VAR i fokus när Zenit vände och vann

Det krävdes två straffar och ett par längre VAR-avbrott för att Zenit skulle bärga tre poäng hemma mot Krylija. Trots ett massivt spelövertag hade Zenit svårt att skapa klara målchanser till en början men i andra halvlek skruvade man upp tempot och i slutändan får segern anses vara rättvis.

Zenit tog ytterligare ett steg mot ligatiteln när man på fredagskvällen besegrade jumbon Krylija på hemmaplan med 2-1. Men trots att man dominerade spelet i den första halvleken hade man svårt att skapa riktigt klara målchanser och istället var det gästerna som tog ledningen med ett par minuter kvar att spela. 0-1 i paus var naturligtvis ett överraskande, och inte särskilt rättvist resultat, men trots att Krylija är sist i tabellen så är det ett ganska talangfullt lag och personligen tycker jag de spelat klart bättre den här säsongen än vad tabellen visar. Och gästerna hade knappast turen på sin sida i andra halvlek heller och gissningsvis kommer det inte vara några snälla kommentarer kring domarinsatsen efter slutsignalen.

Men Zenit dominerade spelet från första stund i andra halvlek och antalet gånger som bollen lämnade Krylijas planhalva gick, åtminstone de första 20-25 minuterna, att räkna på en hand. Kvitteringen kom också i den 64:e minuten när Artem Dzjuba satte 1-1 från straffpunkten efter att Artem Timofejev tagit bollen med handen. Den straffen var odiskutabel efter att ha sett reprisbilderna och gladast för det ska nog Dzjuba själv vara som i samma situation missade i princip öppet mål från ett par meters avstånd.
Den andra straffen kom c:a fem minuter senare och den här var inte lika klar. Jevgenij Frolov i Krylijas mål var ute och flaxade på ett inlägg och bollen hamnade hos Alexej Sutormin som dock redan såg ut att ha tappat balansen när han drogs i armen av en bortaförsvarare och domaren pekade återigen på straffpunkten. Kanske påverkades han lite av att Krylijas målvakt var ur position och läget varit riktigt bra ifall Sutormin bara fått ordning på sin balans, men även på reprisbilderna kändes straffen hård trots att kontakten var tydlig. Dzjuba klev fram igen och var ännu kallare den här gången och satte 2-1.
3-1 hängde i luften och Zenit såg ut att ha full kontroll på händelserna men så kom en långboll, inhoppande Radonjic fick ner bollen till 0-1 målskytten Glusjenkov som dundrade in 2-2 bakom Andrej Lunev i Zenits mål. Trodde alla. Men reprisbilderna visade att Radonjic använde sin arm för att få ner bollen, även om Krylijaspelarna ansåg att det snarare var med hjälp av axeln. VAR-rummet tog vad som kändes som en evighet på sig men efter mycket om och men tog man beslutet att det var hands och ställningen var fortfarande 2-1 Zenit. Efter det hade Krylija varken energi eller idéer kvar att pressa för ett 2-2 mål och Zenits seger var i slutändan aldrig riktigt hotad.

Domsluten kommer naturligtvis att diskuteras. Speciellt i den Moskvavänliga pressen. Zenitfansen kan hävda att samtliga VAR-beslut är korrekta, men för den som menar att storlagen alltid får de tveksamma domsluten med sig kan den här matchen användas som ett perfekt exempel för det.

Segern tar Zenit ytterligare ett steg mot ligatiteln, en titel som känts klar ända sedan vinteruppehållet i princip. Det handlar naturligtvis bara om när man säkrar guldet men med tanke på att de inställda matcherna avlöser varandra just nu p.g.a. positiva coronatest i flera lag så kan man nog behöva vänta lite längre än man först trodde. Men oavsett när Lokomotiv och Krasnodar spelar sina matcher behöver Zenit bara tre segrar till på de återstående sex matcherna för att säkra guldet och då spelar det ingen roll vad konkurrenterna gör.