Zenit cupmästare när rekordsäsongen fullbordades

Ligatitel, tangerat poängrekord och nu också en cuptitel. Säsongen 2019/2020 kommer gå till historien som en av Zenits bästa och den blev fullbordad när Khimki besegrades i cupfinalen med 1-0.

Även om 2020 knappast kommer bli ihågkommet för några fotbollsresultat så kan Zenit åtminstone se tillbaka på säsongen som en av de bästa någonsin. Efter att ha säkrat ligatiteln tidigare än vad något annat lag mäktat med och sedan tangerat Spartak Moskvas poängrekord över en säsong på 30 matcher så var det bara cuptiteln kvar för att göra det till åtminstone en av de bästa inhemska säsongerna i klubbens historia.
Zenit var naturligtvis jättefavorit mot Division 1 laget Khimki som överraskande tagit sig hela vägen till en final. Khimki som slutade på uppflyttningsplats i FNL och kommer att spela i högsta serien om man vill (ännu inte bestämt sig) visade stundtals att man har ett bra lag och speciellt i första halvlek gjorde man det riktigt bra. Zenit dominerade visserligen spelet men chanserna var väldigt få och det var egentligen bara Dzjubas nick i stolpen som är värd att nämnas från de första 45 minuterna.

I andra halvlek tog dock landets bästa lag över spelet totalt och det borde ha blivit både 1, 2 och 3 mål efter paus. Dzjuba hade en av sina sämre kvällar på länge och brände bra chanser på löpande band. Rakitskij lyckades missa från ett par meter efter en retur och även om Khimki ska ha beröm för hur länge de höll stången så hängde de onekligen mot repen u nder långa delar av andra halvlek.
Tillslut kom dock utdelningen för Zenit och det kom efter en straff. Malcom dribblade sig in i straffområdet och tog sig ner mot kortlinjen där en Khimkiförsvarare onödigt valde att tackla men missade bollen och träffade Malcom istället. Straff och där var Dzjuba iskall när han rullade in 1-0 med bara några minuter kvar att spela.

Khimki skulle dock få en jättechans i matchens sista sekunder, en nick från nära håll där bara stolpen räddade Kerzjakov i Zenits mål. Det hade inte direkt varit rättvist, men så nära var Division 1 laget att ta den här finalen till förlängning.