Zenit till cupfinal när man samtidigt fullbordade ännu en usel säsong för den värsta rivalen

Zenit tog i söndags ett stort steg mot att vinna dubbeln i Ryssland när man besegrade ärkerivalen Spartak Moskva i cupens semifinal med 2-1, segersiffror som borde varit betydligt större. Matchen som föregåtts av ett mindre ordkrig mellan klubbarna följdes upp med samma barnsliga nivå efteråt när Spartaks ägare Leonid Fedun vädrade sin avsky för Zenit och den ryska domarkåren.

Själva matchen vann Zenit med ett mål men redan i paus borde ledningen varit minst dubbelt så stor. Chanserna avlöste varandra och det kunde ha varit 3-0 i paus, det borde absolut ha varit 2-0. Artem Dzjuba gav Zenit ledningen från straffpunkten efter att Serdar Azmoun sparkats ner i straffområdet och inte ens ett notoriskt gnälligt lag som Spartak kunde ha mycket att säga om det domslutet.
Zenit radade därefter upp målchanser och framförallt Artem Dzjuba borde ha gett laget ledningen med 2-0 innan Spartak från ingenstans först fick ett mål (korrekt) bortdömt för offside och minuten senare kvitterade på riktigt när Aleksandr Sobolev nickade in 1-1 på övertid i första halvlek. Men Zenit reagerade bra, Malcom trampade runt på vänsterkanten och serverade Daler Kuzjajev ett öppet mål och från någon meter ut var det omöjligt att missa och Zenit gick till pausvila med 2-1.

Andra halvlek fortsatte man att dominera och Serdar Azmoun missade i vanligt ordning ett jätteläge att göra 3-1. Att Zenit var motiverat att inte bara ta sig till cupfinal utan också sätta rivalen på plats var tydligt och Spartak ska vara glada att de ens var med i matchen när det återstod 20 minuter. För därefter började Zenit bli lite passiva, man sjönk ner och slutade pressa och Spartak fick tid och plats att etablera lite tryck och även om det bara var riktigt nära ett 2-2 mål vid ett tillfälle kändes det vansinnigt onödigt att ens ge dem chansen att komma in i matchen igen.

Men Zenit höll undan och har nu en ypperlig möjlighet att ta hem dubbeln då finalmotståndet är Division 1 laget Khimki som kommer till finalen på lördag med en tävlingsmatch i benen sedan mars.

Efterspelet till matchen mot Spartak dominerades av gästernas kroniskt gnälliga ägare, Leonid Fedun, som anklagade Zenit för att gång på gång få domarhjälp och att de aldrig hade vunnit ligan om det inte vore för att man konsekvent gynnas av domarkåren. Från Zenits håll visade man på flera situationer under säsongen där Spartak hjälpts av domarna och menade att om det inte vore för det så hade Spartak åkt ur ligan den här säsongen. Sanningen ligger väl någonstans mitti, Spartak har haft en fullständigt katastrofal säsong som mycket väl kunnat sluta med kval ner till FNL hade det inte varit för Coronapandemin och det faktum att kvalet ner slopades innan ligan satte igång igen. Lägg där till att Fedun än en gång misslyckats med allt från spelar till ledarrekyrteringar och hans konstanta gnäll om fördelar för Zenit blir bara löjligare för varje år som går.
Cupen var Fedun och Spartaks sista chans att rädda en miserabel säsong men inte heller där lyckades man och Feduns chans att försöka rädda sitt ansikte verkar i vanlig ordning vara att lägga skulden på allt annat än sig själv.