Zenit vinner - konkurrenterna fortsätter att tappa

Zenit vinner - konkurrenterna fortsätter att tappa

I en liga som blir allt svagare så blir Zenit allt starkare. 4-1 mot Tambov blev den 28:e raka tävlingsmatchen i Ryssland utan förlust och Zenit har snart inte förlorat i inhemska tävlingar på ett år.

Även om den ryska ligan har tappat i kvalitet och bredd under de senaste åren så ska man inte blunda för att Zenit fortsätter att gå som tåget i de inhemska turneringarna. 4-1 mot Tambov under lördagskvällen var den 28:e raka liga eller cupmatchen i Ryssland utan förlust och det är snart 11 månader sedan Zenit förlorade en match i en rysk turnering. Samtidigt som de regerande mästarna ångar på är det svårt att inte se hur lagen som för bara några år sedan sågs som utmanare inte längre har möjlighet att hänga med i samma tempo. Krasnodar jobbar med en mindre budget än Zenit men har fortfarande resurserna att hålla i sina spelare och klubbens tålmodiga arbete har gjort dem till ett ständigt topplag i serien men ännu saknas både titlar eller Champions Leaguespel. Spartak som är klubben som kan utmana Zenit rent ekonomiskt fortsätter att göra i princip allt fel utanför planen och ligaguldet man vann 2016/2017 och avslutade den långa titellösa sviten känns såhär några år efteråt mer som en olyckshändelse än bevis på att klubben faktiskt visste vad de gjorde.

Lag som CSKA och Lokomotiv lider inte av ekonomiska problem men deras ägare har skalat ner på satsningarna och försöker bygga sina lag kring yngre spelare istället för dyra importer och varken Rubin eller Dinamo är tillräckligt bra skötta för att ge lagen i toppen en match, trots att resurserna finns. Allt detta har gett Zenit ett försprång som redan nu, fyra omgångar in i serien, ser ointagligt ut. Zenit har 12 poäng av 12 möjliga medan samtliga lag som jag nämnt ovan redan har tappat flera poäng. Samtidigt har den nedåtgående kurvan på de större lagen inneburit att klubbar som Rostov och nu även Sotji på allvar kan vara med och hota om europacupplatserna. 

Zenits match mot Tambov blev inget undantag. Zenit satte full fart från avspark och det borde stått 3-0 i paus med tanke på chanserna man hade. Nu fick man nöja sig med 1-0 efter att Douglas Santos (planens bästa spelare) placerat in ledningsmålet i den 41:a minuten. I andra halvlek rämnade Tambovs försvarsspel och Zenit kunde springa upp till 4-0 efter mål av Malcom, Jerokhin och Azmoun innan Kirill Pantjenko reducerade i den 85:e minuten. Samtidigt var 4-1 rätt smickrande siffror för gästerna då Zenit fortsatte att missa flera jättelägen efter paus och speciellt Serdar Azmoun lär vara missnöjd över att det inte blev fler mål. 
Segern var väntad och bäst av allt var nästan att man kunde unna sig att vila spelare som Barrios, Driussi, Malcom och Santos i den andra halvleken och hålla dem någolunda mer pigga inför de två kommande bortamatcherna i Moskva mot Dinamo och Lokomotiv, där framförallt de sistnämnda lär bjuda på betydligt tuffare motstånd än det Zenit mötte här. 

Mål:
1-0 Douglas Santos (Vyatjeslav Karavajev) 41 min
2-0 Malcom (Serdar Azmoun) 47 min
3-0 Alexander Jerokhin (Andrej Mostovoj) 68 min
4-0 Serdar Azmoun (Alexander Jerokhin) 74 min
4-1 Kiril Pantjenko 85 min

Laguppställning:
Mikhaijl Kerzjakov 

Vyatjeslav Karavajev
Dejan Lovren
Jaroslav Rakitskij
Douglas Santos (Magomed Ozdojev 74)

Malcom (Emiliano Rigoni 74)
Danil Krugovoj
Wilmar Barrios (Andrej Mostovoj 61)
Sebastian Driussi (Alexander Jerokhin 60)

Artem Dzjuba (Alexej Sutormin 86)
Serdar Azmoun

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2020-08-23 13:21:50
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare