Zenit säkrade guldet i Krasnodar!

Zenit säkrade sitt andra raka ligaguld på söndagskvällen när man besegrade Krasnodar på bortaplan med 4-2. Inget annat ryskt lag säkrat ligatiteln med såhär pass många omgångar kvar att spela och att lyckas besegra den största titelkandidaten på deras hemmaplan och samtidigt säkra guldet är naturligtvis ett rejält statement från ligans överlägset bästa lag.

När lagen mötts i Krasnodar i april förra säsongen så var i princip alla som följer den ryska ligan överens om att det var den bästa och mest underhållande matchen som spelats i ligans historia. Då nickade Artem Dzjuba in 3-2 på övertid, ett mål som i princip säkrade titeln för Zenit. Den här gången var Dzjuba inbland i mycket och även om han inte fick sätta den avgörande bollen själv så hade han med ett mål och en assist i vanlig ordning en framträdande roll.

Att Zenit vann var ingen större överraskning på förhand, men sett till hur framförallt den första halvleken gick så kändes det smått otroligt att Zenit gick till pausvila i ledning. För trots att Serdar Azmoun utnyttjat ett misstag i Krasnodars uppspelsförsök och satt 1-0 fri med målvakten så var det hemmalaget som dominerade innan paus. Målchanserna avlöste varandra och när Daniil Utkin nickade in 1-1 i den 29:e minuten var det helt logiskt. Krasnodar fortsatte att ösa på framåt och den här gången utnyttjade Marcus Berg ett dåligt hemåtspel från Douglas Santos. Svensken snodde bollen framför Andrej Lunev i Zenits mål och drogs ner när han försökte gå förbi. Straffen tog Wanderson hand om men Lunev räddade både den och returen som egentligen var en ännu bättre chans än själva straffsparken. Att det stod 1-1 när klockan tickade in på övertid var förvånande och än konstigare skulle det bli när Zenit i ett av få anfall lyckades fixa en straff själva när Dzjubas inlägg träffade Vilhenas hand och domaren pekade på straffpunkten. Dzjuba klev själv fram och lurade Safonov åt ett håll och rullade bollen åt det andra.
Krasnodar fick sen en drömstart på andra halvlek när 20-åriga Utkin elegant placerade in 2-2 från distans men bara minuterna efteråt skickade Jurij Zjirkov in bollen i straffområdet och efter lite flipperspel mellan Kuzjajev, Dzjuba och ett par Krasnodarförsvarare hamnade bollen hos Serdar Azmoun som från nära håll enkelt satte 3-2. Därefter gick luften lite ur Krasnodar som inte klarade av ett trycka fram på samma sätt som innan. Kanske var det värmen eller bara känslan att väldigt få saker gick deras väg, men Zenit fick bättre kontroll i andra halvlek och med c:a 20 minuter kvar så skarvade Dzjuba fram inhoppande Sutormin som fri med målvakten placerade in 4-2 och såg till att Zenit säkrade ligatiteln i omgång 26 - tidigare än vad något annat lag i rysk historia klarat av.

Zenit säkrar alltså titlen med fyra matcher kvar att spela, man kan slå sitt eget rekord i antal poäng under en och samma säsong (68 poäng 2010) och man har en förkrossande målskillnad på +42 mål. Efter att ha inlett säsongen med tre raka segrar har man i princip varit i topp från Juli och framåt och det har aldrig varit något tvivel om vilka som skulle vinna titeln. Den ryska ligan må inte vara lika bred i toppen som tidigare, men det här Zenitlaget är helt klart en av de bästa upplagorna i klubbens historia och den resultatrad och det dominerande sätt man har vunnit på den här säsongen är svårt att förminska.