Ungdomarna bäst på plan när Zenit gick upp i serieledning igen

Ungdomarna bäst på plan när Zenit gick upp i serieledning igen

Zenit är tillbaka på vinnarspåret efter två raka matcher utan seger innan landslagsuppehållet. Utan att imponera sådär vansinnigt mycket så besegrade man Arsenal Tula på hemmaplan med 3-1 efter mål av Mostovoj, Dzjuba och Jerokhin

Det mesta kring Zenit den senaste veckan har handlat om eventuella nyförvärv. Det har pratats om Christian Eriksen (absolut inte sant) och CSKAs Nikola Vlasic (mer troligt) och även om Zenit inte bekräftat förhandlingar med specifika namn så var klubbens VD Alexej Medvedev ute och bekräftade att man kommer presentera en värvning ganska snart. Att det rör sig om en offensiv spelare är ingen vild gissning och då Zenit fortfarande har rum i truppen för en utländsk spelare och ryktena kring Nikola Vlasic intensifierats är det ingen vild gissning att tro att det är just han som presenteras senare i veckan. Att Zenit behöver bredda offensiven är inget nytt men mot Arsenal Tula fungerade den bra trots att Sebastian Driussi fortfarande är skadad och att Douglas Santos fick överge sin vänsterbacksplats för att ersätta Rakitskij på mittbackspositionen. In istället kom Danil Krugovoj till vänster i backlinjen och Andrej Mostovoj på mittfältet och det var just de två som stack ut mest den här kvällen. Mostovoj gav Zenit ledningen efter 25 minuter och tillsammans med Krugovoj var han planens bästa spelare. Extra glädjande för alla Zenit fans är att dessa två kommit upp från klubbens egna led, något man inte direkt är bortskämd med de senaste åren. Krugovoj som är född i Sankt Petersburg lånades ut i två år till Ufa innan han i somras återvände till sin hemstad och har slagit sig in i Zenits trupp. Mostovoj kan knappast räknas som en egen produkt då han är född i Omsk och kom till Zenits andralag först 2019 men efter en fin säsong på lån i Sotji förra året valde Zenit att plocka hem honom och måndagens match mot Arsenal Tula var definitivt hans bästa i Zenittröjan. Dessutom har tonåringarna Daniil Sjamkin & Danila Prokhin gjort a-lagsdebuter den senaste tiden och för första gången på nästan 10 år verkar det som att Zenits akademi och satsning på Zenit II (som spelar i ryska Div 2) börjar betala av sig.

Matchen mot Arsenal Tula lär knappast gå till historien som något minnesvärt men Zenit gjorde jobbet även om det blev onödigt dramatiskt efter gästernas reducering efter en timme. Men den första halvleken var stundtals riktigt bra och efter poängtapp borta mot Dinamo (0-1) och Lokomotiv (0-0) var det viktigt att få en seger igen och de tre poängen innebär att Zenit klättrar upp i serieledning igen och de kommande omgångarna mot Ural och Ufa ser betydligt behagligare ut än det inledande spelschemat varit.

Mål:
1-0 Andrej Mostovoj 25 min
2-0 Artem Dzjuba (Malcom) 31 min
2-1 Jurij Kovalev 60 min
3-1 Alexander Jerokhin (Jurij Zjirkov) 86 min

Laguppställning:
Andrej Lunev

Vyatjeslav Karavajev (Denis Terentjev 90+1)
Dejan Lovren
Douglas Santos
Danil Krugovoj 

Andrej Mostovoj (Alexej Sutormin 84)
Wilmar Barrios
Magomed Ozdojev
Malcom (Alexander Jerokhin 84)

Artem Dzjuba (Emiliano Rigoni 90+1)
Serdar Azmoun (Jurij Zjirkov 76)

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-09-15 16:18:10
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare