jobb och täcker ytor över hela planen. Den offensiva fyran där Dzjuba är den givna uppspelspunkten bredvid Azmoun som springer på allt tillsammans med Malcom och Driussi som inte bara är bra en mot en utan också är väldigt löpvilliga, har visat sig vara en perfekt balans och det är bara hoppas att de här fyra håller sig friska under hösten för i så fall kan Zenit bli riktigt farliga när Champions League drar igång igen.
Bekymret är som jag nämnt tidigare att Zenit inte har speciellt mycket till bredd i truppen, åtminstone inte på de här positionerna. Emiliano Rigoni och Anton Mostovoj finns på bänken men ingen av dem är speciellt nära nivån av Driussi eller Malcom. På anfallspositionerna är det ännu sämre ställt och man kan hoppas att Zenit gör en anfallsvärvning till innan fönstret stänger, annars faller ett enormt ansvar på Dzjuba och Azmoun att inte bara fortsätta leverera varje vecka utan också att hålla sig friska säsongen ut. Och med det extrema matchandet som väntar fram till vinteruppehållet så kommer Zenit behöva börja rotera vid något tillfälle.