En närmare titt på Zenits ungdomsverksamhet
Mer än tio år efter att Andrej Arsjavin debuterade i A-laget och var först ut ur en synnerligen framgångsrik generation spelare födda i början av 80-talet är det på tiden att Zenit får fram en ny generation spelare från de egna leden som tar sig in i A-truppen. I den här artikeln tittar jag närmare på hur Zenit jobbar för att ta fram nya spelare.
En utav Luciano Spallettis främsta uppgifter innan hans kontrakt går ut 2015 blir att föryngra Zenits startelva utan att för den skull tappa i kvalitet. Med flera nyckelspelare som fyllt, eller närmar sig 30, börjar det bli dags för en ny generation att ta sig in i A-laget, precis som Arsjavin, Kerzjakov, Denisov, Bystrov m.fl. gjorde för c:a 10 år sedan. Med det enorma utbud av unga fotbollsspelare som finns i Ryssland borde möjligheterna att hitta en ny talang som t.ex. Arsjavin inte vara omöjligt. Men 13 år efter att Arsjavin gjorde sin debut i Zenits A-lag och sen följdes av Kerzjakov, Denisov & Bystrov har Zenit haft svårt att plocka fram egna spelare som klarat av att slå sig in i laget. Till viss del beror det på att konkurrensen är betydligt hårdare nu än i början av 2000-talet när ovan nämnda spelare tog plats, men det är inte den enda förklaringen.
Alexej Ionov var kanske den med störst potential att komma fram ur de egna leden. Men mittfältaren som under en period hade en ordinarie plats i Spallettis lag och fick debutera i det ryska landslaget, slängde bort sin framtid i klubben efter att prioriterat nattliv och festande före fotbollen. Ionov är bara en i raden av unga ryska idrottsmän som låtit framgången stiga honom åt huvudet och det är beklagligt att klubben inte kunde ta hand om spelaren på ett bättre sätt. Även om Ionov själv ska ha störst del av skulden.
Maxim Kanunnikov är en annan som kommit fram genom de egna leden och efter att ha gjort debut som 18-åring, 2009 och ett par lovande framträdanden året efter spåddes även han en stor framtid i klubben. Efter en låneperiod i Tom Tomsk återvände Kanunnikov till Zenit 2012 och när han slängdes in i startelvan till åttondelsfinalen mot Benfica i Champions League var det ett tydligt bevis på att han gjort stora framsteg i sin utveckling. Men inför nuvarande säsong hände inte mycket med Kanunnikov och att allt inte stod rätt till bekräftades när Luciano Spalletti i en intervju berättade att "Kanunnikov har glömt bort vad det är som tagit honom till startelvan och lägger inte ner samma hårda arbete längre". Att spelare som Kerzjakov, Hulk & Danny gick före honom i startelvan är inget konstigt. Men att även Luka Djordjevic samt iskalle, Alexander Bukharov, valdes före Kanunnikov som bara ett halvår tidigare hyllats från alla möjliga håll, är ett tecken på att inställningen och attityden inte var på topp. I Januari 2013 bekräftade Zenit att man sålt Kanunnikov till Amkar Perm med rätten att köpa tillbaka honom för en redan fastställd summa. Att unga spelare misslyckas med att slå sig in i startelvan är inget konstigt. Men i både Kanunnikov och Ionovs fall har det handlat om mer än det sportsliga. Vilket är oroväckande.
Sedan 2009 har Zenit lagt om systemet för hur man ska ta fram egna spelare. När holländaren, Henk van Stee, anställdes som ny chef över akademin förklarade han omedelbart att det är utveckling av spelare som ska prioriteras, inte resultat, som tidigare varit fallet. Zenit har gjort stora investeringar i sin akademi och har öppnat mindre akademier i andra ryska städer. Senast i Ufa. Under van Stees ledning har man tagit fram ett dokument om hur ungdomslagen ska träna och man scoutar nu spelare långt ner i åldrarna för att plocka in de allra bästa till klubben redan i tidig ålder. Alla lag ska spela på samma sätt, även om tränaren för varje lag har friheten att göra de justeringar han anser krävs. Träningsprogrammen är redan framtagna utav van Stee (går att läsa på klubbens officiella hemsida) och de fokuserar mer på individen än på kollektivet. T.ex. försöker man att inte ta in fler än 18 spelare i lagen så att de tre tränarna per lag kan dela upp laget i små grupper och jobba mer med de individuella egenskaperna.
Från nio år och uppåt finns det ett ”Elit-lag” per åldersklass. Det laget tränar och spelar sina matcher på akademins träningsanläggning. Vem som helst kan provspela för klubben, men endast 18 spelare per åldersgrupp tas in i Elitlaget. Varje år hålls nya provträningar och skulle man inte hålla måttet vid 11 års ålder har man ändå möjligheten att spela till sig en plats på akademin när man fyllt 13 eller 14.
Enligt Henk van Stee jobbar klubben för att få sina spelare att inte ge upp vid en motgång.
- Vi försöker lära ut dem att livet kan vara tufft, men om du jobbar hårt belönas du. Och då menar jag inte bara inom fotbollen. Vi hjälper dem med läxläsning och vi uppmuntrar alla våra spelare att koncentrera sig på skolan, säger holländaren till klubbens hemsida.
Ända från dag ett i akademin får spelarna lära sig hur de förväntas uppträda på och utanför planen (kanske en kurs vissa A-lagspelare bör besöka?) och även fast klubben poängterar att man vill vinna matcher och turneringar även i unga år, accepterar man inte någon form av fusk som t.ex. filmningar eller att medvetet skada motståndarspelare.
- Vi vill inte bara skapa bra fotbollsspelare utan även bra människor. Vi vet att långt ifrån alla spelare som finns i våran akademi kommer kunna leva på sin fotboll, men de ska ändå kunna se tillbaka på sin tid här om 10-15 år och känna att de lärde sig något som de fått användning för i det normala livet, säger van Stee.
Zenits akademi är bara fyra år gammal och det är för tidigt att bedöma ifall arbetssättet är rätt eller fel. Men till skillnad från många andra klubbar i landet gör man ändå en helhjärtad satsning på att plocka fram egna spelare. Under 2012/2013 har flera spelare från ungdomslagen fått vara med och träna med A-laget och ett par av dem har fått göra sin A-lagsdebut.
80-talisterna med Arsjavin, Bystrov, Kerzjakov och Denisov i spetsen har under 2000-talet utgjort stommen i det lag som vunnit både ligan och Uefa Cupen,. Mer än tio år efter deras debuter är det på tiden att klubben plockar fram en ny framgångsrik generation.