Zenit körde över CSKA i återstarten
Malcom tvåmålsskytt

Zenits sista match innan uppehållet slutade med en 7-1 seger hemma mot Ural och när de regerande (och blivande) mästarna nu vände tillbaka till ligaspelet körde man fullkomligen över CSKA Moskva på bortaplan med 4-0. Malcom gjorde två av målen när Zenit tog ytterligare kliv mot ligatiteln.

Efter mer än tre månaders uppehåll var den ryska ligan tillbaka igen och efter den bisarra 10-1 matchen på midsommarafton var det befriande att vakna upp till nyheten att inga spelare eller ledare hade testat positivt inför lördagens matcher.
Zenit behövde knappt en minut för att visa att man konserverat formen från tidigt i våras och man borde ha tagit ledningen i den första minuten men Serdar Azmoun missade ett bra läge. Det tog dock inte ens en minut till innan man kunde lägga den missen till handlingarna, för på den efterföljande hörnan skickade Vyatjeslav Karavajev in bollen till Branislav Ivanovic som nickade in 1-0. Sju minuter senare var det dags igen när Zenit spelade sig upp i planen på ett tillslag, fick in bollen i straffområdet där en CSKA-försvarare höll på att slå knut på sig själv innan bollen hamnade hos Malcom som på sitt andra försök gav Zenit ledningen med 2-0. 3-0 målet dömdes bort för offside efter en VAR-granskning men ingenting skulle stoppa Zenit från att gå till pausvila med en behaglig ledning. När klockan tickade in på två minuters övertid av den första halvleken så misslyckades CSKA än en gång med att få bort bollen ordentligt och Malcom kunde dra in 3-0 från straffområdesgränsen.

CSKA tog över spelet i den andra halvleken men det berodde lika mycket på att Zenit slog av på takten och mest inriktade sig på att försvara sin ledning. Fedor Tjalov hade en jättechans i den första halvleken men efter paus kom CSKA knappt fram till något annat än skott från distans och det var aldrig ens nära att bli dramatiskt efter paus, trots ett klart mer passivt Zenitlag. Men matchen var i princip avgjord efter 45 minuter och i andra halvlek kunde Zenit kosta på sig lite mer vila och att utnyttja sina fem byten. Det väntar ett extremt hårt matchande med nio (tio om man når cupfinalen) matcher under den närmsta månaden och får man chansen att vila några av de ordinarie spelarna så bör man ta den.

Sebastian Driussi kom in med en dryg halvtimme kvar att spela och argentinaren fastställde slutresultatet till 4-0 från straffpunkten. Det skickar upp Zenit i en 12 poängs ledning med en match mer spelad än Lokomotiv och det är naturligtvis bara en fråga om när Zenit säkrar sitt andra raka ligaguld. Spelschemat ser dessutom ganska behagligt ut med fyra av de kommande fem motståndarna från den undre halvan och det mesta talar för att ligaguldet är klart under den första halvan av Juli.

Tills dess är det bara att konstatera att det är oerhört kul att ha fotbollen tillbaka och att det gör skillnad för inramningen även om man som i Ryssland bara har 10% av arenan öppen och bara släpper in hemmasupportrar.