Zenit kvar i serieledning efter 3-1 hemma mot hårdsatsande Sotji

22000 åskådare såg Zenit behålla serieledningen efter 3-1 hemma mot Sotji. Trots att ett gäng startspelare saknades kunde Zenit snabbt springa upp i en 2-0 ledning och även om Sotji reducerade blev det inte särskilt dramatiskt i andra halvlek.

Matchen mot Sotji hade på förhand alla ingredienser för att bli en riktig mardrömsmatch för Zenits del. Flera spelare var borta med respektive landslag i veckan och det var först i fredags, en dag innan match, som Sergej Semak hade hela sin trupp tillgänglig. Dessutom saknades Malcom p.g.a skada, Artem Dzjuba och Magomed Ozdojev var inte redo för 90 minuter och på andra sidan stod en motståndare som inför matchen bara var två poäng bakom Zenit och dessutom varit höstens stora överraskningslag i Ryssland

Men istället gick det som på räls för Zenit till en början. Man satte hög press direkt och efter en dryg kvart fick man utdelning. Serdar Azmoun fick på ett skott som tvingade Dzjanajev i gästernas mål att lämna retur och på den kom Vyatjeslav Karavajev först och satte 1-0. Det dröjde sen bara åtta minuter innan 2-0 skulle komma, Douglas Santos jobbade fram bollen till Alexander Jerokhin som dundrade in 2-0 från nära håll och Zenit kunde kontrollerat gå till pausvila med en stabil ledning.
Sotji skulle dock inte ge upp. Klubben som bildades så sent som för 10 år sedan och gick upp i RPL inför förra säsongen, har värvat friskt och under ledning av stenrike Boris Rotenberg har man kunnat utnyttja kontakter med de större klubbarna för att locka över meriterade spelare som hamnat på storlagens bänkar. Mot Zenit fanns sex(!) f.d. Zenitspelare med i startelvan och på bänken satt ytterligare två. Det har gjort att Sotji fått ihop ett namnkunnigt men också starkt lag som efter tio omgångar bara var två poäng från förstaplatsen i serien.
I andra halvlek mot Zenit steppade man upp och gjorde match av det hela efter mönsteranfall som avslutades av inbytte Kirill Zajka, en av få spelare som inte har erfarenhet av större klubbar. 2-1 på resultattavlan men det blev aldrig särskilt nervöst då Sotji inte förmådde att skapa något farligt. Zenit imponerade inte i andra halvlek men man kunde kanske inte begära mycket mer med ett gäng ordinarie spelare borta och en Champions Leaguematch som väntar i veckan.
Man skulle dock stänga matchen på övertid när Douglas Santos, planens bästa spelare, satte 3-1 i den 93:e minuten och såg därmed till att Zenit stannar kvar i serieledning.

I veckan väntar Club Brügge på hemmaplan i Champions League, en motståndare man väntas ha bakom sig när gruppen summeras i December. Zenit får förhoppningsvis tillåtelse att ta in publik på den matchen. Mot Sotji var 22000 tillåtna att komma in på arenan och det gör en enorm skillnad för inramningen och även om det inte blir detsamma som en vanlig europacupkväll så behöver Zenit allt stöd de kan få nu när motståndet blir klart tuffare än det är i ligaspelet.